Clujenii au „contribuit” fără voia lor la bugetul de stat cu aproape 3 milioane de euro în perioada stării de urgență

La o săptămână după încheierea celor 60 de zile de stare de urgență, autoritățile locale nu s-au grăbit să facă publice datele privind numărul total de sancțiuni aplicate la nivel județean pentru nerespectarea măsurilor restrictive impuse de Guvernul liberal-militar Orban, nici valoarea acestora. Deși în fiecare seară reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică i-au descurajat pe români să iasă din locuințe prin anunțurile victorioase în privința valorii și numărului amenzilor acordate, autoritățile statului nu au considerat necesar să facă publice contribuția fără voie a cetățenilor la bugetul public.

Mai mult, în starea de alertă, care va avea probabil aceeași durată ca starea de urgență, metoda colectei financiare în rândul populației a căpătat alte forme: obligativitatea purtării măștilor, achiziționate contra cost și sancționarea pentru lipsa acesteia, plus fondurile obținute prin sancționarea cetățenilor care au adoptat cel mai nou trend: refuzul termoscanării. La care se adaugă sancțiunile aplicate cetățenilor care părăsesc localitatea fără un „motiv întemeiat”, conform celor câteva opțiuni înscrise în declarația pe proprie răspundere valabilă în perioada stării de alertă. 

Astfel, la nivel național, în perioada stării de urgență, care a durat din 16 martie până în data de 15 mai 2020, au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației conform ordonanțelor militare, pentru un număr de peste 300.000 de persoane cu o sumă totală care depășește 600 de milioane de lei (peste 120 de milioane de euro), conform ministrului de Interne, Marcel Vela.

După cum semnala Ziar de Cluj, județul Cluj a deținut un loc fruntaș în privința aplicării amenzilor și valorii acestora.

CITEȘTE ȘI: Numărul amenzilor aplicate de polițiști în starea de urgență, mai mare decât numărul persoanelor testate pentru COVID-19. Clujul, printre orașele fruntașe

Astfel, conform buletinelor informative publicate în perioada stării de urgență de către Prefectura Cluj, valoarea amenzilor aplicate clujenilor este de aproape 3 milioane de euro, cca 13.343.000 lei. Numărul cetățenilor sancționați de organele polițienești pentru nerespectarea măsurilor impuse de Guvernul Orban, la nivelul județului Cluj, este de peste 7.600 de persoane. 

Numărul, dar și valoarea amenzilor aplicate s-a diminuat spre finalul stării de urgență, astfel încât cea mai mică valoare a fost atinsă abia în data de 11 mai, când au fost sancționate un număr de 66 de persoane, iar valoarea amenzilor aplicate într-un interval de 24 de ore a fost de 21.810 lei.

Cea mai mare valoare a amenzilor aplicate în 24 de ore a fost bifat de polițienii clujeni în data de 4 aprilie, atunci când a fost depășită suma de 700.285 lei, fiind aplicate un număr total de 270 de sancțiuni contravenționale. 

La începutul lunii mai, ministrul de Interne, Marcel Vela, declara că banii adunați din sancționarea cetățenilor vor fi distribuiți către „zona medicală”.

CITEȘTE ȘICCR a decis că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale

Numai după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională, în ansamblu, Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență, în urma demersului inițiat de Avocatul Poporului, Renate Weber, numărul și valoarea amenzilor aplicație de organele polițienești s-a redus. 

Astfel, dacă la doar două săptămâni de la declararea stării de urgență, primarul Emil Boc declara că încasările la bugetul local au scăzut cu 7,5 milioane de lei, clujenii și-au dat obolul, contribuind cu aproape 3 milioane de euro la buget, ca urmare a amenzilor aplicate de polițieni. 

CITEȘTE ȘIÎn doar două săptămâni de la declararea stării de urgență, încasările la bugetul local din Cluj-Napoca au scăzut cu 7,5 MILIOANE LEI

 

 

 

 

 

 

sursa foto: impact.ro

 

Adauga comentariu