Clujul necredinciosilor. De ce suntem fruntasi pe lista ateilor?

Un studiu recent a confirmat, daca mai era nevoie, unul din rezultatele neasteptate ale recensamantului: Clujul, orasul cu cele mai multe biserici si confesiuni se afla pe locul doi pe tara in ceea ce priveste numarul ateilor, dupa Bucuresti. E vorba de o pierdere a credintei, o crestere a coeficientului de inteligenta, spirit de fronda sau rebeliune? Oficiali ai diverselor culte din Cluj, precum si specialisti in sociologie  si-au spus parerea despre acest fenomen pentru Ziar de Cluj. Potrivit datelor publicate pe  incont.ro, cei mai credinciosi romani sunt valcenii, unde 94,66% de oameni s-au declarat ortodocsi, iar la polul opus se afla Bucurestiul, care are peste 8.000 de atei declarati, reprezentand 0,46% din populatia totala a municipiului. Urmeaza Clujul, orasul care detine recordul la biserici si confesiuni conlocuitoare, dar si cu aproape 1.900 de atei, adica 0,27% din totalul locuitorilor. Romania nu are o cultura a ateismului, crede preotul Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului.
“Recensamantul a scos la iveala un mare numar de atei, insa asta nu prezinta o ingrijorare pentru noi. Ramane intrebarea cati vad ca ateismul e o optiune, insa nu si o solutie si cati isi asuma asta cu adevarat sau o fac doar din spirit de fronda. Oricare dintre noi crede in ceva, chiar daca neaga. Prin asta isi confirma de fapt credinta”, explica Ivanov.
Mircea Martian, preot in cadrul Episopiei Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, de Cluj-Gherla crede ca principala cauza a cresterii numarului de atei la Cluj este diversitatea si spiritual liber al orasului.
“Vorbim de un oras cu un mediu cosmopolit, cu oferte diverse. In general, ateismul este o pervertire a unei dimensiuni spirituale: oamenii sunt atei in sensul ca isi construiesc un Dumnezeu al lor, il substituie pe Dumnezeu cu tot felul de credinte ciudate. Clujul e un oras cosmopolit in care bantuie oferta mortii, cu bautura, tigari, droguri, etnobotanice, acces facil la placere. E un oras mare si, in general, raul se raspandeste mai usor decat binele”, isi rezuma parintele greco-catolic viziunea.
Problemele cu care Clujul s-a confruntat in acesti an de criza ar putea fi o cauza a indepartarii oamenilor de credinta, crede Ioan Moga, reprezentant al confesiunii Martorii lui Iehova din oras.
“Probabil sunt dezamagiti de ceea ce se intampla, de situatia lor sau de societate. Am avut recent multe discutii din care reiese asta, ca multi oameni dau vina pe Dumnezeu pentru necazurile si neimplinirile lor, desi nu este asa. Nu cred ca ateismul are legatura cu mediul universitar. Stiinta nu e in contradictie cu Biblia si multi tineri se conving in anii de facultate ca exista ceva in care avem temei sa credem”, este de parere Moga.
Pentru preotul Adorjani Laszlo, parohul bisericii Reformate cu Doua Turnuri din Cluj-Napoca, plasarea orasului pe locul 2 in topul ateilor este un lucru firesc.
“Nu am fost surprins sa aflu asta, pentru ca, discutand direct cu mai multi tineri mi-am dat seama cati au o credinta adevarata si cati au doar niste idei despre asta. Poate e vorba de oameni care cred in felul lor in Dumnezeu, dar nu vor sa accepte o structura bisericeasca. A fi ateu adevarat e un fel de credinta si ii respect pe oamenii care au curajul de a spune ca, intr-adevar, nu cred. Si in Biblie e scris ca trebuie sa fii ori rece, ori cald, in niciun caz sa nu alegi calea de mijloc”, spune parintele Adorjani.
Pe de alta parte, rezultatul studiului ar putea fi un semn ca bisericile ar trebui sa isi schimbe felul in care isi promoveaza mesajul.
“Putem sa luam asta ca pe o provocare, sa ne schimbam atitudinea si modul de abordare. Noi ne-am impotmolit  in metoda si nu suntem deschisi la schimbare. Problema asta a existat mereu in sanul bisericii: mesajul e acelasi, dar cum sa il transmiti? Am aflat de  fenomenul ateismului in 90, cand am fost in Germania, acum a ajuns si la noi, dupa 20 de ani, nu e ceva nou. Parerea mea este ca ar trebui sa ne schimbam modul de a da mai departe Evanghelia, dar adaptat la modul actual de gandire, la cultura in care dorim sa convertim”, a mai spus preotul de la biserica reformata.
Sociologul Vasile Dancu a subliniat in acest context importanta spiritului cosmopolit al Clujului, dar si a numarului mare de locuitori cu studii superioare.
“Sunt factori care fac ca presiunea religiilor sa fie mai mica decat in cazul altor orase cu aceleasi caracteristici culturale”, subliniaza Dancu.
Totusi, diferentele intre realitate si cele declarate oficial se pot vedea si in cazul celor care spun ca sunt credinciosi practicanti, insa in viata reala abia daca dau pe la biserica.
“Cu siguranta, ateii au o conceptie filosofica intr-un oras foarte permisiv. Suntem orasul cu cele mai multe sedii de biserici si, probabil, aceasta toleranta interconfesionala se manifesta prielnic pentru cei care se declara atei”, conchide sociologul.

Comentarii

Ana

25.10.2013 09:12

Atei, agnostici sau credinciosi, nu e treaba nimanui. Credinta sau lipsa credintei este o chestiune care tine strict de forul interior al fiecaruia dintre noi.
Nu vad de ce ateismul meu, omul de rand, ar fi o problema, de ce ar face subiectul unui articol sau al unei dezbateri si de ce ar fi treaba oricui altcuiva decat a mea.
In alta ordine de idei, nu inteleg de ce acest aspect este prezentat ca fiind o problema. Iar daca tot este adus in discutie, de ce sunt luate in calcul doar opiniile unor oameni care au sau pretind ca au o asa-zisa ... credinta. Unde este obiectivitatea presei, domnilor "ziaristi"?

baby

22.11.2013 16:53

Perfect, Ana !

Andrei

12.10.2013 10:21

Foarte bine zis, Adrian!

Culus agnostic

11.10.2013 07:23

Suntem mult mai multi atei si agnostici decat ne declaram. Multi declara afilierea la un cult si nu credinta. Asa cred ca aproape 50% suntem atei sau agnostici si asta si explica comportamentul imoral si criminal. Credinta nu a fost inlocuita de o moralitate sanatoasa.

Marius

10.10.2013 21:42

Pai popii astia cam bat campii. Singurul coerent este cel maghiar.

Mihai

10.10.2013 17:23

Eu sunt ateu si nu te-am jignit. Tu esti credincios si m-ai jignit. Asta spune totul...

adriana

10.10.2013 14:36

Studiile arata ca nivelul de religiozitate intalnit in Romania (adica sub 1% "fara religie" sau atei) se intalneste doar in cateva tari: Iran si Afganistan; dupa “The Global Index of Religiosity and Atheism,” cele mai "religioase tari din lume sunt in Africa (Ghana, Nigeria, Kenya), America de Sud (Brazil, Peru) si Europa de Est (Macedonia, Romania, Armenia). Japonia are 31% atei, Cehia 30%, Franta 29% (la care se adauga cei "fara religie"). Chiar suntem mandri de aceasta situatie? Chiar avem o problema ca in una din cele mai habotnice tari din lume ne aflam in orasul care e pe locul 2, cu un procent de atei la ani-lumina de tarile dezvoltate? Si tot acest nivel de religiozitate se transpune cu ceva in viata de zi cu zi: fura oamenii mai putin, sunt mai corecti, mai toleranti? mint mai putin, au grija de aproapele lor?

jay

10.10.2013 14:05

Ok, hai sa ne lamurim. E firesc sa fie multi atei in Cluj-Napoca, deoarece e a doua localitate a tarii, ca numar de locuitori. Pe de alta parte, in orasele mari, fenomenele anomice se manifesta cu mai mare intensitate, ceea ce face ca religia, bisericile sa manifeste, direct sau indirect, un control mai redus asupra indivizilor (good point, Dancu!). In al treilea rand, in orasele mari locuiesc intr-o mai mare proportie persoane cu studii superioare, unul din atributele asociate ateismului fiind nivelul ridicat de educatie.

Cand mai intentionati comparatii, faceti-le fie cu cifre absolute (recensamant), fie cu procente (recensamant sau sondaje) dar nu le amestecati. Ies porumbei... Cum un porumbel e si urmatoarea fraza: "cei mai credinciosi romani sunt valcenii, unde 94,66% de oameni s-au declarat ortodocsi". :)

pensionar sarac

10.10.2013 13:57

TOTI NE TRAGEM DIN MAIMUTA.DACA TE FACEA BUNUL DUMNEZEU, NU ERA CRIMA,VIOL, DROGATI, RAZBOI, SARACIE, BOGATI FARA MUNCA, HANDICAPATI, ETC.

Radu

10.10.2013 13:44

De cand "Martorii lui Peste" e o religie?..

Radu

10.10.2013 13:42

Daca asa zici mai maimuta, trebuie sa-ti credem originile!...

Adrian Avarvarei

10.10.2013 12:55

Articolul este tendentios. De ce prezentati cresterea numarului de atei ca si cum ar fi o problema? De ce nu ati luat un interviu si cu un ateu mai cunoscut sau cu un reprezentant al unui ONG secularist?

Nu v-ati gandit oare ca, daca cei mai multi atei sunt in tarile cele mai dezvoltate din vest, este normal ca si in Romania ei sa fie in cele mai avansate orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara)?

Adam W.

10.10.2013 12:27

Atei din Cluj, Uniti-va. :))) It is only a matter of time ... Religia a avut sucess in trecut din cauza lipsei de informatie. Inamicul #1 al religiei este INTERNETUL. Long live Information.

Andrei D.

10.10.2013 12:22

"Oricare dintre noi crede in ceva, chiar daca neaga. Prin asta isi confirma de fapt credinta." -- Deci daca spun ca nu cred in Mos Craciun, imi confirm de fapt credinta in Mos Craciun? Foarte logic!

un ateu

10.10.2013 09:16

Mai rar o opinie ca si cea a preotului Adorjani Laszlo, felicitari.

Gicu

10.10.2013 09:04

Domnul Ivanov este usor incoerent. Habar nu aveam ca daca sunt ateu cred de fapt in ceva si imi confirm credinta. Doamne ajuta!

Dan

10.10.2013 16:47

Incet incet lumea se desteapta. Din pacate nu destul de repede.

BUBU

10.10.2013 15:42

De ce nu faceti analiza pe categorii de oameni :
Parlamentari : 580 buc - Declarati religiosi - 620 (:)) ) - Si nu au nimic cu religia (fura , injura, mintesc, Nu-si iubesc aproapele, Rivnesc la Avutul altora (poporului), adica toate cele 10 purunci calcate ) - Da, dar ei apartin cultului X ....
Apoi Oameni din popor -
Ce de la cap se impute pestele - si nu trebuie sa analizati toti oamenii
s.a.m.d

Adrian

09.10.2013 22:18

fara suparare, dar trebuie sa fiu de acord cu dl. Ivanov
Oricare dintre noi crede in ceva, chiar daca neaga. Prin asta isi confirma de fapt credinta;.

Eu cred ca el crede in tampenii? Ma face asta credincios? Logica de 2 bani, care poate fi spusa doar de unul care crede in serpi si magari vorbitori!

Mihai

09.10.2013 22:21

Lumea se trezeste incet...e asa de usor sa scoti capul din cutiuta. Cerceteaza si afla adevarul! Nu crede si cerceteaza. Long live Darwin!

tiberiu

19.03.2015 10:09

Formularul pentru recensământ la poziția 25 prevede : "Cărei religii consideră persoana că-i aparține ?". Modul în care a fost formulată întrebarea este irelevant și ambiguu, deoarece implică faptul că persoana trebuie să aparțină unei religii și excude alte posibilități. Dacă întrebarea ar fi fost formulată vă considerați credincios (în acest caz precizați religia), superstițios, ateu sau agnostic, sigur rezultatul recensământului ar fi fost altul. Mulți confundă superstiția cu religia, altfel nu ar fi proliferat atât de bine astrologia, numerologia, vrăjitoria. De ce dacă atât de mulți s-au declarat credincioși prea puțini au biblia în casă, iar și mai puțini au citit-o, iar despre aplicarea perceptelor biblice nu are rost să mai vorbim. Un credincios se definește ca cel ce crede în Dumnezeu și se conformează practicilor religioase, la câte persoane observăm asta? Care este ponderea din populație care întrunește aceste condiții ?

Adauga comentariu