Clujeanca Simona Noja a fost demisă din funcția de director al Școlii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri

Clujeanca Simona Noja-Nebyla, managerul şcolii de balet a Operei de Stat din Viena, a fost demisă din funcţie, după ce au fost descoperite nereguli grave în cadrul instituţiei.

CITEȘTE ȘI: Clujeanca Simona Noja este directorul Școlii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri

În luna aprilie, în urma unei anchete a cotidianului austriac Falter, s-a aflat că tinerii balerini ai școlii din Viena erau supuși violenței fizice și verbale. Mai mult, aceștia erau înfometați. 

Simona Noja-Nebyla, originară din Cluj-Napoca, fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, este în prezent directoarea prestigioasei şcoli de balet din cadrul instituției austriece. Simona Noja s-a născut în oraşul Huedin, judeţul Cluj, în anul 1968. În copilărie a practicat gimnastica, iar, la nouă ani, a fost cooptată în lotul olimpic al României, potrivit Mediafax.

Studiul baletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. Tot la Cluj a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB).

În perioada 1986 - 1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar, între 1991 şi 1995, prim-balerina Operei Germane Rhein din Düsseldorf.

Din 1995 a fost prim-balerina Operei de stat din Viena, iar de-a lungul carierei a susţinut spectacole de balet la Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt şi München.

În anul 2010 a devenit director executiv al Şcolii de balet de la Opera de Stat din Viena.

În 2002 a fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler, iar, în 2008, i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Ştiinţe şi Arte, Clasa Întâi.

În 2012, Simona Noja a fost desemnată ambasador al municipiului Cluj-Napoca în competiţia pentru obţinerea titlului de "Capitală Culturală Europeană - 2020".

Simona Noja, care este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii și locuiește atât în Viena, cât și în Cluj-Napoca.

Adauga comentariu