Din oras

Clujenii din Mănăștur, și cu garajul dărâmat și cu mașina ridicată. Tarcea: ”Eu ce să fac? Trebuie să găsească soluții”

Clujenii care locuiesc în Mănăștur și a căror garaje au fost demolate, trebuie să se descurce singuri în găsirea unui loc de parcare. Municipalitatea se spală pe mâini în această problemă și le recomandă să aștepte finalizarea parkingurilor. Până atunci, fiecare să facă ce știe, dar să nu cumva să parcheze pe trotuar sau pe spațiul verde pentru că e ilegal și se pot trezi cu mașina ridicată.

”Pe Primărverii 8 se construiește un parking cu peste 300 de locuri de parcare. Acolo am desființat peste 110 garaje. Parkingul este într-un stadiu avansat de construcție, anul acesta îl vom finaliza și vom putea să îl dăm comunității. Practic astăzi mașinile sunt în zonă, dar acel trotuar este extrem de intens circulat. Face legătura dintre strada Islazului și strada Primăverii și este o zonă intens circulată. Nu vom putea niciodată să încurajăm mersul pe jos dacă trotuarele sunt blocate de mașini. Discutăm de un cartier vechi care a fost proiectat cu un loc de parcare la 10 apartamente și aceasta este realitatea de acolo. Cei care au rămas fără garaj nu trebuie să parcheze pe trotuar sau pe spațiul verde. Eu ce să fac? Trebuie să găsească soluții nu acolo unde blochează circulația, ci în spatele blocurilor pe străduțe. Nu au fost ridicate mașini de pe străduțe, ci doar de unde blocau circulația”, potrivit lui Tarcea.

În ciuda declarației lui Tarcea că nu se ridică mașini din cartiere decât în situația în care acestea blochează circulația, realitatea din teren este cu totul alta. Clujenii reclamă că au rămas fără mașină dacă au lăsat-o într-un loc unde nu era amenajată parcare. În tot acest timp, Tarcea le explică faptul că în orașele europene, precum Viena, oamenii se gândesc foarte bine înainte să își cumpere o mașină dacă au loc de parcare. Diferența este că la Cluj-Napoca primarul Boc a reușit să inaugureze un singur parking în ultimii opt ani de mandat. După ce există parkinguri în toate cartierele, atunci doar poți să dai vină pe clujenii care își cumpără prea multe mașini.

”Ne dorim o țară ca și afară, ne dorim un oraș ca și Viena. Acolo mașinile nu sunt parcate pe trotuar și nu ai loc de parcare în fața blocului. Locul tău de parcare poate să fie la 10 străzi. Nici statul austriac nu asigură locuri de parcare pentru toate mașinile. Oamenii de acolo se gândesc de două ori înainte să își cumpere o mașină. Îmi cumpăr a doua sau a trei mașină dacă am unde să o pun. Discutăm despre o zonă unde sunt mijloace de transport în toate direcțiile. Dacă discutam despre zona Borhanci am fi spus că da, încă nu avem transportul public bine pus la punct. În condițiile în care ai ieșit în stație și la fiecare două minute vine un mijloc de transport. Marea aglomerație a mașinilor nu e în Borhanci, pentru că acolo sunt case și blocuri noi unde au fost amenajate parcări”, explică Tarcea.

Tarcea sugerează deci, că locuitori din Mănăștur pot să renunțe definitiv la mașina deoarece au mijloace de transport la discreție. Iar dacă nu au locuri de parcare și li se ridică mașinile e doar din vina lor că nu s-au gândit la acest lucru înainte de a-și cumpăra mașina. Tarcea nu spune că poate s-au bazat pe acele parkinguri promise de multă vreme și care nu au mai apărut. Va mai trece un mandat de patru ani în care Primăria a construite ZERO parkinguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *