De cartier

Clujul de după blocurile gri – Jaguarul din grădinița cu flori, straturile cu legume și trabantul chircit după un garaj de tablă

Să te plimbi pe aleile dintre blocurile din Mănăștur e ca și cum ai umbla printr-o lume pestriță, care nu prea are nimic de-a face cu deja răsuflatul titlu de “oraș de cinci stele”.

În Mănăștur oamenii sunt atât de șmecheri că își pun, ilegal, barieră cu lacăt ca să nu le ocupe alții locurile de parcare și Primăria nu observă nimic 20 de ani. Și sunt atât de șmecheri că și atunci când Primăria le descoperă ilegalitatea nu mai are ce să le facă pentru că totul s-a prescris.

bariera garaje manastur

În Mănăștur, oamenii cultivă legume pe zona verde din spatele blocului, că doar sângele de sătean nu dispare odată cu mutarea la oraș. Și, în fond, legumele cultivate cu mâna ta sunt adevărate, nu marfa de la piață sau supermarket, plină cu chimicale. Legumicultorii de cartier sunt la fel de șmecheri ca cei cu bariera. Își ascund ilegalitatea cu un gard viu, pe care nu îl tund niciodată. Vecinii invidioși nu prea încap de grădina de după spatele blocurilor gri, așa că producția trebuie protejată bine.

În Mănăștur, locatarii își fac și grădină cu flori, frumoasă, ca în curtea bunicii de la țară. E împrejmuită cu gărduț de lemn, lăcuit. Acum că a venit primăvara, în scurt timp va fi și mai frumoasă că vor înflori florile.
În mijlocul grădiniței cu floricele și gărduț răsare și un Jaguar, împrejmuit și el de gărduțul lăcuit. E și el o floare mai altfel.

masina parcata gradina manastur

Trei-patru metri mai în sus de Jaguar, în fața scării unui bloc, un bărbat taie lemne cu un bomfaier. Le pune frumos clădite lângă ușă.

În Mănăștur, la câțiva pași de un Jaguar, și-a dat obștescul sfârșit un amărât de Trabant. Mic și chircit într-un colț, după un garaj de tablă, așteaptă să fie dus la cimitirul de mașini, să se poată odihni pe veci. Trabantul ar fi al lui Gicu, dacă e să ne luăm după numărul de înmatriculare: CJ-03-GKU.

trabant abandonat manastur

În Mănăștur, blocurile au fost construite atât de aproape de case încât oamenii de la etajele superioare văd direct în curtea casei. Cu puțin efort, văd chiar în casa omului.

În Mănăștur, răsare de nicăieri un singur garaj de tablă și se conturează un peisaj format din loc de parcare, garaj, loc de parcare.
În Mănăștur, crâșma este între o ghenă de gunoi și un magazin alimentar. Dacă tot cobori cu găleata la gunoi, după efortul depus meriți un deț de tărie sau măcar o bere ori un suc rece. După alcool, mereu îți vine foamea, așa că o tură la magazinul alimentar stâmpără și foamea.

Copiii se mai joacă șotron, știu să mai iasă din casă. Pentru copiii din Mănăștur distracția are loc și afară, nu doar în casă pe tabletă și pe net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *