Clujenii vor plati de la bugetul local proiectele europene care nu vor fi gata pana la finalul anului 2015

Primaria Cluj-Napoca se lauda cu 15 proiecte din fonduri europene, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013: axa prioritara 1.1 – sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor. Cu toate acestea, mare parte din lucrarile la aceste proiecte nu vor fi gata pana in 31 decembrie 2015, termen pana la care se mai pot realiza decontari din fonduri europene. In aceste conditii, clujenii vor plati de la bugetul local finalizarea lucrarilor.

Clujul a fost desemnat pol de crestere regional, alaturi de alte 6 localitati, Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Brasov. Polilor de crestere le este rezervata in cadrul POR, la nivelul fiecarei regiuni, o linie de finantare dedicata, respectiv Domeniul Major de Interventie 1.1 Planuri integrate de Dezvoltare Urbana – Poli de crestere. La nivelul Primariei Cluj-Napoca, sunt 15 proiecte realizate din fonduri europene, prin POR, si altele in curs de contractare.
Valoarea totala a proiectelor europene contractate si aflate in contractare de municipiu referitor la axa 1 este 589 de milioane de lei dintre care 387 milioane valoare nerambursabila solicitata.

Fondurile europene alocate Romaniei, pentru perioada 2007-2013, sustin proiecte care se deruleaza pana in anul 2015 inclusiv. In aceste conditii, administratiile locale au acces la aceste fonduri prin intermediul mai multor programe operationale, insa majoritatea proiectelor sunt finantate prin Programul Operational Regional. In cazul POR, banii europeni trebuie cheltuiti pana la sfarsitul acestui an.

Aceasta obligativitate pune Primaria Cluj-Napoca in situatia de a pierde importante sume de bani. In cazul multor proiecte finantate prin POR, lucrarile nu vor fi gata pana la sfarsitul anului. Fie ca este vorba de firme care au intrat in faliment, fie de licitatii tergiversate sau lucrari intarziate, proiectele vor putea fi finalizate numai prin contrinutia finantarii de la bugetul local.

Potrivit reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca, 31 decembrie 2015 este ultima data la care se pot face deconturile pe fonduri europene, pentru proiectele in derulare.

“Daca proiectele nu sunt finalizate, Primaria are un alt termen de finalizare, in iunie 2016. Insa, dupa data de 31 decembrie 2015, lucrarile efectuate nu mai pot fi decontate din fonduri europene. Nu se pune problema sa dam banii inapoi, insa dupa aceasta data nu mai pot fi atrase fonduri europene. Este important sa facem cat mai mult din ele, pentru a absorbi cat mai multi bani”, arata Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Aceasta arata ca restul lucarilor vor fi platite din bani publici. “Vor fi niste capete de lucrari care nu vor fi terminate, dar concentrarea este destul de mare”, spune aceasta.

Cateva exemple de proiecte europene finantate prin POR:

-Cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din municipiul Cluj-Napoca – valoarea proiectului este de 2,25 milioane de lei. A

-Retea de statii self-service de inchiriere de biciclete – valoarea totala a proiectului este de 17,6 milioane de lei

-Refacerea infrastructurii Orasului Comoara – valoarea totala a proiectului este de peste 31 de milioane de lei. Acest proiect presupunerefacerea strazilor  Memorandumului, Calea Motilor, Avram Iancu si  I.C.Bratianu. Lucrarile nu vor fi, insa, finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

-Centrul TEAM (Tehnologie, evoluție, antreprenoriat, microintreprindere) – valoarea totala a proiectului este de 49,7 milioane de lei. Lucrarile sunt departe de a fi finalizate.

-CREIC – Buftea de Cluj – valoarea totala a proiectului este de 42 de milioane de lei. Lucrarile sunt oprite din primarava acestui an, dupa ce constructorul a intrat in faliment. Licitatia a fost reluata, insa pana in acest moment nu a fost atribuit contractul.

Adauga comentariu