In vizor

Clujul de mâine, la mâna parlamentarilor PSD

În cazul în care proiectul de lege depus de un grup de deputați PSD va fi aprobat de Camera Deputaților, nu mai există niciun obstacol real în calea rechinilor imobiliari din Cluj, care vor putea construi în viitor unde vor și cum vor. Dacă aceștia erau nevoiți până acum să caute artificii prin care să ocolească legea, de acum înainte vor putea să sluțească nestingheriți fața unui oraș care pare a fi blestemat să se transforme într-un paradis al prostului gust.

Cei 13 deputați PSD, în frunte cu în frunte cu controversatul Florin Iordache, doresc să elimine din Legea construcțiilor prevederea potrivit căreia realizarea de lucrări de construcții sau consolidare fără autorizație asupra monumentelor istorice este infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Victor Cubleșan, director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național (DJCPN) Cluj, se îndoiește de eficiența unei simple amenzi, în cazul abrogării respectivei prevederi. 

”Recunosc că nu sună foarte bine, dar monumentele istorice sunt resurse neregenerabile. În cazul unor modificări sau chiar a demolării complete, este imposibil să se revină la starea inițială. Și atunci, la ce ajută amenzile? În plus, în majoritatea cazurilor este vorba de sume infime față de valoarea imobilului respectiv. Prevederea care califică drept infracțiune realizarea de lucrări de construcții sau consolidare fără autorizație asupra monumentelor istorice este ultima redută în lupta împotriva degradării monumentelor istorice și nu cred că se pune problema să renunțăm la ea”, este de părere Victor Cubleșan, directorul DJCPN Cluj. 

Acesta demontează și unul dintre argumentele inițiatorilor acestui proiect de lege, cel referitor la numărul mare de dosare privind executarea lucrărilor fără autorizație aflate pe rolul instanțelor de judecată care se sancționează cu o simplă amendă. 

”Părerea mea este că ne lovim de un viciu de procedură. Nu există un evaluator expert pe monumente istorice, astfel că în cazul unor modificări, cum ar fi înlocuirea cu termopane a unor geamuri ale unei clădiri clasificate ca monument istoric, un evaluator obișnuit nu știe cum să cuantifice paguba produsă. Din contra, ar putea chiar să considere că de fapt este vorba de o îmbunătățire. Astfel, valoarea pagubelor produse este atât de mică încât rezultatul final este doar o amendă. Avem nevoie de o metodologie nouă, nu de abrogarea unei prevederi bune. Și vreau să subliniez că nu dorim să transformăm Clujul într-un muzeu, ci încercăm să păstrăm într-o stare cît mai bună construcțiile care păstrează în ele spiritul orașului”, conchide Cubleșan. 

Am solicitat un punct de vedere în această problemă primarului Emil Boc și arhitectului șef Claudius-Daniel Pop, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns; vom reveni cu opiniile acestora  atunci când le vom primi. 

De remarcat că Ziar de Cluj a semnalat de-a lungul timpului nenumăratele încălcări ale legii privind monumentele istorice.

Citește și:

În scandalul distrugerii “Grădinii Prefectului” s-a băgat pe fir și Garda Națională de Mediu. Există indicii că cei care au defrișat “Grădina Prefectului” nu aveau autorizație

Andreea Esca îşi face hotel la Cluj. Probabil în asociere cu Mircea Buteanu – firma acestuia a obținut, anul trecut, aprobările pentru această investiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *