Cooltura

Clujenii cer spații expoziționale, Primăria promite, dar nu face. Inițiativele rămân pe mâna artiștilor

În Cluj-Napoca, de la un an la altul, evenimentele culturale se înmulțesc precum ciupercile după ploaie. Oraș universitar, Clujul scoate pe bandă și artiști plastici care, însă, nu au unde să își expună lucrările.

În alte orașe din străinătate, zona centrală are și spații expoziționale și galerii de artă. Cluj-Napoca se “mândrește” mai mult cu magazine second-hand și fast-food-uri.

„Clujul ar trebui să aibă expoziții, săli în centru. Și din păcate conducerea orașului nu se preocupă de așa ceva. Este formidabil că există putere în tinerii de la Universitate și reușesc prin ambiția și energia pe care o au să construiască spații de acest gen, chiar dacă, eu zic, din păcate, la margine de oraș. Toate orașele mari au săli de expoziție în centru pentru că turistul vine, se împiedică întâmplător de sala de expoziție, intră și vede. Aici or să vină doar cei super interesați. E foarte bine, dar ar fi foarte bine să poate intra publicul larg. Noi avem în centru second-hand-uri, avem cafenele și fast-food-uri. Dar e formidabil ce se întâmplă aici, la centrul de interese”, a explicat Feleki Karoly, profesor universitar în cadrul Universității de artă și Design din Cluj-Napoca.

În aceste condiții, tinerii artiști sunt nevoiți să se descurce singuri. Dintr-o necesitate aproape disperată, câțiva tineri din cadrul Federației Artiștilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule au amenajat o locație care să satisfacă nevoile clujenilor. Astfel, fosta clădire Tehnofrig a devenit acum o zonă de refugiu a artiștilor clujeni. Imobilul găzduiește 5 galerii, 4 spații de proiecte, 3 spații de rezistență artistică și 24 de ateliere de creație în care își desfășoară activitatea peste 30 de artiști.

„Centrul nu este un mamut. Este format din multe celule mici, care funcționează în paralel și comunică între ele tot timpul. Fiecare entitate de aici, cum e Baril, cum e Bazis, cum e Sabot, cum e spațiul Intact sunt mici celule care au programul lor. Noi, găsind soluția cu clădirea asta, cumva ne-am concentrat aceste eforturi și aceste necesități pentru că se poate ajunge la un alt nivel cu 5-6 expoziții decât cu o sală mică în Cluj, undeva”, a declarat Berszan Zsolt, unul dintre inițiatorii centrului de interese.

Acest spațiu expozițional s-a deschis recent. La evenimentul de lansare, artiștii și-au prezentat cu mândrie creațiile, indiferent că era vorba de sculptură, pictură sau alte segmente ale artei contemporane care ar putea da bătăi de cap necunoscătorilor, dar care pentru hipsterimea clujeană reprezintă motive de admirație.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au fost și ei la deschiderea spațiului expozițional. S-au arătat încântați de inițiativa tinerilor și au promis că vor face și ei proiecte asemănătoare. Dar, după obiceiul Primăriei Cluj-Napoca, de la promisiune la fapte este cale lungă.

„Cred că este un loc efervescent, am văzut ateliere destul de multe pline cu artiști care lucrează aici în fiecare zi la opere, am văzut un spațiu expozițional care are o ținută de nivel european și cred că acest nou început pentru Centrul de Interes este un lucru bun, iar pentru Cluj, poate să reprezinte o nouă punte de legătură cu arta europeană, arta mondială. Există planuri și pentru un astfel de loc mai aproape de centru, totuși nici această poziție nu este foarte departe de centru. Însă mai multe detalii vor fi oferite la momentul potrivit”, a declarat Ovidiu Cîmpean, managerul de proiect din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *