Din oras

Clujul devine Venetia Transilvaniei

Si cu ocazia ploilor de azi s-a vazut cum curatenia rigolelor ce colecteaza apa pluviala a fost neglijata de catre autoritatile locale din Cluj-Napoca. Colmatarea rigolelor a dus la situatia in care strazile orasului devin “navigabile” la fiecare ploaie. In ultimii ani s-au investit milioane de euro pentru refacerea tramei stradale (cateva stadioane de asfalt, dupa cum plastic s-a exprimat primarul Emil Boc). Cu toate acestea, Primaria a cam neglijat infrastructura sistemului de canalizare, astfel ca cetatenii sunt nevoiti in aceste zile sa acvaplaneze ca niste gazele printre suvoaiele care inunda anumite zone ale municipiului. 

Cititorii Ziar de Cluj s-au plans redactiei de indiferenta autoritatilor fata de starea rigolelor din oras. Multe dintre acestea aflate la baza strazilor cu panta abrupta nu mai fac fata precipitatiilor fiind colmatate cu pietris si gunoaie. Municipalitatea clujeana a incheiat in 2013 un contract pe un an pentru servicii de “curatare, intretinere si decolmatare a rigolelor de colectare a apelor pluviale si a cursurilor de apa din municipiu” . Suma alocatata la acea vreme a fost de aproape 280.000 de lei plus TVA. Reprezentantii Primariei au precizat, tot in 2013, dupa semnarea contractului, ca timp de un an  curatenia rigolelor intra in atributia firmelor care sunt responsabile cu salubrizarea stradala. Care firme nu stim cu ce s-au ocupat, dar sunt situatii cu rigole  colmatate care au fost semnalate ca atare de cativa ani si sunt in aceeasi situatie si acum. Un caz concret este cel de pe strada Avram Iancu, care a fost recent receptionata, fiind refacuta in cadrul proiectului Orasul Comoara pe care s-au cheltuit sume importante. Cum rigolele de pe strazile  Republicii si Aviator Badescu nu au fost intretinute, azi elevii liceelor Gh Sincai si G. Cosbuc si parintii lor, inclusiv ghinionistii pietoni aflati in zona, s-au confruntat la propriu cu suvoiul de apa ce s-a revarsat pe latimea unei benzi de circulatie. 

“Rigolele sunt curatate periodic dar, in ciuda acestui fapt, se acumuleaza constant pietris si nisip atat de pe santiere, cat si pe drumurile nemodernizate”, au motivat reprezentantii primariei situatia de pe Avram Iancu.

Care or fi fiind santierele de pe AViator Badescu, nu stim. Cum nu stim nici despre cele de pe Republicii. Exista un mic santier pe Bisericii Ortodoxe – ar putea municipalitatea sa il verifice si in caz de vina sa il puna sa remedieze situatia creata, sau discutam doar despre gasirea vinovatilor de serviciu?

In urma cu trei ani, liberalii clujeni, care pe atunci vaselau in opozitie, aflati in barca USL, reclamau faptul ca la Cluj-Napoca rigolele de scurgere a apelor sunt colmatate acuzand primaria condusa de Emil Boc ca nu isi face datoria. Acum cand s-au urcat in Arca carmuita de acelasi Emil Boc, ajuns la al patrulea mandat, niciun vechi liberal clujean nu mai indrazneste sa arate cu degetul spre primarie.

“Atat recipientele de preluare a apei cat si canalizarea sunt ale noastre. Sistemul de rigole si de dirijare a apelor de ploaie spre acei recipienti este al primariei. Oriunde vedeti rigole deschise, acele gratare care sunt pe unele strazi care fac parte din sistemul deschis de preluare a apei, rigola de pe Frunzisului, varianta Zorilor – Manastur, toate acestea sunt sisteme de preluare a apelor pluviale. Ele fac parte din arhitectura drumului si intra in administratia autoritatilor locale. Noi suntem cu canalizarea. Mai mult de 88% din canalizarea Clujului este destinata preluarii apelor uzate menajere. In caz de ploi torentiale poate fi depasita capacitatea de preluare a acestei canalizari. Nicio canalizare din lume, din niciun oras, nu este proiectata sa preia si ape de ploaie mai ales la debite torentiale. Din pacate toate casele, toate institutiile au burlanele legate in canalizarea menajera a orasului contrar tuturor avizelor pe care noi le-am dat incusiv pentru constructiile noi. Prin avizele noastre se interzice legarea burlanelor in canalizarea menajera, dar toti o fac”, a afirmat Lucian Coritorul reprezentantul Companiei de Apa Somes.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *