"Clujul neglijat", fata uitata si mai putin frumoasa a "orasului-comoara"

Intre zeci de pagini si comunitati online “I love Cluj”, locuri virtuale unde urbea noastra este instagramata si zugravita in imagini de carti postale, o comunitate online vine sa arate si partea neglijata a orasului. “Clujul neglijat” este pagina care scoate la lumina locurile mai putin frumoase ale Clujului, acolo unde administratia sau neglijenta oamenilor si-au lasat o amprenta negativa.

Clujul are zeci de pagini de Facebook, comunitati online, dedicate frumusetii acestui oras. Vedem, zilnic, sute de imagini instagramate care arata un oras in care “ti-i bine sa traiesti”. Printre zecile de pagini dedicate "orasului-comoara", locuri virtuale unde clujenii isi impartasesc aprecierea pentru oras, s-a nascut o alta comunitate, care arata si latura neglijata a acestuia.

“Clujul neglijat” este o comunitate nascuta din initiativa unei clujence, Laura Laurentiu, fost jurnalist, care activeaza in prezent in domeniul Relatiilor Publice. Totul a pornit de la o imagine surprinsa de aceasta pe strada Cardinal Iuliu Hossu din Cluj-Napoca, postata apoi pe Facebook.

“Frumusetea unui oras sta in detalii. Acesta e un detaliu foarte urat. Ca si cum te-ai ruja si machia fara sa te speli dupa urechi. Mai ca imi vine sa fac o pagina "Clujul neglijat" in care sa posteze lumea astfel de detalii, in ideea ca poate, la un moment dat, cei care au obligatia sa o faca se vor ocupa de ele”, a fost comentariul care a insotit imaginea.

Incurajata de prieteni, aceasta a initiat proiectul online “Clujul neglijat”. Pagina este descrisa ca fiind “locul in care se arata fata uitata si mai putin frumoasa a Clujului, in speranta ca lucrurile se vor schimba in bine”.

Chiar daca este inca la inceput, comunitatea online a adunat, deja, peste 100 de persoane, iar cativa dintre ei au postat imagini suprinse in oras, cu strazi sau monumente neglijate. Spre exemplu, intr-una dintre acestea este surprinsa statuia lui Mihai Viteazu, cu fundamentul subrezit.


Intr-o alta fotografie, apare o placa memoriala de pe strada Horea, amplasata in cinstea Eroilor Revolutiei.

“Pe strada Horea exista odata o placa memoriala in cinstea Eroilor Revolutiei. Cei adevarati, cum ar veni. Nu mai este. A ramas doar tencuiala si multa tristete”, este comentariul care insoteste imaginea.

Nu lipsesc nici rigolele neglijate de administratia locala. Cea din imagine a fost surprinsa pe strada Marginasa.

Reactia administratiei locale la aceasta initiativa nu intarzie sa apara. Chiar daca nu este un canal oficial prin care Primaria Cluj-Napoca este sesizata de anumite nereguli surprinse in oras, serviciile institutiei monitorizeaza astfel de initiative.

“Tot ce apare si este vizibil trebuie sa vedem si noi. Important este sa vina aceste sesizari pe canale oficiale, dar luam in evidenta toate sesizarile care se fac catre primarie”, spune Iulia Persa, sefa Biroului mass-media din Primaria Cluj-Napoca.

Cat priveste exemplele negative deja existente pe pagina “Clujul neglijat”, aceasta spune ca majoritatea sunt cunoscute de administratia locala si se incearca remedierea problemelor prin serviciile de specialitate.

Comentarii

laurentiu

25.09.2014 22:04

Sa critici e usor! Dar vreau sa-i vad pe astia care asteapta doar ,,sa se faca'', ca se si implica voluntar, ca sa smulgi tre fire de iarba dintre ,,biscuiti'' nu e mare scofala! Dar asa e in Clujul ingamfat: altii sa puna mana, ca noua ne e lene!

Adauga comentariu