In vizor

Clujenii, otrăviți cu metale grele din cauza gropii de la Pata Rât. O spune cu glas tare un specialist

Poluarea de la Pata Rât există și este mai gravă decât vrea orice autoritate publică să își asume. Astăzi însă, un specialist o spune cu subiect și predicat: levigatul de la Pata Rât conține metale grele! Periculos este că lichidul toxic despre care Ziar de Cluj a scris și nu obosește să scrie, este otravă care se scurge necontrolat din muntele de gunoaie și ajunge direct în apele Someșului. Mai mult, valorile compușilor acestui lichid sunt depășite de sute de ori. 
Afirmațiile aparțin directorului firmei pe care Consiliul Județean a contractat-o să filtreze levigatul prin procesul de osmozare, și care a arătat astăzi, printr-o demonstrație care este procedeul de filtrare a levigatului și că acest lichid poate redeveni apă curată.
Adrian Dobre, directorul Process Engineering SRL a declarat astăzi, referitor la substanțele ale căror depășiri au fost înregistrate în compoziția levigatului: ”amoniu avem o mie și ceva față de 5 sau 3, sunt depășiri de sute de ori. Metale grele, nu ar trebui să existe depozite de metale grele în depozite de deșeuri menajere”.  
 
Deocamdată filtrarea levigatului de poate face doar la nivel demonstrativ. Deși lichidul greu mirositor și extrem de nociv curge din muntele de deșeuri, de cel puțin de 5 luni de zile, cu un debit de la 38 mc la peste 400, antrenat de alunecarea de teren din versantul de gunoi. Deși timpul nu lucrează în favoarea populației afectate de poluarea de la Pata Rât, reprezentanții Consiliului Județean nu pot instala și stația de osmoză care așteaptă în Germania din 20 octombrie, pentru că nu dețin terenul din zona unde ar trebui amplasată. 

“Noi avem instalaţia pregătită pentru a putea fi livrată la Pata Rât încă din 20 octombrie. Singurul lucru care face ca astăzi să nu fim aici este că nu avem terenul pus la dispoziţie de către beneficiarul nostru Consiliul Judeţean. Instalaţia contractată are o capacitate de 165 de metri cubi pe zi. Am primit suspendarea ordinului de începere din lipsa terenului. Contractul este suspendat din acest motiv, dar din punctul nostru de vedere contractul nu poate fi suspendat. Ne-am angajat că în 30 de zile venim şi aducem tot ceea ce este necesar, lucrări de infrastructură, construcţii civile, bazine, tot pentru a avea un sistem de management al levigatului funcţional. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu poate fi suspendat pentru că toate activităţile au fost deja derulate. Avem 90% din activităţi contractate, comandate, avem activităţi care se întind pe 10 luni de zile, ele sunt deja contractate cu furnizori care să ne asigure continuitate şi nu în ultimul rând instalaţia dedicată pentru acest proiect este la Hamburg din data de 20 octombrie pregătită de livrare. Levigatul curge pe pârâul Zăpodia. În momentul în care spunem că levigatul curge, acela nu se mai poate întoarce.

Noi analizăm 35 de parametri. Din punctul nostru de vedere sunt depășiri de zeci de ori la unii parametri. Avem amoniu, la care avem depășiri de 1000 și ceva față de 5 sau 3 cât este normal. Sunt depășiri de sute de ori. Sunt metale grele. Nu ar trebui să fie metale grele în depozitul de deșeuri menajere. Aici este vorba despre un depozit istoric de deșeuri menajere și nu au avut cum să ajungă metale grele. În realitate, știm că la un depozit de 40 de ani, unde s-a depozitat necontrolat e foarte probabil să fi existat și deșeuri industriale și deșeuri periculoase. Avem filmări în care în aval sunt bivoli care fac baie în levigat. Despre asta vorbim. Acei bivoli până la urmă dau laptele ala bun din inima Ardealului. Contractul încheiat cu CJ Cluj este în valoare de 1,25 milioane de lei, care presupune construcţii civile legate de amenajarea staţiei – platforme, fundaţii, construcţia de bazine, ţevi -, la care se adaugă închirierea instalaţiei, partea de epurare, care se ridică la 39.000 de euro pe lună, pe o perioadă de 10 luni. Levigatul se scurge în pârâul Zăpodie, după care merge în Someş”, a spus Adrian Dobre, reprezentantul firmei.

 
Surpriză pentru mai marii județului.
 
Prezent la exercițiul demonstrativ de filtrare a levigatului, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, a încercat să ofere o explicație pentru realizarea tuturor demersurilor – doar pe hârtie-, numai ca să constate că Județul Cluj nu este proprietar  și pe terenul pe care trebuie amplasată stația. ”S-a luat legătura cu proprietarii și de principiu sunt de acord cu închirierea acelui teren”, a declarat vicepreședintele CJ Marius Mânzat.
 
Din banii clujenilor, infrastructura pentru stația de osmoză va costa 1,2 milioane de lei, iar chiria lunară pentru funcționarea stației, 39.000 de euro. Când va fi găsit amplasamentul pe care să fie instalată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *