Afacerea zilei

Clujeanul Ștefan Vuza vrea să cumpere Rompetrol

Omul de afaceri clujean Ștefan Vuza vrea să cumpere Rompetrol (KMG International) prin compania sa Chimcomplex Borzești. Combinatul din Borzești pregătește o serie de proiecte de producție de hidrogen, materie primă pentru industria chimică și pentru energia termică. În acest context, Vuza dorește să cumpere Rompetrol.

„Compania anunță că Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificare pe scară largă a hidrogenului în Europa. În ceea ce privește Divizia de Chimie și de integrare petrochimică, compania anunță finalizarea unor studii preliminare și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate și a achiziției Rompetrol (KMG International) în strategia de dezvoltare a societății, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022”, arată anunțul Chimcomplex publicat la Bursa de Valori București.

Potrivit economedia.ro, anul trecut, KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, care deține în România grupul Rompetrol, a anunțat că este dispusă să își vândă toate activele locale considerate neesențiale, printre care furnizorul de servicii la sondă Rompetrol Well Services, un business de circa 70 milioane lei anual ai cărui principali clienți sunt producătorii de hidrocarburi Romgaz și OMV Petrom. KMG International deține circa 73% din acțiunile Rompetrol Well Services.

Pentru a finanța proiectele menționate și pentru a implementa strategiile de dezvoltare, Chimcomplex afirmă că are în vedere demararea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) în prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista Chimcomplex Borzești în acest demers, fiind vorba despre Rothschild & Cie.

Luna trecută, Chimcomplex a anunțat și adjudecarea, la licitație, a unui pachet de active ale CET Govora, la prețul de 8,2 milioane de euro.

Chimcomplex Borzești a raportat afaceri de 1,71 miliarde lei, în primele trei trimestre ale acestui an, dublu față de cele 804,24 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Compania a raportat un profit net de 422,21 milioane lei, comparativ cu pierderea de 32,9 milioane lei din primele 3 trimestre ale anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *