Editorial

Clujul, ditai județul "zmart" contribuie cu un record național de 20% (3 din 15) la infringementul pe deșeuri. DA, Pata Rât e pe listă

Szakats Istvan:

Clujul, ditai județul „zmart” contribuie cu un record național de 20% (3 din 15) la infringementul pe deșeuri. DA, Pata Rât e pe listă. Nouă ani a încălzit Tișe „beletu'” în compostor, iar acum încearcă să-i arate controlorului cu pokerface-ul consacrat. Urmează tutorial Napocan pe infringement pe deșeuri la Pata Rât.

Tișe, șef peste județ, a anunțat prima dată megaplanurile cu deșeuri în 2011.

Apoi, în 2014, CJ anunţa că închiderea şi ecologizarea celor şase depozite de deşeuri neconforme din judeţul Cluj, inclusiv Pata Rât, se vor finaliza în decembrie 2015. Deci gata, nu? Ăăă… nu chiar.

Ceasul a bătut, da’ lucrarea n-a fost gata. În schimb au trecut prin șefia CJ un Uioreanu și un Seplecan. Pentru cine întreba, se muncea. Apoi Alin Tişe – ajuns din nou la mandat, începea să anunţe la interval de 2 luni că se închide Pata Rât.

Deci gata-gata, nu? Ăăă… nu chiar.

Prin 2015 s-a descoperit că la Pata s-au cam lăbărțat cu dealul. Autorizat trebuiau să se adune pe 17.5 hectare, dar ei s-au întins pe 22 ha. Așa că au dat cu escavatorul, să mai țuguiască dealul. Dar, din cauza supraînălțării, în 2017 dealul a început să alunece către Centura de Diamant. S-a sugușat pârâul Zăpodie, și s-a format Marea Neagră de Levigat, de 7.5 hectare. L-a care, în 2018, într-o noapte, pe șest, i-au dat drumul în vale.

Care de la Gardă sau APM îl întreabă de sănătate, Tișe îl făcea slugoi, și îi cerea demisia. Deh, erau vremuri cu Prefect PSD.

Apoi a urmat tevaturile cu construirea Zidului de Susținere. Apoi, Tișe a trâmbițat din nou închiderea rămpii de la Pata Rât, în decembrie 2019. „Acum, la final, chiar pot să spun că aș putea să devin oricând un specialist în proiecte de mediu” – spunea. Deci gata-gata-gata, nu? Ăăă… nu chiar.

Că rampa a rămas tot ușor întredeschisă – în spatele goarnelor mai fâsâiau niște țevi de scos gazul metan, etc. Așa că Tișe a mai organizat încă o închidere (de data asta și-cu-preluare) în februarie 2020. Deci amu chiar gata-gata-gata-gata, nu? Deci se trimite pdf-ul la Minister, și la Comisie, și am terminat și bâlciul asta cu brio? Ăăă… nu chiar.

Că ce să vezi, în vara 2020 au apărut zvonuri că Pata Rât va apărea iar pe lista infringementului pe rămpile ne-închise. CJ tăcea mâlc. În 30 octombrie, s-a anunțat infringementul. Presa vuia de informațiile „pe surse” că Pata Rât e pe listă. CJ tăcea mâlc.

Iar acum vedem și lista. În clasament, la loc de frunte, Pata Rât.

De ce mai apare Pata Rât pe lista cu infringementul? Poi nu s-a închis rampa – chiar de mai multe ori? Poi nu s-a trimis documentația la Comisie? O fi ajuns în spam mailul? Nu chiar.

E clar e că de la prima gornire din 2011 încoace și la un an de închiderea din poze, CJ nu a fost în stare să trimită un document la Comisie care să-i convingă pe ăia ca să taie Pata Râtul de pe listă. Gurile rele spun că ceea ce pentru Tișe arată închis, pentru Comisie arată tot întredeschis.

Am compostat, domne’ amu un an am compostat – spune acum Tișe. Dar din ce i-a parvenit până acum, controlorul nu pare să-l creadă. Ca dovadă, Comisia a continuat să documenteze cazul Pata Rât până-n vara 2020, inclusiv prin satelit. Îi gata? Nu-i gata? Ăăă… urmează tomneala în stație.

Epilog: între timp, rampa RADP e sub monitorizare de Comisie, care se uită cam îngrijorată la 1) toxicitatea zonei și 2) misiunea Căratul a 350.000 Tone de Gunoi Care Pute, de la rampa RADP la CMID. APM trebuie să producă în foarte curând planul și să-l pună în consultare publică. Ohoo, dar ce distracții toxic-olfactive te așteaptă, clujeñe. Să te ții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *