Analiza

Clujul, fruntaș la rujeolă. Ignoranța părinților și moda antivaccinare îmbolnăvesc și ucid copii

1.725 de copii din toată țara s-au îmbolnăvit în 2016 de rujeolă, spre deosebire de anul trecut când doar șapte copii au făcut această boală. 

Rujeola este o boală din care se moare. Cu toate acestea și părinții din Cluj au urmat trendul de pe net și au refuzat să își imunizeze copiii. Pe lângă adepții refuzului vaccinării mai sunt și ignoranții, care nici măcar nu se gândesc să își vaccineze copiii. Medicii clujeni explică de ce e periculoasă rujeola și de ce anul acesta România a fost cuprinsă de o epidemie atât de gravă de rujeolă.

Dacă în 2015, au fost doar șapte cazuri de rujeolă la nivel național, anul acesta au fost confirmate 1.725 de cazuri. În vestul și în centrul țării, copiii s-au îmbolnăvit în număr foarte mare, în timp ce în estul și sudul țării numărul cazurilor a fost sporadic.
În 2015, în Cluj nu a fost niciun caz de rujeolă, iar anul acesta numărul de îmbolnăviri a crescut la 90. Clujul se situează pe un nedorit loc fruntaș. Conduce detașat Aradul cu 454 de cazuri, urmat de Mureș cu 238 de îmbolnăviri, Timiș cu 240 de cazuri, Bistrița Năsăud cu 129 de cazuri, Caraș Severin cu 258 de cazuri și Cluj cu 90 de cazuri.

Rujeola nu este o boală cu care se poate glumi

Cel mai tragic este că au și murit copii după ce s-au îmbolnăvit de rujeolă. Opt copii au murit anul acesta de rujeolă. Nimeni nu ar fi murit dacă părinții și-ar fi dus bebelușii la vaccinare. O spun medicii. „Vaccinarea este importantă pentru că previne mai ales formele ucigătoare de boală. Sunt forme care merg cu pneumonie rujeolică (aceasta fiind foarte gravă) și meningită. Vaccinarea previne apariția bolii, dar mai ales a formelor grave care ucid. Anul acesta au fost șapte decese, acestea se puteau preveni dacă se făcea vaccinarea”, afirmă Călin Florescu, medic de familie în Cluj-Napoca.
Dacă este neglijată, rujeola poate să ucidă. „Este regretabil că ne confruntăm cu decese prin rujeolă, dar rujeola poate să dea complicații pulmonare, cerebrale, deci nu este o boală cu glumă. În cazul în care este neglijată și nu este corect asistată medical pot să apară aceste complicații grave”, punctează Molnar Geza, specialist în epidemiologie și sănătate publică.

Rujeola vine în valuri și face ravagii printre nevaccinați

Părinții care cred că e mai bine să își lase copilul nevaccinat ar trebui să ia în considerare faptul că această boală vine în valuri, odată la câțiva ani și dacă îi prinde pe copii neimunizați face ravagii. „Rujeola vine în valuri, odată la cinci ani, la șapte ani. Acum a fost un val și cel puțin la noi vaccinarea probabil a prins populația descoperită în sensul că nu a fost acoperită la toți copilașii. La rujeolă este o situație foarte particulară pentru că pe internet apar informații care spun că după vaccin apare autismul la copii. Acestea sunt niște zvonuri făcute de un doctor din Anglia căruia i-a și fost retrasă licența.Părinții care au auzit că vaccinul provoacă autism sigur că nu își mai vaccinează copiii. Zvonurile astea de pe internet i-au făcut să refuze în mod oficial, scris. Reacții neurologice pot să apară la orice vaccin la un milion de cazuri, dar nu așa că vaccinăm copiii și toți devin autiști”, explică medicul Călin Florescu.

De ce au murit copiii care nu puteau fi vaccinați

Două din cele opt decese au apărut la copii prea mici ca să poată fi vaccinați. Medicul de familie Emiliana Coștiug explică de ce au murit acești copii: „Decesele au apărut și la copii cu o vârstă fragedă, vârstă la care nu puteau fi vaccinați, dar dacă ceilalți copii ar fi fost vaccinați lucrurile nu s-ar fi întâmplat așa. Refuzul vaccinului nu mai este o noutate, sunt în continuare mulți părinți care refuză imunizarea. Este un vaccin sigur, bun, nu sunt motive de îngrijorare. Din moment ce Clujul este într-o zonă cu focare de rujeolă, trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție, părinții trebuie să înțeleagă această situație deosebită și să își vaccineze copiii”.

Internetul este mai tare decât medicii

Medicii clujeni au ajuns la concluzia că duc o luptă cu informațiile de pe net. Părinții cred mai degrabă ce citesc pe un site obscur decât ce le spune pediatrul sau medicul de familie. „La fiecare control vorbesc cu părinții despre vaccinare, le arăt beneficiile acestuia, dar mai ales urmările absenței vaccinării. Din păcate, internetul este mai tare, deși sunt publicate informații fără niciun aviz, niciun temei științific. Mă pun și în pielea părinților. Atunci când auzi atâtea informații dezastruoase despre un vaccin înclini să nu îl faci pentru copilul tău, dar de aceea cred că ar trebui să existe o relație de încredere cu familia și cu medicii pediatri, care să le explice părinților totul”, spune Emiliana Coștiug.

Unii nu își vaccinează copiii din ignoranță

Potrivit medicilor clujeni, mai sunt și acei părinți care pur și simplu ignoră imunizarea copiilor. „Refuzul vaccinării aparține părinților, vaccinul este gratuit și nu pentru că nu au fost vaccinuri sau că medicii nu au vrut să imunizeze copiii. Sunt convins că medicii au vrut să vaccineze copiii pentru că nu se pune problema ca medicii să nu facă acest lucru când avem epidemie în țară. Alții nu vin la medic pentru că sunt ignoranți. Mai sunt și părinți care pur și simplu ignoră vaccinarea copiilor”, declară Călin Florescu.

Situație fără precedent: s-a redus vârsta de vaccinare

Din cauza deceselor apărute la copiii prea mici ca să poată fi vaccinați, Ministerul Sănătății a luat o măsură fără precedent. Din 16 decembrie, schema de vaccinare a fost schimbată: copiii vor fi vaccinați la nouă luni în loc de 1 an cum era până acum. De asemenea, va fi făcută o bază de date cu toți copiii care nu sunt vaccinați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *