Clujenii isi doresc un oras "fara fumuri". Vezi declaratia socanta a unui deputat in aceasta privinta

Aproape 300 de clujeni au semnat petitia care propune interzicerea fumatului in locurile publice, initiata de Aurelia Cristea. Deputatul PSD propune o Capitala Europeana a Tineretului “fara fumuri”.

“Cluj Napoca a fost desemnat Capitala Europeana a Tineretului, astfel ca aceasta perioada ar putea fi un prilej bun pentru ca autoritatile locale sa adopte o hotarare de Consiliu Local prin care sa se interzica fumatul in localurile publice.

In acest moment exista trei proiecte legislative de interzicere a fumatului in locurile publice, insa propunerile respective sunt blocate la comisiile parlamentare din diferite motive. Astfel ca schimbarea trebuie sa vina pe plan local.

In Cluj Napoca, barurile in care este interzis fumatul se pot numara pe degete, iar majoritatea par aseptice si preturile sunt mari, fapt care induce ideea ca localurile pentru nefumatori sunt “elitiste”. Daca hotararea de Consiliu local, prin care s-ar putea interzice fumatul in localurile publice, ar fi luata in aceasta vara, implementarea noilor normative ar putea fi pusa in practica mult mai usor de patronii localurilor care au terasele deschise.

Asa ca daca vrei sa nu mai mirosi urat de fiecare data cand te intorci acasa de la o bere cu prietenii, semneaza petitia si pune-i pe Emil Boc si pe consilierii locali sa adopte o hotarare de Consiliu local prin care sa interzica fumatul in localurile din Cluj-Napoca”, scrie in petitia cu care sunt de acord apoape 300 de clujeni.

Ar fi bine sa fie interzis in toata tara, dar e bine sa porneasca din Cluj exemplul”, sustine Marius Rus, unul dintre cei care isi doresc interzicerea fumatului in spatiile publice.

Cu toate acestea, nu toata lumea e de acord cu noua propunere legislativa. Deputatul PNL Elena Uioreanu a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj referitor la initiativa colegei sale din Camera Deputatilor.

"Cand m-a sunat reporterul Gazeta de Cluj eram cu tigara in mana, oare cum era sa fiu de acord? In primul rand sunt libera!!!! Fiecare e liber sa faca ce vrea, in limitele legii, aici ma refer la faptul ca fiecare e liber sa decida pentru sine, eu am decis sa fumez si nu vreau sa fiu discriminata pentru alegerile mele! Sunt localuri unde fumatul e interzis, aclo vei gasi...ups, chiar asa, nefumatori, iar pe mine ma veti gasi in localuri/locatii/publice/private unde...da, se fumeaza!!! (Cand ma voi lasa de fumat, veti remarca)", a scris deputatul pe pagina personala de Facebook.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus un proiect de lege prin care doreste interzicerea definitiva a fumatului in spatiile publice inchise. In acest sens, deputatul a trimis si o scrisoare deschisa colegilor sai prin care ii roaga sa renunte la fumat in incinta Parlamentului Romaniei.

“Interzicerea fumatului in spatiile publice inchise este un pariu pentru tanara generatie, o sansa pe care i-o dam la o viata mai sanatoasa. In urma numeroaselor mesaje primite de la cetateni, am elaborat un proiect de propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Termenul de implementare al acestei initiative legislative, in cazul in care este adoptata, este de 1 ianuarie 2016. Este o initiativa pentru care am nevoie de suportul tuturor celor interesati de sanatatea lor si a copiiilor lor, de un nou mod de viata si de socializare - fara tutun”, spune Aurelia Cristea.

Nu este prima initiativa legislativa pe aceasta tema. In momentul de fata, in procedura parlamentara exista inca doua propuneri de modificare a Legii 349/2002: una initiata in 2011 de Manuel Mitrea, deputat, care a trecut de Senat, dar s-a oprit in comisii la Camera Deputatilor si una initiata de Tamara Dorina Ciofu, propunere care se afla in dezbatere la Senat.

Comentarii

ioan

25.02.2015 17:24

:)))) 300. ii clar! 

razvan

26.02.2015 11:28

nu pui si un link la petitie? oricum, petitia e initiata de mine, nu de aurelia cristea

PROTONIC

03.03.2015 11:08

Nu numai fara fumuri dar si fara focuri!

Adauga comentariu