Clujenii acuza autoritatile de haos imobiliar: blocuri de 5 etaje intre case, in cartierul Buna Ziua

Un dezvoltator imobiliar construieste in Cartierul Buna Ziua un ansamblu de sapte blocuri de cate cinci etaje pe un teren inconjurat de case. Localnicii din zona  acuza faptul ca nu au fost consultati inainte de inceperea lucrarilor si de emiterea autorizatiei de construire. Ei sunt suparati pe faptul ca pe un teren unde ar fi trebuit sa apara trei case va creste o “ingramadeala de betoane”. Mai mult, constructorul a inceput lucrarile cu doua saptamani inainte de data prevazuta in autorizatia de construire. Locuitorii de pe strada Macesului din Cluj-Napoca sunt nemultumiti ca un dezvoltator imobiliar construieste un ansamblu de blocuri, in imediata apropiere a caselor lor. Santierul a inceput sa “infloreasca” in urma cu doua saptamani, desi autorizatia de construire este valabila abia de astazi, 25 noiembrie.
“Am constatat saptamana trecuta ca la doi pasi de casa in care locuiesc, de pe o zi pe alta a inflorit un santier care conform informatiilor de pe panoul afisat va construi un ansamblu de blocuri (un numar de 7 blocuri) de 5 etaje fiecare. Nu stiu daca pentru obtinerea autorizatie era nevoie sa fim consultati si noi vecinii, nu stiu daca este legala autorizatia sau nu, dar stiu insa ca pentru noi locuitorii din zona este o adevarata drama sa privim neputinciosi cum niste bisnitari (pentru ca nu pot sa-i numesc altfel) in goana lor spre o imbogatire rapida, facila si in cele mai multe cazuri nu tocmai legala, ignorand legile si reglementarile in domeniu, in stransa conlucrare cu functionari corupti, ne fac viata un calvar distrugand si putinele zone din acest oras magnific care au rezistat pana acum cancerului imobiliar din ultimii ani”, isi arata nemultumirea Elek Levente, un clujean care locuieste la cativa zeci de metri de santier.
Dezvoltatorul imobiliar este SC Synesis Development SRL,  societate administrata de Beniamin David, care face parte dintr-o familie instarita ce apartine cultului penticostal. Au inceput santierul cu 2 saptamani mai devreme Firma a inceput amenajarea santierului si sapaturile la teren cu doua saptamani inainte de a fi valabila autorizatia de construire. Potrivit actelor de autorizare, data de incepere a lucrarilor este 25 noiembrie, insa constructorul a inceput sapaturile cu doua saptamani inainte. Beneficiarul lucrarii, David Beniamin recunoaste acest lucru.
“Intr-adevar, a fost o sapatura facuta, dar a fost vorba de o curatare a trenului. Nu au fost facute sapaturi adanci”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.
Blocuri de cinci etaje intre case Cea mai mare nemultumire a locuitorilor de pe strada Macesului este inaltimea viitoarelor blocuri, care vor avea parter si cinci etaje.
“Este ingrozitor doar gandul ca pe un teren unde in mod normal si civilizat ar fi trebuit sa apara 3 case pentru 3 familii va creste un o ingramadeala de betoane reprezentand 7 blocuri de 5 etaje care vor adaposti aproximativ 200 de familii, in conditiile in care in momentul de fata intreaga strada nu numara 100 de  familii”, continua Elek Levente. “Pare usor ilegal sa obtii autorizarea unui ansamblu de blocuri de 6 etaje intr-o zona de case unde din informatiile pe care le avem regimul maxim de inaltime este P+2,cum la fel de abuziv pare faptul ca firma care desfasoara activitatea de construire isi permite sa basculeze pamantul excavat direct in paraul din imediata apropiere a zonei in cauza reusind deja sa astupe cu pamant acest curs de apa care strabatea cartierul”, mai spune clujeanul.
Dezvoltatorul imobiliar arata, insa, ca terenul pe care se construieste a fost cumparat cu un PUZ aprobat din 2008.
“Nu stiu si nici nu m-am interesat daca la data respectiva se impunea consultarea populatiei. In baza PUZ-ului aprobat, am obtinut autorizatie de construire P+5”, arata Beniamin David.
Cat priveste acoperirea paraului cu pamant, recunoaste acest fapt.
“In acel parau se aruncau pe o parte si pe alta gunoaie. Intr-adevar, am pus pamant acolo, dar tocmai pentru a amenaja malul respectiv, vrem sa plantam iarba”, spune beneficiarul lucrarii.
Societatea Synesis Development SRL este detinuta de mai multi asociati, rude intre ele. Este vorba de Beniamin David, Petru David, Ioan David – familie ce apartine cultului penticostal -,  Carmen Vonica si Lucian Vonica, Marius Crisan si Ana Campean. Pana in 2010, firma s-a numit David United SRL. Societatea a fost reactivata in mai 2013.  Datorita inactivitatii din ultimii ani, societatea nu a raportat niciun venit sau cifra de afaceri, potrivit Ministerului Finantelor Publice. Ce spune Primaria Potrivit Primariei Cluj-Napoca, pentru ansamblul de blocuri de pe strada Macesului au fost emise patru autorizatii de construire. Primele doua, emise in octombrie, vizeaza “extinderea conducte de alimentare cu apa si canalizare apa menajera, 11 bransamente apa si 11 racorduri la canalul menajer”, si “drum de acces pentru ansamblu de locuinte si dotari”. Pentru construirea efectiva a blocurilor, autorizatiile au fost emise in 14 noiembrie.
“Autorizaţiile de construire au fost eliberate in conformitate cu documentatia de urbanism si cu legile in vigoare”, arata Primaria Cluj-Napoca.
 

Comentarii

hau-bau

05.12.2013 09:48

Multa vorba...minte putina! Acuzatii fara informatii. Daca ati da un search pe Google ati afla mai multe. Pe respectivul teren in anul 04.11.2008 un "investitor" a facut si trecut un PUZ&PUD, care reglementa practic ceea ce azi se construieste. Stiti cine a aprobat acel PUZ&PUD? Consiliul local al municipiului Cluj Napoca. Cu 26 voturi pentru si cu Florin Stamatian presedinte de sedinta. Dar cu toate astea Boc ii vinovat...Cine construieste astazi a cumparat un teren, pe care era aprobat acel PUZ, care spune ceea ce poti construi, valoarea terenului era data de respectivul PUZ...ce sa faca...sa nu construiasca? Ce sa faca Boc, avand in fata un PUZ aprobat de Consiliu? Nu avea nici un motiv legal sa nu dea autorizatie.....

Cristina

04.12.2013 12:17

Acum cateva zile am postat pe site-ul primariei 2 sesizari care n-au aparut nici in ziua de zi si care probabil nu vor aparea niciodata.De ce? Lesne de ghicit.Faceau referire la strada Macesului si la bisnitarii ordinari,care in cardasie cu functionarii corupti isi permit sa ridice mastodonti de beton cu multe etaje intr-o zona de case,sfidand bunul simt si legile in vigoare.Sa raspunda dl.primar Boc,daca poate,care au fost legile alea conform carora davizi,ioni si ane isi permit sa-si bata joc de o strada intreaga,sa-si bage copitele jegoase si basculantele incarcate de mizerii in asfaltul proaspat turnat,nici de 1/2 de an!!
Pilele primariei ataca din nou! Cum? La adapostul unor puz-uri,pud-uri,pug-uri si altor prescurtari stupide sub care se ascund adevarate drame,niste insi dornici de imbogatire rapida isi fac mendrele.Autoritatile se fac ca ploua si intre timp blocurile se ridica pt.ca se lucreaza zi si noapte,doar-doar nu se va mai putea face nimic cand zidurile vor fi fost deja inaltate.Mi-e greata,scarba si frig numai cand ma gandesc la ce se intampla si la neputinta noastra de a face ceva!Pentru ca n-am nicio indoiala ca lucrurile vor muri asa,ca blocurile se vor construi,ca strada va fi siluita,degradata,imbolnavita,ca dl.Boc se va apara cu mostenirea lui Apostu din 2008,iar functionarii primariei mana in mana cu vasnicii dezvoltatori imobiliari ,patroni de firme cu activitatea suspendata,ne vor ranji hidos din spatele bloacelor lor construite pe un teren plin de gunoaie!AM ZIS!

Daciana

26.11.2013 18:04

Dar ce zice-ti de 2 ``zgarie nori`` de 13 etaje intre case in Dambul Rotund,mai précis pe str.Giordano-Bruno,care s-au ridicat vazand cu ochii...la reclamatia vecinilor si a catorva mici magazine,acestea s-au trezit a 2-a zi cu toate controalele pe cap...si au fost avertizati sa-si vada de treaba daca nu vor sa se inchida....Traiasca spagile si coruptia,probabil s-au incasat bani frumosi de pe urma noilor constructii...

Georgel

26.11.2013 13:44

Ia vedeti documentul asta:
http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/2008_PDF%20(458).PDF
Probabil este vorba de acelasi teren cu proprietar nou. Si cum PUZ-ul este valabil pana la aparitia noul PUG, si cum noul PUG nu mai apare, noi cei de pe Macesului ramanem cu teapa luata.

erzi

26.11.2013 10:48

Facem o militie in Buna Ziua si le dam foc

Levi

26.11.2013 10:17

Andrei nu cine mananca sapte paini e prost,ci noi santem prosti care locuim in zona(si nu numai)ca permitem prin pasivitatea noastra ca aceste abuzuri sa se intample.Daca esti din zona si ai spirit civic te rog sa te aliezi cu noi in lupta impotriva coruptilor.Te asteptam.

Andrei

25.11.2013 19:46

In conformitate cu care legi in vigoare zice Primaria ca a acordat autorizatiile? In zona se pot construi doar imobile P+2. Ok sa zicem inca un etaj retras. Dar pana la 5 cale lunga. Problema e numarul mare de apartamente ce vor aparea, cateva sute presupun, plus lipsa parcarilor necesare. Str. Macesului si asa ingusta in acea zona va fi sufocata.
Jenant domnilor.
Sa va fie rusine!

Levi

25.11.2013 19:32

As vrea sa-l intreb pe dl.David daca i-ar conveni sa-i tranteasca cineva 7 blocuri langa casa dansului?Cat despre pamantul basculat in parau este o minciuna nerusinata raspunsul domnului David.Adevarul este ca paraul avea o albie lata in zona respectiva iar ei basculand pamantul excavat din fundatii au castigat de 2 ori: odata pt ca nu au cheltuit cu transportul si a doua oara ca terenul dansului a crescu cu 1.5-2 metri.Iar mizeria despre care vorbeste domnul David este tot ce au adunat "fratii"dansului de pe terenul in cauza si nu s-au obosit sa transporte la groapa de gunoi ,multumindu-se sa arunce pe malul raului.
Sper ca justitia sa faca dreptate in acest caz,iar domnului David & compania sa le de-a dumnezeu atata liniste si fericire cat au reusit dansii sa produca locuitorilor de pe strada Macesului.

erzi

25.11.2013 17:32

Tipic pentru Rromania.

Bela

20.03.2015 02:21

 Mafia pocăiţilor a făcut ravagii şi în Mănăştur în ce priveşte construcţiile.Dintr-un bloc mic predat în 2009 s-au mutat deja jumătate dintre locatari pentru că n-au mai suportat mizeria şantierului veşnic. Abia aştept să ajungă procurorii şi la şpăgarul de Edil Bloc.

Adauga comentariu