De cartier

Clujenii Varga și Călugăr ACHITAȚI la Înalta Curte de Casație și Justiție. Avocatul Neamț: „Se mai face și dreptate”

Clujenii Varga și Călugăr au fost achitați astăzi de către completul de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul lui Hrebenciuc cu retrocedările. 

Nelu Varga şi afaceristul turdean Costel Călugăr au fost trimiș în judecată pentru drepturile litigioase de la moştenitorul Vlad Sturdza. 

Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru spălare de bani. În schimb, fostul deputat al PSD a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunțat miercuri sentinţa în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam.

 

Avocatul lui Costel Călugăr a declarat pentru Ziar de Cluj că, în cei doi ani de proces, clientul său s-a luptat să își dovedească nevinovăția, lucru realizat prin pronunțarea de azi.

„O soluție corectă. Se mai face și dreptate. Adevărul este adevăr. Au fost doi ani de nenumărate termene de judecată cu  administrare de probe și audieri de martori. Sperăm ca prin această decizie imaginea clientului meu să fie reabilitată”, a declarat avocatul specialist în penal, Mihai Neamț. 

 

 Decizia nu este definitivă. În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Andrei Hrebenciuc a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată. 

Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său. 

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *