Din oras

Clujul e pe primul loc la microcipari, dar tot Facebook este “eroul” animalelor pierdute

Sute de catei si pisici dispar din Cluj in fiecare luna. Pe de alta parte, tot atatia sunt gasiti pe strazi si iubitorii de animale cauta cu disperare sa le gaseasca adapost, chiar si temporar. Microciparea este obligatorie din acest an si Clujul se afla in fruntea topului national in aceasta zona, insa nu rezolva decat in mica masura aceste probleme. Pana una-alta, cele mai multe cazuri care se incheie cu final fericit se „rezolva” datorita retelei de socializare Facebook.

Fotografiile cu catei pierduti impanzesc orasul la orice ora. Se regasesc pe stalpi, in statiile CTP, pe garduri si panouri. Pe Facebook, Clujul are o multime de pagini care li se adreseaza atat celor care isi pierd animalele de companie, cat si celor care gasesc pe strada animale pierdute si le cauta adapost. Reteaua de socializare pare a fi cel mai eficient mijloc de gasire a cainilor pierduti, a stapanilor celor “culesi” de pe strazi, dar si pentru gasirea unui camin pentru cei care nu au adapost. 

“In fiecare saptamana ni se semnaleaza ca se pierd animale de companie. De obicei, sunt caini care au fost scosi afara fara lesa. Ei sunt atrasi de tot felul de mirosuri, alearga sa vada alte zone sau in cautarea unor femele. Se mai intampla si sa fuga din curte, daca gasesc poarta deschisa. Pisicile dispar mai putin, ele se invart doar in jurul locuintei, considera ca acolo unde li se da mancare e casa lor si nu pleaca. Exceptie fac motanii. Cei care isi pierd animalul vin la noi foarte suparati, distribuie poze cu el si, de multe ori, le posteaza pe Facebook”, explica dr. Andrei Timen, administratorul Clinicii Veterinare Trivet. 

Facebook “gaseste” cate un camin si pentru animalele fara adapost

Tot pe Facebook ajung sa fie salvate si animalele gasite pe strada.

“Cateii si pisicile care au microcip ajung la cabinetele veterinare, se face scanarea si consultarea bazei de date si asa se ajunge la stapanul lor. Exista insa si cazuri in care nu au fost microcipate, asa cum se intampla ca animalele disparute sa nu fie prinse si microcipul nu se activeaza. In ambele situatii se ajunge la asociatiile de protectie a animalelor care posteaza fotografii pe Facebook si de multe ori in felul acesta stapanii isi gasesc animalele. La fel, cele fara adapost isi pot gasi stapani in felul acesta. E un loc in care informatia se promoveaza foarte rapid. Uneori dureaza cateva zile pana apare animalul disparut, mai ales daca a fugit in padure, in Hoia sau Faget”, a mai spus specialistul. 

Microciparea nu este, asadar, o solutie in toate cazurile de disparitie a cateilor, fiind obligatorie prinderea lor si ducerea la veterinar pentru gasirea stapanului. 

“In general, cei care au pierdut un animal isi iau destul de repede altul”, a mai spus medicul. 

Clujul, fruntas pe judete la microcipare

Din ianuarie 2015 ani este obligatorie montarea de microcipuri tuturor cainilor din Romania. 

“Avem un total de 69.000 de caini, din care au fost microcipati 59.300. Din capul locului stim ca sunt si persoane care nu au facut asta pentru cainii lor, pentru ca inca nu s-a atins numarul total. Problema este ca stapanii nu refuza microciparea, dar spun ca nu au bani sa plateasca microcipul. Asta poate fi o scuza, insa e plauzibil. Colegii nostri din teritoriu, de pe raza sanitar veterinare continua completarea lor, am luat legatura si cu primarii pentru asta. Speram sa ducem asa la bun sfarsit. Oricum noi stam cel mai bine pe tara la microciparea cainilor”, a precizat directorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj.

Momeli antirabice pentru vulpi

Actiunea implica vaccinarea antirabica a tuturor cainilor, realizata in proportie 99,9%, potrivit oficialului clujean si evidentierea lor in baza de date. 

“Cand gasim cainele abandonat pe strada, se verifica microcipul si stim al cui este, tragem persoana respectiva la raspundere. Suntem in curs de eradicare a rabiei, am facut si vaccinarea vulpilor cu momeli, cu aviatia utilitara. Am avut 150.000 de momeli vaccinale, am vaccinat 60.000 de caini si undeva la 12.000-13.000 de pisici”, a detaliat Pivariu. 

In privinta cainilor, exista o baza de date si cainii microcipati si regasiti.

„Daca nu s-a gasit cainele, inseamna ca nu i-a citit nimeni microcipul. Oricum, e un pas in fata, am facut un pas inainte cu microciparea”, a concluzionat directorul DSV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *