Clujeanca Simona Noja este directorul Școlii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri

Este un scandal similar celor în care au fost implicaţi şi soţii Karoly, acuzaţi că impun norme fizice extrem de dure copiilor pentru a-i transforma în sportivi de performanţă. În mod similar, şi în scandalul de la Şcoala de Balet din Viena, izbucnit în aprilie, acuzaţiile sunt că elevii erau supuşi unor exerciţii extrem de dure, sau că erau îndemnaţi să fumeze ca să nu se îngrașe - conform site-ului digi24.ro

Scandalul a pornit în luna aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă ce susținea că unii tineri dansatori ar fi fost loviți fizic și zgâriați, iar alții au fost batjocoriți din cauza kilogramelor în plus. Conform sursei citate, o comisie guvernamentală a verificat informațiile apărute în presă și a stabilit că sănătatea balerinilor a fost pusă în pericol de aceste tehnici pe care le numește sadice. Copiii intervievați, cu vârste între 10 și 18 ani, au povestit metode de antrenament draconice, aplicate în special de un profesor rus, care a fost concediat din acest motiv. Elevii s-au plâns că erau loviți, jigniți, umiliți și li se cerea să se înfometeze. Șefa comisiei de anchetă, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevilor li s-au atribuit apelative batjocoritoare compuse din prenumele lor și mărimea pe care o purtau la haine. Academia de balet de la Viena a respins acuzațiile, dar Guvernul i-a cerut să își schimbe sistemul de educație.

Simona Noja-Nebyla, originară din Cluj-Napoca, fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, este în prezent directoarea prestigioasei şcoli de balet din cadrul instituției austriece. Simona Noja s-a născut în oraşul Huedin, judeţul Cluj, în anul 1968. În copilărie a practicat gimnastica, iar, la nouă ani, a fost cooptată în lotul olimpic al României, potrivit Mediafax.

Studiul baletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. Tot la Cluj a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB).

În perioada 1986 - 1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar, între 1991 şi 1995, prim-balerina Operei Germane Rhein din Düsseldorf.

Din 1995 a fost prim-balerina Operei de stat din Viena, iar de-a lungul carierei a susţinut spectacole de balet la Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt şi München.

În anul 2010 a devenit director executiv al Şcolii de balet de la Opera de Stat din Viena.

În 2002 a fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler, iar, în 2008, i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Ştiinţe şi Arte, Clasa Întâi.

În 2012, Simona Noja a fost desemnată ambasador al municipiului Cluj-Napoca în competiţia pentru obţinerea titlului de "Capitală Culturală Europeană - 2020".

Simona Noja, care este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii și locuiește atât în Viena, cât și în Cluj-Napoca.

 

Adauga comentariu