Din oras

Clujenii s-au inghesuit sa guste din balmosul facut ca la stana

Cea de a treia editie a Sarbatoarii Balmosului Ardelenesc s-a desfasurat astazi in Muzeul Etnografic al Transilvaniei „Romulus Vuia”. Zeci de clujeni nu au tinut cont de vremea rea si au au asteptat in ploaie pentru o a degusta o portie de balmos facut ca la stana.

Zeci de clujeni nu au tinut cont de vremea capricioasa si au asteptat rabdatori in ploaie, langa ceaunul aburind, sa poata degusta o portie de balmos traditional. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Asociatia Cerscatorilor de Ovine si Caprine Ijarul si Asociatia Crescatorilor de Oi Jucu. Crescatorii de oi din judetul Cluj si-au aratat maiestria si s-au intrecut sa ofere vizitatorilor cea mai buna portie de balmos.

„Balmosul este un preparat traditional extraordinar pe care incercam sa il mentinem in atentia clujenilor prin participarea directa a producatorilor autentici. Avem oieri care fac un balmos ca la stana si, in pofida vremii extrem de nefavorabila, iata ca avem oameni care au venit sa participe la acest eveniment”, a afirmat Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Secretul retetei balmosului a fost destainuit de catre unul dintre  crescatorii de oi din comuna Sanpaul. Acesta spune ca a inceput sa se ocupe de cresterea oilor inca de la varsta de 8 ani si ca in calitatea sa de „patron” nu ezita sa se amestece in treburile turmei pe care o are si care numara peste 700 de capete.  

„De pe la 8 ani am inceput sa ma ocup de oi. Ca sa devii cioban, terbuie sa fi prima data ciorang sa dai la strunga si abia dupa devii cioban si, daca te poarta mintea, poti sa ajungi cum se zice acuma, patron. Toata treaba ii ca fac cu placere, fara mine nu se mulg oile, fara mine nu se face traba la stana, toata treaba ii ca acuma nu stiu din ce cauza o sa fim si noi mai stransi cu usa, mai fiscalizati da a fi bine”, ne-a spus, in grai ardelenesc, Viorel Bora.

Tot azi in incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei „Romulus Voia”, Centrul pentru conservarea si promovarea culturii taditionale a organizat un spectacol folcloric la care au participat mai multe ansambluri din judet. Promovarea traditiilor in Muzeul Etnografic va fi facuta de catre fratii Petreus, care vor fi  prezenti de la ora 16.00 la evenimentele prilejuite de unirea destinului a doi tineri. Acestia, in cadrul unei nunti traditionale maramuersene, vor reconstitui ritualul de nunta specific zonei, cu tot cu casa miresei, casa mirelui, cu ceremoniile care se desfasoara si care vor avea loc la casele din parcul Muzeului Etnografic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *