Clujenii care au construit ILEGAL în extravilanul municipiului nu pot intra în legalitate: „Pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția”

Șefa biroului Strategii urbane al Primăriei Cluj-Napoca, Andreea Mureșan, atrage atenția asupra unui fenomen tot mai prezent, și anume persoane care aleg să construiască ilegal în extravilanul municipiului, pentru ca mai apoi să facă solicitări repetate la Primărie pentru a intra în legalitate. Arhitecta Andreea Mureșan menționează că toți cei care construiesc ilegal pe principiul ”las că rezolv eu după” nu au cum să intre în legalitate pe cale administrativă. Aceștia pot doar spera ca terenurile unde au decis să construiască vor fi incluse în intravilan odată cu actualizare PUG.

”Cu toate ca acest fapt este cunoscut (și li se aduce la cunoștință), unii clujeni continuă să încalce în mod conștient legea, construind locuințe fară a avea drept de construire, în zone greu accesibile, aflate la 1-2km de limita intravilanului, mergând pe principiul “las’ că rezolv eu după”. Pe cale administrativă, nu au cum sa intre in legalitate. Pe unii nu-i interesează că nu vor putea să-și înscrie cu acte constructiile în cartea funciară, nu vor putea sa-si facă buletin la domiciliul respectiv, nu se vor putea racorda la utilități publice, merg mai departe și construiesc ( “ pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția”).Ținând cont că aproximativ jumătate din teritoriul intravilan al Municipiului Cluj-Napoca este situat în zonă de urbanizare , accesibilizarea și urbanizarea zonelor neocupate din intravilan, sunt prioritare față de eventuale extinderi ale intravilanului, principiul gestionării spaţiale a oraşului fiind dezvoltarea de la centru spre periferii. Introducerea de noi terenuri în intravilan poate fi luată în considerare doar odată cu Actualizarea PUG, pe baza unor elemente directoare de structurare spațială și proiecte concrete de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare. ”, potrivit arhitectului Andreea Mureșan.

O astfel de zonă este situată pe Valea Chintăului, acolo unde în ultimii ani au apărut o serie de construcții ilegale, inclusiv o biserică. Practic un mic cartier se dezvoltă în mod ilegal la doar doi pași de municipiu, iar acum toți acei proprietari își doresc și ei să fie cooptați în intravilanul municipiului. 

Andreea Mureșan a specificat că există și o cale legală de a construi în zonele neurbanizate, chiar dacă trebuie să aștepte ani de zile, oferind ca și exemplu cartierul Borhanci. 

”Alții, care la rândul lor moștenesc terenuri în zone neurbanizate sau le cumpară (pentru ca nu îți permit financiar să cumpere teren în zone constituite) , aleg să nu încalce legea, cu toate ca nu le este ușor să locuiască în chirie ani de zile sau împreuna cu alți membri ai familiei, până când vor putea să-și construiască propria locuință. Acești oameni parcurg toate etapele pe care le presupune procedura de urbanizare, cu toate că procesul poate dura ani de zile, mai ales când vorbim de zeci de proprietari ce trebuie să se adune, să ajungă la un consens și să întocmească un plan urbanistic zonal. Nu toți vor putea construi așa cum își doresc, de cele mai multe ori parcelarul trebuie modificat, vor trebui să își diminueze proporțional proprietățile în vederea realizării tramei stradale, a infrastructurii edilitare de interes local sau a unor obiective de interes public. Momentan în cartierul Borhanci sunt mai multe studii în faza de avizare sau aprobare, inițiate de proprietari privați. Sper ca toate să fie duse la bun sfârșit, iar cei care au ales calea legală, să-și îndeplinească visul de a avea o locuință”, explică Andreea Mureșan. 

 

Adauga comentariu