Rautacisme

Clujul și banii PNDL: „Vrei să locuiești într-o comună fără utilități? Vino aici!”

Guvernul a epuizat cele 4 miliarde de lei pentru proiectele din controversatul PNDL. Haideți să rămânem puțin la acestă informație. Noi, la Ziar de Cluj, dat fiind că epuizarea fondurilor PNDL s-a făcut cu o viteză aproape record, ne-am întrebat dacă avem rezultate (de acești bani cheltuiți) în județul nostru și dacă problemele arzătoare au fost soluționate. 

Metroul din Cluj-Napoca este finanțat pe axa PNRR (bani de la UE), deci nu consumă din felia de patru miliarde de lei. Ce se consuma pe axa PNDL, vă întrebați. Ei bine, proiecte pentru rural și urban pentru soluții arzătoare. Într-adevăr, Clujul a devenit primul județ cu ZERO toalete în fundul curții. Nu, nu la populație, ca și cum am avea canalizarea finalizată în mediul rural și urban. Ci la școli. 

Tot din bani PNDL se renovează instituții publice de interes sporit pentru comunitate, se fac asfaltări și se realizează proiecte care au ca scop furnizarea de utilități minime necesare pentru comunități: apa, gaz, curent. 

Cum stăm la capitolul acesta? 

Chiar președintele CJ Cluj, Alin Tișe semnalase în trecut că din totalul de 423 de instituții de învățământ din județul Cluj, nu mai puțin de 44 au apă, însă nu este potabilă. Președintele CJ Cluj promite că, din moment ce Clujul „a ajuns la o normalitate a toaletelor și apei în școli”, forul administrativ se angajează să rezolve și această problemă delicată.

Comunitatea din Petreștii de Jos, codașa de lângă Cheile Turzii

Comuna Petreștii de Jos s-a dezvoltat subit în ultima perioadă, după ce metrul pătrat de teren vândut în Sălicea a ajuns la suma de 80 de euro. În Cele trei localități: de Jos, de Sus și de Mijlloc, au fost achiziționate mai multe case și terenuri. Localitatea are un potențial turistic ridicat, drum de acces către Cluj-Napoca, asfaltat și accesibil, care poate fi parcurs în 15-20 de minute cu mașina. Însă utilitățile lipsesc. 

„Ești un orășean ce s-a născut la oraș, care n-a trăit în viața lui la sat, fără utilități și vrea să cumpere o casă sau să se mute in satul Petreștii de Jos ? Atunci această pagină ți se potrivește”, se arată pe o pagină de socializare administrată de localnici. 

Ironici sau nu, localnicii au dreptate. 

Zona respectivă are un potențial ridicat de dezvoltare, învecinându-se cu rezervația naturală Cheile Turzii. Cu toate acestea, de zeci de ani, administrația de acolo, liberală și ea, nu se gândește la absobția de fonduri naționale pentru o canalizare, o conductă de gaz sau o rețea de apă. Oamenii au noroc cu electricitatea și se încălzesc la lumina focului din sobă. 

Așa că vine Ministerul Dezvoltării cu o informare către primării, cum că pe 22 iunie a aflat că s-a epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit unui document consultat de Economedia.ro și confirmat de Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

În scrisoarea transmisă primarilor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, îi anunță că ministerul ”a epuizat creditele bugetare alocate PNDL pentru anul în curs” și le transmite că există două posibilități de acțiune. 

Iar zone precum Poiana Horea, unde se improvizează școli la câte o familie cu abonament la internet, că școala online e obligatorie, nu contează dacă ai internet acasă, ori în zona Petreștii de Jos unde sapi fântână pentru apă de băut, spălat și gătit rămân tot pe lista localităților codașe în acest județ considerat emblemă. 

Numiți în comentarii alte localități din Cluj care sunt subdezvoltate și de ce credeți că sumele fabuloase vehiculate de guvernanți cu PNDL-ul nu se concretizează în proiecte pentru dezvoltarea acestora. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *