Clujul va avea din nou biserica multiconfesionala, in Parcul Babes. Ce idei noi au studentii pentru spatiile “goale” din complex

Pe vremuri, in parcul Babes functiona o mica biserica interconfesionala, gandita ca un spatiu de meditatie deschis tuturor cultelor religioase. Edificiul a ars in mod misterios in anii '70, in plina perioada de prigoana a bisericii din partea comunistilor. La aproape jumatate de deceniu, Universitatea “Babes-Bolyai” a demarat procedurile pentru amplasarea in acelasi loc a unei alte bisericute din lemn, creata de mesteri maramureseni, cu aceeasi deschidere catre toate cultele. 

Noua bisericuta este deja comandata, dupa cum a precizat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. 

“Am chemat mai multe echipe de mesteri si am organizat un fel de concurs, ca sa ne incadram intr-un pret rezonabil. Am gasit planurile din epoca interbelica, atunci cand a fost amenajata. Era o bisericuta multiconfesionala, ci un spatiu de meditatie potrivit pentru orice cult religios. Din pacate a ars intr-o anumita imprejurare, nelamurita pana acum, in timpul comunismului. Noi speram ca la vara sa o aduca mesterii maramureseni, sa o monteze si sa arate cum a fost odinioara. Va fi la fel, dedicata mai multor culte, loc de meditatie si de intelegere. Daca un cult va voi sa organizeze o ceremonie acolo, prin planificare, vor fi liber sa o faca”, a precizat rectorul Ioan Aurel Pop, pentru Ziar de Cluj.

Amplasarea bisericii pe locul vechii biserici construite de Iuliu Hatieganu se va finaliza in lunile urmatoare, dupa cum a precizat si Ioan Bolovan, prorectorul UBB. 

“Proiectul este in lucru si executia va urma in cateva luni. Si asta face parte dintr-o campanie mai ampla care se va desfasura pe tot parcursul acestui an. Se vor respecta planurile vechii biserici de aici, care a ars subit, intr-o noapte, in anii '70, cand regimul comunist de la acea vreme a luat-o pe panta revolutiei culturale”, a explicat prorectorul. 

In aceste zile, parcul “Iuliu Hatieganu” este cuprins de forfota: echipe de studenti lucreaza la ecologizarea spatiilor ramase libere si urmeaza sa se intreaca in idei pentru reamenajarea lor. 

“Ideeea s-a nascut din dorinta de a avea un parc studentesc la Cluj, de nivel european. El este de nivel european din cel putin doua motive: e cel mai frumos parc spotiv pe care il are o universitate europeana, iar UBB e o universitate mare, cu 41.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi. Al doilea motiv a fost ca am reusit sa accesam fonduri europene. Din 2012 pana in 2014 am reusit sa modernizam parcul cu sume mari de bani, atat cu fonduri europene, cat si din zestrea Universitatii “Babes-Bolyai”. Au ramas insa anumite zone marginale, care pentru unii sunt foarte frumoase si dau si savoare locului, nefiind intotdeauna iarba tunsa sau aleile pietruite. E nevoie intr-un parc de acest gen sa poti alerga in voie si pe pamant, rumegus sau pe alte materiale naturale. Ne-am gandit atunci ca aceste zone pe care vrem sa le conservam si, la cererea studentilor si a profesorilor sa le infrumusetam, sa le facem sa arate si ele foarte curat. I-am intrebat pentru studenti daca sunt de acord sa dea o mana de ajutor la transformarea si intretinerea parcurilor. Am format, asadar, trei echipe care si-au ales trei sectoare. In acest moment, pe parcursul acestor trei zile, vrem sa il ecologizam. Urmeaza sesiunea si studentii trebuie sa invete, dar urmeaza ca din toamna sa impartim zona care este mai utila publicului impartind-o in parcele si atribuirea lor catre studentii de la Facultatea de Mediu, Facultatea de Matematica sau altele. Toti studentii au acces in acest parc, mai ales cei care invata in aceasta zona. Parcul este public, dar, in acelasi timp, are destinatie precisa de spatiu didactic”, a subliniat rectorul. 

In tot acest timp, studentii implicati au planurile lor.

“Ne-am gandit ca o idee foarte buna ar fi amplasarea de placute cu citate ale unor oameni de cultura sau ale unor sportivi care s-au antrenat in Parcul “Iuliu Hatieganu”. Ne-am inspirat dintr-o idee care exista pe holurile facultatii, nu stiu daca va ramane: am putea sa punem pe felii de busteni gravuri care sa reprezinte ramurile sportive care se pot practica in acest parc. De asemenea, ne-am gandit la o alee terapeutica. Avem colegi la kinetoterapie care au fost impresionati de asemenea alei pe care le-au vazut in alte parcuri din Europa. Se pot amplasa pe sol pietricele de diferite marimi sau zone cu nisip care, parcurse descult, fac un masaj talpii, o zona cu foarte multe terminatii nervoase”, a explicat Serban Radu, reprezentant al Asociatiei Facultatii Studentilor de la Educatie Fizica si Sport.

Studentii s-au mai gandit sa amplaseze prin parc indicatoare. 

“De multe ori cei care vin aici cauta anumite terenuri si nu reusesc sa le gaseasca. Li se intampla si studentilor boboci. Ar prinde bine si cate o harta la intrarile in parc si putina culoare, cum a fost proiectul din Hasdeu prin care s-au vopsit scarile. Ar da bine si aici. Noi, cei de la  Asociatia Studentilor de la Educatie Fizica si Sport, am fi mai mult decat fericiti sa facem toate astea voluntar”, a mai precizat acesta. 

Prorectorul Ioan Bolovan, coordonatorul acestei actiuni de reamenajare a parcului, precizeaza ca se doreste si responsabilizarea studentilor de a fi mai prezenti in asemenea campanii de voluntariat. 

“Dincolo de efectele campaniei, ramane permanentizarea si implicarea ideii de proiecte ale universitatii si ale comunitatii. Suntem o comunitate mare, prin urmare este loc de cat mai multe initiative ecologice, caritabile, culturale. Implicat este sa intrerinem acest spirit de implicare si voluntariat. De la ce constata la fata locului, vor veni cu propuneri in continuare. Pe acest teren viran, de pilda, s-ar putea construi un foisor. Incepem cu partea cea mai simpla-ecologizarea, si, apoi, continuam cu infrumusetarea, care implica deja proiecte, mai multi bani si mai mult timp. Daca vin cu ideea unui tatru de vara in parc, aceasta necesita aprobari, proiectare, licitatii. Unele idei vor fi vizibile pana la vacanta, in timp ce la altele se va lucra pana la sfarsitul anului”, a precizat acesta. 

Proiectul se numeste “Fa o schimbare in parcul Iuliu Hatieganu''. Echipa castigatoare va primi ca premiu un week-end all inclusive la una din bazele universitatii. 

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Comentarii

lili

18.05.2015 19:48

FELICITARI!  parcul a fost  construit pentru studentimea Clujeana de MARELE   OM PROFESOR   DOCTOR IULIU   HATIEGANU.Va recomand  sa cautati cartea IULIU ATIEGANU in cuvinte intelepte ,scrisa de STEFAN BLAJAN SI FLOREA  MARIN  EDITURA MEDICALA 1984 sunt CONVINSA CA VA V-A     FI DE MARE FOLOS IN VIATA . SA VA AJUTE DUMNEZEU!

ioan

19.05.2015 11:04

Filicitari pentru ganduri inovatoare. In acest parc lipseste, totusi, o constructie speciala pentru sporturi individuale. Parcul nu este intreg fara o sala de gimnastica multifunctionala. Din pacate despre asemenea proiecte, in ultima vreme, nu se mai vorbeste de loc. Oare de ce?

Paul222

19.05.2015 22:07

Biserica Multiconfesionala? Sunteti nebuni? Voi credeti ca puteti amesteca asa credintele? O aberatie ecumenista!

Adauga comentariu