Clujeanul din CNA vorbeste despre jocurile din interior facute in favoarea unor televiziuni

Singurul clujean membru al Consiliului National al Audiovizualului, Valentin Jucan, vorbeste despre disputele pe care le are cu presedintele Laura Georgescu. Valentin Jucan arata cum sunt schimbate legile audiovizualului in favoarea unor televiziuni. In acest caz, Jucan a facut plangere penala fata de Laura Georgescu, pentru fals in inscrisuri. Presedintele CNA a “omis” voit doua articole din codul audiovizualului, care favorizau posturile de televiziune din trustul Intact. Zilele trecute, Laura Georgescu, presedintele CNA l-a acuzat pe membrul consiliului, Valentin Jucan, ca absenteaza de la sedintele Consiliului, spunand, totodata, ca, lunar, costurile aferente postului acestuia sunt de 11.000. Valentin Jucan, membru CNA inca din 2012, se apara, demontand acuzatiile Laurei Georgescu. Acesta povesteste cum presedintele consiliului a incalcat legea, incercand sa favorizeze posturile de televiziune ale Trustului Intact, dar si postul PRO TV. Jucan a formulat o plangere penala fata de Laura Georgescu. Este vorba de un denunt care are ca obiect falsificarea de catre aceasta a unei Decizii adoptate de Consiliu.  De unde au pornit aceste divergente dintre dumneavoastra si presedintele CNA, Laura Georgescu?
Aceste divergente au pornit de la nerespectarea legii. Mai exact, de la plangerea penala pe care i-am facut-o.
Ce s-a mai intamplat cu aceasta plangere?
Este in lucru, m-am adresat acum procurorului de caz pentru a prelua el mai departe, si nu unui lucrator judiciar. Am facut o plangere penala presedintelui pentru fals in inscrisuri oficiale, desi noi in cadrul Consiliului am avut mai multe discutii cu domnia ei, tocmai pentru a evita aceste masuri pe care trebuie sa le luam. Si anume cum sa modificam textul transmis catre Monitorul Oficial.
Ati incercat, cu alte cuvinte, sa rezolvati problema in interiorul CNA.
Da, nu numai eu, ci cu totii . Nu a dorit (Laura Georgescu, n.r.). Prin urmare, i-am spus ca nu am cum sa trec cu vederea acest lucru.
Ce s-a intamplat, de fapt?
La Decizia adoptata de Consiliu, Laura Georgescu a scos doua articole. Lipsesc doua articole si a fost adaugat inca un cuvant, esential pentru anumite posturi de televiziune.
Ce inseamna asta?
Falsificarea Codului audiovizualului.
De ce credeti ca au fost omise cele doua articole?
Au fost scoase in mod voit pentru ca influentau Antena 1 si trustul Intact.
Era vorba de un articol care se referea la jocurile de noroc…
In primul rand, acel articol a creat cele mai mari probleme, pentru ca miscarile pe piata ale trustului Intact sunt mai de demult. Anume: din Ministerul Finantelor s-a desprins Directia pentru jocuri de noroc si s-a transformat in Oficiul National pentru Jocurile de Noroc. Acolo, un fost angajat contabil de la Bingo Metropolis este acum sef la acest oficiu. S-au facut niste demersuri pentru a usura redeschiderea Bingo-ului la Antena 1. Dupa care vine CNA si spune: Intre ora 18.00-23.00 nu puteti sa transmiteti jocuri de noroc. Deci va dati seama ce a iesit. Al doilea articol nu afecta numai trustul Intact, dar era afectata in primul rand emisiunea lui Simona Gherghe de la Antena 1, cu care avem cele mai mari probleme. Poate si PRO, emisiunea lui Maruta.
De precizat ca articolele la care face referire Valentin Jucan sunt cel privind interzicerea jocurilor de noroc la TV si cel care prevede ca imaginile cu detalii din viata intimă a persoanelor sa fie difuzate dupa miezul noptii. De textul final a raspuns doamna presedinte, ea l-a transmis Monitorului Oficial?
Da, exista si semnatura, si comunicatul transmis de CNA sub semnatura dansei din acea zi, imediat dupa sedinta, inainte sa inceapa presiunile, cu textul corect, toate articolele votate in ansamblu. Iar a doua zi un alt text a fost transmis la Monitorul Oficial. Exista, asadar, doua documente diferite pe care le-am depus la Politie – unul adoptat, unul fals.
Se observa o delimitare intre membrii CNA in cel putin doua tabere. Este o disputa politica intre voi?
Implicit politica, as fi ipocrit sa nu spun asta. Dar, de fapt, totul se rezuma la ce crede fiecare despre sine la sfarsitul zilei. Stim foarte clar ce urmeaza sa se discute, ce valori urmeaza sa apere. Din pacate, nu exista consecventa in CNA. Se schimba punctul de vedere in functie de simpatii politice, de simpatii fata de radiodifuzori. Eu nu pot sa fac asta.
Ce este cu acuzatiile  pe care vi le aduce presedintele CNA, cum ca lipsiti de la sedinte?
(Rade!) Sa stiti ca am tinut o evidenta si sunt membrul CNA cu cele mai multe prezente la sedinte, de la inceput de mandat. Apoi, legat de acele cheltuieli, nu este deloc asa. Nu sunt doar eu in aceasta situatie. Si dansa are birou, asa cum am si eu. Si dansa are masina, si nu cum am eu. Si-a dorit o masina mult mai buna adusa de la Guvern, pe bani publici. O Skoda Octavia noua. Autoturismul Renault care a apartinut fostului presedinte, aproape nou, nu era bun? Apoi, despre deplasarile la Bruxelles, decontarile – nu ne informeaza despre ele. CNA este cel care mandateaza presedintele sa plece. Noi aflam din presa sau de pe holuri ca presedintele este la Bruxelles. De ce? Nu stim, pe noi, ceilalti membri, nu ne informeaza. Exceptand sedintele de martea si joia, mai exista o intalnire informala la care eu refuz sa particip. In loc sa fie o sedinta de lucru, este o sedinta in care se discuta si aproape se ia o decizie inainte de sedinta: ce facem, o punem pe ordinea de zi, nu o punem pe ordinea de zi… Ar trebui sa lasi membrii sa se exprime liber, nu unde si cand isi doresc membrii CNA.
Cu alte cuvinte, presiunile sunt destul de mari la adresa membrilor CNA.
In momentul in care un om afirma ca se afla sub presiune, este pentru ca el permite acel lucru. De exemplu, eu nu ma simt sub presiune.
Valentin Jucan l-a inlocuit in CNA pe Grigore Zanc, in martie 2012, dupa ce acestuia din urma ii expirase mandatul. Jucan a fost numit membru al Consiliului de Senat la propunerea PDL. Clujeanul a lucrat, pana acum, in trei ministere  - Ministerul Culturii, Ministerul Mediului si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, ca si consilier si director de cabinet. Valentin Jucan este absolvent al Facultatii de Drept, are un masterat in Limba franceza pe "Negocieri juridice si politice" si a absolvit si Colegiul National de Aparare.  

Adauga comentariu