Din oras

Clujenii vor invata sa salveze vieti de la medicii si paramedicii voluntari SMURD

Medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ vor organiza, la inceputul lunii viitoare, Maratonul Resuscitarii, un eveniment ce propune sa vina in intampinarea nevoii de cunoastere a manevrelor de resuscitare. Pentru o zi intreaga, medicii si paramedicii vor efectua manevre de resuscitare in Parcul Central, incercand astfel sa-i invete si pe clujeni ce trebuie sa faca in momentul in care cineva sufera un stop cardio-respirator

“Aceste manevre de resuscitare sunt deosebit de importante in cazul unui stop cardio-respirator. Sansele unei victime de a supravietui in urma unui stop cardio-respirator, daca nu sunt incepute manevrele de resuscitare iniantea ajungerii echipajelor specializate, este minima spre zero! Mai mult de 80% din stopuri cardio respiratorii se intampla in mod spontan, acasa, deci cel mai probabil viata salvata va fi a cuiva drag”, spune Mihai Oprea, student la medicina si paramedic voluntar SMURD.
 

O initiativa simpla poate duce la salvarea unui numar impresionant de vieti

In cazul unui stop cardio-respirator, suportul vital de baza castiga minute importante in lupta cu viata, pana la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat ca persoanele carora li se aplica rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari sanse de recuperare dupa instalarea unui stop cardio-respirator. Pe de alta parte, victimele carora nu li se acorda suportul vital bazal au sanse minime de a supravietui in urma unui stop cardio-respirator.

In cadrul evenimentului din Parcul Central din 5 iulie, medicii si paramedicii SMURD vor preda tehnici de prim ajutor in mod gratuit de dimineata pana seara, doritorii avand posbilitatea de a exersa aceste manevre.

“Prin aceasta initiativa ne dorim sa incercam sa ne aliniem standardelor europene care presupun cunoasterea manoperelor de prim ajutor de catre populatia generala in totalitate, dar si sa raspundem solicitarilor venite din partea oamenilor, legate de necesitatea invatarii acelor manopere minime, care pot asigura supravietuirea unei persoane aflate in stare critica”, mai spune Mihai Oprea.

Limba de predare principala va fi romana, dar voluntarii vorvorbi si in limbile engleza, franceza si maghiara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *