In vizor

Clujeanul Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, vindeca online romanii care sufera de tulburari de panica

Un fost ministru al Educatiei, Mircea Miclea, profesor universitar al Facultatii de Psihologie din cadrul UBB Cluj, a lansat primul studiu clinic din tara noastra pentru tratamentul online al tulburarii de panica.  Pentru prima data, romanii vor avea posibilitatea de a urma online un tratament validat stiintific pentru atacurile de panica.

Profesorul Mircea Miclea a lansat, anul trecut, PAXonline, o clinica de psihoterapie online pentru tratarea anxietatii. Impreuna cu o echipa de 25 de psihoterapeuti, clinica online a reusit, pana acum, sa trateze peste 1.800 de pacienti romani. Persoane plecate la munca in strainatate, oameni care traiesc in mediul rural sau care nu-si permit sa ajunga la un psiholog, toti acestia au ales, pana acum, sa se trateze prin intermediul Internetului de problemele de anxietate.

Acum, aceeasi echipa ofera o sansa la tratament gratuit tuturor romanilor care sufera de atacuri de panica. Ei vor face parte din primul studiu clinic din Romania pentru tratamentul online al Tulburarii de panica, o povara pentru cei afectati.

Profesorul Mircea Miclea este creierul acestei cercetari, lansata in urma cu cateva zile si care se va incheia in septembrie 2015.

“Oferim participantilor la acest studiu accesul gratuit la serviciile noastre. Studiul este centrat pe atacul de panica, iar toti pacientii care intra in acest studiu vor continua sa beneficieze de serviciile noastre si dupa finalizarea lui, pana la ameliorarea sau reducerea simptomelor”, explica Mircea Miclea.

Tulburarea de panica este una dintre cele mai severe probleme de anxietate, care apare cam la 2-5% din oameni si debuteaza de regula dupa varsta de 20 de ani. Vorbim de panica atunci cand o persoana are episoade recurente de frica (anxietate/neliniste/agitatie) foarte intense, care apar brusc si neasteptat, „ca din senin”.

Aceste episoade pot dura cateva minute sau cateva zeci de minute, dar de regula ating intensitatea maxima in primele 10 minute.

Cum te tratezi de atacurile de panica online

Cei care sufera de tulburari de panica se pot inscrie pe platforma online. Chiar daca totul este online, cei cu probleme de sanatate raman anonimi. Ei sunt evaluati psihologic si primesc tratament,  inclusiv in cadrul unor intalniri virtuale cu psihologi.

Mircea Miclea a lansat platforma PAXonline in urma cu aproape un an, iar de atunci peste 1.800 de persoane cu probleme mintale au cerut ajutorul echipei de psihoterapeuti. Traim in era digitala, explica profesorul universitar, iar serviciile medicale trebuie, si ele, mutate pe Internet.

“A aparut generatia nativilor digitali, acea generatie care s-a nascut intr-un mediu suprasaturat de tehnici digitale. Sunt acele persoane obisnuite sa opereze cu Internetul, jocuri de calculator, telefonia mobila etc. Sunt toti cei nascuti dupa ’90. Lor li se adauga si generatia imigrantilor digitali, adica acele persoane care se adapteaza la aceste tehnologii.

Majoritatea oamenilor prefera sa acceseze toate serviciile in primul rand prin mijloace digitale si numai daca nu isi rezolva problema asa, atunci recurg la accesul direct la operatorul urban”, spune Miclea.

“Si psihoterapia, daca vrea sa tina pasul cu evolutia lumii si cu evolutia mintii pacientilor nostri, atunci trebuie sa ofere serviciile si in aceasta forma online. Printr-o astfel de metoda  tu dintr-o data faci mult mai accesibil un serviciu greu accesibil”, adauga acesta.

Echipa profesorului lucreaza cu foarte multi pacienti care sunt plecati la munca in strainatate si care prefera sa faca psihoterapie prin intermediul acestei platforme, pentru ca le este incomod sa faca terapie in limba tarii respective. In al doilea rand, costurile sunt mult mai reduse.

Apoi, mai sunt si persoane care au inca reticenta de a apela la un psihoterapeut, sau se simt stigmatizati. In acest fel, stand acasa, la biroul lor, pot accesa serviciul de psihoterapie online.

Platforma ofera instrumente care masoara cu precizie care este nivelul anxietatii. De asemenea, cei 25 de psihoterapeuti au sedinte online cu pacientii. Este vorba de psihoterapeuti atestati, care au experienta de a lucra cu pacientii, sunt acreditati de Colegiul Psihologilor si sunt absolventi ai unui curs unde invata cum sa utilizeze mijloacele digitale.

In general, costurile de accesare ale platformei variaza in jurul sumei de cateva sute de lei. Pentru o taxa mai mica, de aproximativ 200 de lei, ai acces la continut multimedia, iar daca este cazul, alegi un psihoterapeut pentru tratament.

Studiul lansat in aceste zile este o colaborare a echipei PAXonline, Universitatea Babes-Bolyai si Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Online din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *