Din oras

Clujul are sute de sali de nunti, dar nu destule pentru cerere

Organizarea de nunti in Cluj-Napoca este o adevarata afacere pentru cei care detin spatiile de petrecere. Numai anul trecut s-au oficiat in oras peste 2.000 de nunti. Cu toate acestea, organizatorii de evenimente sustin ca numai 10% din salile deja functionale respecta standardele, iar pe piata se simte, inca, nevoia unor locatii elegante.

In ultimii trei ani, numarul salilor de nunti din Cluj a crescut foarte mult, poate chiar s-a dublat, spun cei din domeniul organizarii de evenimente.

“In momentul de fata, sunt cel putin 10 noi sali in constructie”, spune Claudiu Bichis de la agentia Euromariage.

In total, in Cluj-Napoca sunt peste 150 de sali de nunti functionale, pentru toate categoriile de clienti. O selectie a lor a fost realizata de cei de la Euromariage.

In functie de numarul de persoane, locatie sau meniu, cuplurile isi aleg cel mai potrivit loc unde sa petreaca cel mai important eveniment din  viata lor.

Cei cu “portofelul larg” prefera salile luxoase, spune Claudiu Bichis, cum sunt cele de la Grand Hotel Italia, Napoca sau  restaurantul Da Vinci, unde pretul unui meniu ajunge la peste 220 de lei, la care se adauga si bautura.

“Din cele peste 150 de sali, doar 10-15 sunt  <>, mari, spatioase, care respecta anumite standarde si se preteaza, intr-adevar pentru nunti. Restul sunt prost gandite, majoritatea sunt inghesuite, in forma de L sau U si au foarte multi stalpi. Cei care le-au construit au facut-o ca baza pentru un hotel, ceva din care sa produca mai multi bani”, explica reprezentantul agentiei de nunti.

Cu toate ca in Cluj functioneaza zeci de sali de nunta, cu o capacitate de peste 300 de persoane, organizatorii de evenimente spun ca piata nu este inca exploatata la maxim.

“Locatii elegante se mai pot deschide in Cluj, cel putin 3-4 sali cu capacitate de 500 de persoane. Sunt sali in oras care nu mai au disponibilitate pana in octombrie. In putine cazuri gasesti cate un loc liber, duminica”, spune Loredana Pop, manager First Event.

La Restaurantul Da Vinci, prima sambata disponibila de anul acesta pentru organizarea unei petreceri este in 25 octombrie. Sala de evenimente este neocupat abia in cateva zile din tot anul.

“Mai avem o vineri libera, in 30 mai, urmatoarele zile disponibile sunt 13 iulie, respectiv 27 iulie, de asemenea, in 29 august, tot vinerea”, spun reprezentantii restaurantului.

Aici, meniul pentru mancare porneste de la 210 lei de persoana, la care se adauga meniul de bautura, intre 55 si 72 de lei.Reprezentantii restaurantului arata ca sala este atat de cautata, incat mirii se decid sa isi organizeze nunta chiar si vinerea sau duminica.

Iar afacerea este profitabila: din 2009, de cand a fost deschis restaurantul, firma care il administreaza, CA Foscari SRL, a ajuns, in 2012, la o cifra de afaceri de 1,7 milioane de lei.

2.000 de nunti, in 2013, la Cluj

Nici nu este surprinzator faptul ca cererea este atat de mare in Cluj-Napoca. Anul trecut, s-au oficiat peste 2.000 de nunti, cu peste o suta mai multe fata de 2012. Multe hoteluri din oras si-au regandit spatiile de evenimente, pentru a intra pe piata nuntilor. Este si exemplul Hotelului Napoca, care dispune acum de nu mai putin de sase sali de nunti, cea mai mare, Grand Ballroom, avand o capacitate de 900 de locuri. Aici, oganizatorii ofera o reducere de 20% pentru nuntile organizate duminica.

Cantinele muncitoresti, sali de nunti la sfarsit de saptamana

90% din salile de nunti sunt, in fapt, cantinele unor scoli sau fabrici.  Fosta cantina Remarul s-a transformat, peste noapte, in “Armonia Edelweiss”. Sala are si aer conditionat, si are o capacitate de 260 de locuri. Cele mai multe sali pentru astfel de evenimente, dinsponibile la Cluj-Napoca, sunt cele cu capacitate mai redusa. Fiecare cantina de scoala, liceu sau universitate, organizeaza la sfarsit de saptamana nunti.

Nici institutiile publice nu se feresc de un profit in plus. Spre exemplu, la Cantina sociala a Primariei Cluj-Napoca, se organizeaza nunti la sfarsit de saptamana. Locatia din Piata Muzeului are o capacitate de 70-80 de locuri, iar meniul porneste de la 90 de lei. Pentru inchirierea propriu-zisa a salii se plateste o taxa de 200 de lei, o taxa de 3% din valoarea meniului pentru uzura veselei, la care se adauga plata ospatarilor si a bucatarilor, aproximativ cate 15 lei pe ora.

Daca in uma cu 5-10 ani, toate salile de nunti erau ocupate in fiecare week-end, atat sambata cat si duminica, in ultima perioada, prea putini clujeni aleg sa isi celebreze nunta in ultima zi a saptamanii.

Ca sa-si atraga clientii si sa popularizeze duminicile ca zile pentru sarbatorirea nuntii, salile din oras fac reduceri consistente. De exemplu, la The View, daca mirii aleg sa isi organizeze nunta intr-o duminica, fiecare meniu va fi mai ieftin cu 20 de lei. Asta in conditiile in care, pentru tot anul 2014, mai sunt doar doua sambete libere – in 3 si 31 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *