Analiza

Clujul, depășit de Timiș și Brașov la numărul de turiști străini. Ne bazăm pe festivaluri

Brașovul este județul cu cel mai mare număr de turiști înregistrați în semestrul I al acestui an. Urmează Timișul și apoi Clujul. Cei mai puțini turiști au fost în Teleorman.

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că 1 milion de turiști s-au cazat în hotelurile din România, în prima parte a acestui an, în creștere cu 8,5% față de anul precedent. După cum este de așteptat, în hotelurile din București s-au cazat cei mai mulți turiști străini. Potrivit unei analize ZF, în hotelurile din Capitală s-au cazat 527.000 de străini în ianuarie-iunie anul acesta, faţă de 507.000 de turişti străini în aceeaşi perioadă a anului trecut, adică o creştere cu doar 4,5%.

Ca număr de turişti străini cazaţi în hoteluri, Braşov, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt judeţele din ţară fruntaşe, cu un total de 207.000 de străini, în creştere cu 23%. În județul Brașov, au fost înregistrați anul trecut, 64.499 turiști străini, în creștere cu peste 27% față de anul precedent. Urmează județul Timiș cu 50.655 turiști cazați în hoteluri, în creștere cu 24,4%. Clujul se află pe locul trei, dacă excludem  Bucureștiul, cu un total de 46.093 de turiști, în creștere cu 39,2% față de anul anterior. Locul patru este ocupat de Sibiu cu 45.980 de turiști, mai mulți cu 6,8% față de anul precedent.

Specialiștii în turism se așteaptă ca județul Cluj să depășească Brașovul și Timișul până la sfârșitul anului. Dacă cele două județe care conduc în top se bazează pe stațiunile turistice, Clujul mizează pe festivaluri.

“Brașovul are sezon mai lung turistic și toate stațiunile de pe teritoriul județului, recunoscute sau nu, atrag turiști tot timpul anului, pe când județul Cluj atrage în special prin municipiul Cluj-Napoca și prin evenimentele care se petrec în oraș. Probabil că Brașovul are acest plus, adică aduce județul, nu doar reședința de județ.
Timișoara atrage foarte mulți oameni de afaceri și în aceste cifre sunt cuprinse și șederile celor care vin în scop de afaceri. Acest lucru se întâmplă și în Cluj-Napoca, dar Timișoara are o industrie grea solidă, dar de ani de zile atrage expați și turiști cu scop de afaceri. Pe teritoriul județului Timiș mai avem și stațiuni de tratament, care atrag turiști mulți, cum ar fi de exemplu Buziaș.  
Evenimentele reprezintă principalul motiv de călătorie pentru Cluj. Rămâne de văzut o situație la finalul anului. Părerea mea este că nu este relevantă situația de acum. Până la sfârșitul anului Clujul va sălta foarte mult pentru că nu a fost luat în calcul UNTOLD.
Clujul pentru că nu are stațiuni importante de munte are de pierdut în fața Brașovului”, este de părere Lucia Morariu, director executiv al agenției de turism Eximtur Cluj-Napoca.

Dacă cele două județe fruntașe în clasament se bazează pe stațiuni, este posibil ca județul Cluj să le depășească cu ajutorul festivalurilor. Doar Electric Castle și UNTOLD vor contabiliza sute de mii de turiști, la care se adaugă și Zilele Maghiare, care de asemenea, au adus un număr important de turiști străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *