Sanatate

Clujul privește de pe margine realizarea Spitalului Regional de Urgență din Iași

Încă o dată, Iașiul a luat-o înaintea Clujului: Spitalul Regional Iași a intrat „în linie dreaptă”, după cum anunța recent Ministerul Sănătății. Clujenii, cu toate semnăturile liberale adunate de Emil Boc și administrația locală, au rămas să privească de pe margine. 

Reușite există, realizări de asemenea. Mai puțin în Cluj, care primește lecții concrete:

în materie de inovație, de la Alba Iulia; în privința unei administrații performante bazate pe o strategie de investițiii pe baza fondurilor europene, din Oradea; iar în privința unor proiecte vitale, precum cel de realizare a unui Spital Regional de Urgență, din Iași.

În noiembrie 2019, Ministerul Sănătății transmitea Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Din păcate, atât s-a putut.

O lună mai târziu, în decembrie 2019, Ministerul Sănătății anunța semnarea primului contract de finanțare a unui spital regional. Nu, nu era vorba despre Cluj.

Iașiul a reușit să facă, la propriu, un demers concret în privința unui proiect vital:

Victor Costache, ministrul Sănătății, împreună cu Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației semnau în data de 30 decembrie 2019 contractul de finanțare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. 

În acest fel este asigurată finanțarea primei faze de dezvoltare a proiectului prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului este de 500, 8 mil Euro, suma urmând a acoperi toate cheltuielile aferente proiectării, construcției, dotării și operaționalizării Spitalului Regional de Urgență Iași.

În Cluj-Napoca acest aspect a fost reflectat prea puțin, poate tocmai din cauză că județul Cluj a rămas iarăși cu foarte multe promisiuni, dar foarte puține realizări. 

„Am semnat primul contract de finanțare pentru cel mai avansat dintre spitalele regionale si am reusit atingerea unui obiectiv important din Programul de guvernare, urgentarea proiectelor mari de infrastructură.

Vom continua colaborarea cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional pentru semnarea în cel mai scurt timp și a celorlalte două contracte de finanțare, pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Craiova”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății, după semnarea contractului de finanțare.

În acest mod, pentru Iași anul 2019 s-a încheiat cu o reușită. Iar asta tocmai pentru că proiectul a fost unul avansat. Spre deosebire de Cluj, unde liberalii au adunat semnături, s-au contrazis pentru preluarea proiectului, de la Alin Tișe la Emil Boc promisiunile au continuat să curgă. Dar urmările firești ale acestor declarații sforăitoare au întârziat să apară. 

Abia în acest an vor fi demarate proiecte similare pentru spitale regionale la Cluj și la Craiova.

Ultima realizare a clujenilor poate fi considerată pregătirea procedurii de achiziție publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al spitalului regional de urgenta Cluj, demers ce avea loc în noiembrie 2019. 

Spitalul Regional din Cluj este al doilea dintre spitalele regionale pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate, după cel din Iași. De asemenea, au fost aprobați indicatorii tehnico- economici pentru spitalul regional de urgenta Craiova.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro.

În privința proiectului Spitalului Regional Cluj atât președintele Consiliului Județean Alin Tișe, cât și Emil Boc, nu au reușit vreme de peste 10 ani să-l deblocheze.

Din contra, tema SRU Cluj a fost speculată politic, astfel încât cetățenii au fost nevoiți să urmărească de pe margine cum realizarea acestui spital devine tot mai fantomatică din cauza disputelor și jocurilor politice.

CITEȘTE ȘI: S-a speriat Tișe că rămâne fără Spital Regional? Vrea să facă investiția singur, critică Guvernul, dar abia acum a eliberat terenul pentru investiție

Spitalul Regional Cluj, un proiect compromis înainte de a începe. Regiunea Nord-Vest, prea puțin solidară cu capitala Ardealului: “Este mai bine ca Ministerul să facă spitalul”

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea 849 de paturi, va fi construit în comuna Florești și va costa aproximativ 500 de milioane de euro, bani ce provin parțial din fonduri europene. Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional din Cluj a fost aprobat în luna august de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

 

sursa foto: iasitvlife.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *