Clujul șantierelor muncitorești: utilaje, moloz și un viitor luminos FOTO

Mare păcat că încă o ediție a festivalului UNTOLD este compromisă din cauza pandemiei. Autoritățile au deschis recent șantierele muncitorești pe străzile Cardinal Iuliu Hossu și George Coșbuc. Zona Parcului Mare din Cluj-Napoca este împânzită de utilaje, cabluri, moloz. După 4 ori 7 luni, atât cât vor dura lucrările, accesul în Parcul Mare va fi unul modern, doar că nici festivalul nu mai e ce-a fost...

În schimb, clujenii, cei care au făcut față lucrărilor de pe strada Regele Ferdinand, își vor dovedi reziliența clamată de autorități – digital, green, rezilience – pe durata defășurării șantierelor, de această dată doar 4 la număr.

Deocamdată, cum utilajele sunt puține, iar muncitorii sunt greu de găsit, administrația locală a început șantierele doar pe două străzi, una în continuarea celeilalte: str Cardinal Iuliu Hossu – str George Coșbuc. 

Și alte două străzi, parte a proiectului de modernizare – str Vasile Alecsandri și str Sindicatelor – își așteaptă muncitorii și utilajele pentru săpături și introducerea mațelor de cabluri în subteran. 

str Vasile Alecsandri 

str Sindicatelor 

Până când străzile vor arăta ca la carte, clujenii fac față cum pot șantierelor la care îi supune administrația locală, fie în calitate de pietoni, fie în calitate de conducători auto în trafic. 

str George Coșbuc

De altfel, atât pietonii – rămași fără trotuare prin cartiere, cât și șoferii – cu mașinile mai mult pe loc, la stopuri, în blocaje, decât circulând – sunt obișnuiți cu nepăsarea autorităților în materie de calitate a vieții. 

Calitatea vieții este proiectată în viitor, până atunci n-au decât să dea dovadă de reziliență...

La o adică, liberalismul clujean, de factură PDL-isto – PNL-istă seamănă tot mai mult cu socialismul:

viitorul luminos al Clujului, unul modern, de-adevăratelea digital, green și resilience este proiectat într-un timp tot mai îndepărtat, amânat pentru un mâine care nu mai vine. 

Autoritățile au început cu sfârșitul: în loc de green – verde, în loc de digitalizare, a fost aplicat principiul rezilienței: ultimul din schema priorităților. 

Reziliența=rezistența clujenilor este greu încercată.Tot mai greu încercată.

Mereu reînnoită, cu câte un nou șantier, pentru a încerca răbdarea și nervii cetățenilor. 

La final, va fi bine. 

Dar până atunci, mestecați reziliența. 

CITEȘTE ȘIAlte patru șantiere vor fi deschise în centrul Clujului: cca 16 milioane de lei pentru lucrări întinse pe 7 luni de zile

Străzile Cardinal Iuliu Hossu, George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Sindicatelor au intrat în șantier din 1 martie 2021. 

Urmează să se refacă: 

Stratul de uzură, iar trotuarele vor fi pavate cu plăci din piatră naturală. 

Se va moderniza iluminatul public şi se va amplasa mobilier urban. 

Acolo unde va fi posibil, vor fi plantați arbori. 

Pe strada George Coşbuc se vor monta rastele de bicicletă.

Pe strada Cardinal Iuliu Hossu vor fi amplasate 4 staţii de încărcare pentru maşini electrice, dar va fi reabilitat şi parcul în care se află Monumentul Rezistenţei Anticomuniste şi se vor planta arbori. 

Perioada lucrărilor propriu-zise se situează între 4 și 7 luni de zile de la demararea lucrărilor, iar costul total alocat pentru aceste lucrări de modernizare se ridică la suma de 16 milioane de lei. 

Adauga comentariu