Clujenii, la fel de multumiti de orasul lor ca cei din Amsterdam

Un studiu realizat de Comisia Europeana in 79 de orase din state membre, dar si din Islanda, Turcia, Elvetia si Norvegia, plaseaza clujenii printre cei mai multumiti europeni de conditiile pe care le ofera orasul in care traiesc. Potrivit studiului “Calitatea vietii in orasele europene” 96% din respondentii clujeni spun ca sunt multumiti de orasul lor. Procentul pune Clujul pe primele locuri in top, fiind depasit doar de Aalborg, Hamburg, Groningen, Kobenhavn, Oslo si Zurich. Acelasi nivel de satisfactie a locuitorilor ca in orasul nostru - 96% - intalnim si in orase precum Amsterdam, Graz, Malaga, Munchen, Reykjavik sau Stockholm. In Romania studiul a fost realizat in Bucuresti – 82% s-au declarat multumiti, Cluj-Napoca – 96% si Piatra Neamt 95%. Nivelul de satisfactie din Cluj-Napoca si Piatra Neamt este printre cele mai ridicate dintre toate centrele urbane studiate. Clujul iese in evidenta si in ceea ce priveste nivelul de acceptare a strainilor - 91%, care sunt bine integrati in comunitate in opinia a 76% dintre respondenti. Clujenii sunt relativ multumiti si de facilitatile culturale – teatre, muzee, sali de concerte, iar in privinta scolilor, mai mult de jumatate dintre clujeni se declara multumiti. Tot cam jumatate din clujeni se declara multumiti de starea strazilor si 77% de starea spatiilor publice. Clujul se situeaza in primii 10 si in ceea ce priveste eficienta sistemului administrativ. Orasul de pe Somes este unul dintre cele mai sigure centre urbane dintre cele 79 studiate, doar 10% dintre cei chestionati au spus ca nu se simt in siguranta in Cluj-Napoca. Clujenii au un grad ridicat de incredere si in concetateni – 75% cred ca majoritatea clujenilor sunt oameni de incredere. In comparatie cu anul 2009, nivelul de incredere al clujenilor a crescut cu 18%. De cealalta parte, in ceea ce priveste serviciile de sanatate, medicii si spitalele, Clujul, care se lauda cu statutul de cel mai mare centru medical din Transilvania este pe lista oraselor cu cel mai mare grad de nemultumire – 49% s-au declarat total nesatisfacuti de conditiile oferite si doar 10% s-au declarat multumiti. De asemenea mai mult de jumatate din respondenti spun ca nu este usor sa gasesti un loc de munca la Cluj si doar 15% cred ca este foarte usor sa iti gasesti o locuinta la un pret rezonabil. Doar 10% sunt foarte multumiti de calitatea aerului si 9% de nivelul de zgomot din Cluj-Napoca. In ceea ce priveste curatenia doar 13% s-au declarat foarte multumiti, 60% multumiti, 22% nemultumiti si 5% foarte nemultumiti. 22% din clujeni sunt multumiti de spatiile verzi existente din oras. In ceea ce priveste transportul in comun clujenii nu mai sunt chiar atat de multumiti de conditii, doar 23% sunt foarte satisfacuti de conditii, 47% satisfacuti, 14% sunt nemultumiti si 4% foarte nemultumiti.

Comentarii

matusa tamara

11.10.2013 13:32

Sa inteleg ca iti place cum se parcheaza in oras, iti place curatenia de pe stradutele din spate de la Sora, sa inteleg ca tu nu-ti murdaresti pantofii batand ulitele Clujului, sa inteleg ca tie primaria iti elibereaza autorizatie de construire in termenul legal, sa inteleg ca niciun vecin nu a construita langa casa ta, dintr-o zona cu case un bloc cu paispe etaje, sa inteleg ca Septemberfest e mai tare ca Okoberfest , ...? Mai fata, uita-te la orasele alea, Amterdam, Copenhaga, Munchen, Zurich, Malaga ? Ring a bell ? Nimeni nu contesta ca e misto sa revii in orasul copilariei sau al studentiei desi crede-ma orasul nu mai are nici macar un pic pe fund din farmecul anilor 90 dar pana la comparatia cu orase germanice e cale mare !

clujean

11.10.2013 10:37

Stand aici de cateva luni am vizitat 3 orase pana in acest moment si crede-ma stiu ce vorbesc...probabil tu nu ai iesit din tara in viata si no ce sa zici si tu! te bagi in seama ca un mare cunoscator

Clujeanca

10.10.2013 17:32

Clujul e superb si cei care se declara nemultumiti probabil n-au vazut alte orase din tara. Sau chiar din afara tarii. E un oras minunat cu oameni minunati, unde se intampla mereu cate ceva, unde oamenii sunt deschisi, unde vezi tineri peste tot, un oras multicultural, international, un oras asa cum multe orase din afara ar vrea sa fie! Si da este un oras curat,, frumos si minunat. Cel mai mult il poti aprecia daca dupa ceva timp te intorci acasa si strabati la picior strazile lui, asa vezi lucruri si cladiri minunate pe langa care, poate, ai trecut zi de zi fara sa le observi!
Pe langa Bucuresti, nu stiu, n-am fost de mult acolo, dar ultimadata n-am fost prea incantata de capitala. Mi-a mai placut candva Timisoara, sper ca e la fel de frumoasa si curata ca pe vremuri!

Cat Blue

10.10.2013 14:26

Probabil esti de pe Dambovita Tamara. Habar n-ai despre ce vorbesti. Dai cu politica inainte.

clujean

10.10.2013 14:19

Ar trebui sa vizitezi orasele din UK de ex si sa faci o comparatie...Clujul e mai curat decat oricare dintre orasele din UK, crede-ma :)

matusa tamara

10.10.2013 16:24

@clujean: Intamplarea face ca am lucrat doi ani in Bristol asa ca esti pe langa ! Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in Bristol orice probleam am avut la primarie s-a rezolvat de-acasa din fata calculatorului. Niciodata cand am avut de-a face cu autoritati nu am intalnit pusti imberbi ca voi pusi de sefi sa stea in timpul serviciului pe net !
@cat blue: amice esti dobitoc, stiu despre ce vorbesc si asta pentru ca tocmai politica voastra stupida ma face sa urasc acest oras pe care l-ati transformat intr-o hazna (buda :-) ) ati ocupat fiece institutie publica si va purtati ca niste tampiti fara scrupule. Sunteti mai prosti decat prevede legea. Si stai linistit, la fel de prosti sunt si adversarii vostri de la Consiliul Judetean !!!

matusa tamara

10.10.2013 13:10

"In ceea ce priveste curatenia doar 13% s-au declarat foarte multumiti, 60% multumiti, 22% nemultumiti si 5% foarte nemultumiti."
E clar, 73 % dintre clujeni au fost schimbati la maternitate sau au fost lobotomizati !
P.S. O alta varianta ar fi ca acest chestionar sa fi fost completat de membri OTPDL !!!

I

10.10.2013 12:42

doamne ce prost esti !!! +1

I

10.10.2013 12:41

doamne ce prost esti !!!

Spitalele, drum...

17.11.2013 18:43

[...] concluzie importanta pentru Cluj a cercetarii a fost ca locuitorii sai se afla printre cei mai multumiti din [...]

li

09.10.2013 22:07

Sigur n-au vazut Amsterdamul...

Cristina

09.10.2013 19:27

Kobenhavn este de fapt denumirea daneza a orasului Copenhaga.

Adauga comentariu