Clujeanca Mariana David si cei patru copii ai sai au inceput o noua viata

Dupa un an infernal, in care si-au pierdut locuinta si au locuit separat, pe la rude si s-au confruntat cu multe lipsuri si spaime, Mariana si micutii sai Laurentiu, Alin, Larisa si Madalin David au de cateva luni o locuinta in care se simt bine si mult sprijin din partea celor din jur, astfel incat femeia are venituri decente si nu mai are emotii in privinta platii chiriei, utilitatilor si tot ce e nevoie pentru cresterea copiilor. 

Apartamentul se afla in cartierul Iris, pe strada Oasului, la o statie de hipermarketul Auchan. Are o incapere care slujeste de living si bucatarie, plus un dormitor. Copiii cei mari merg la scoala cu tramvaiul, iar cel mic asteapta inscrierea in semestrul II la Gradinita “Floare de Iris”, situata chiar peste drum. 

“Cand ne-am mutat aici, deja se facusera inscrierile. Acum ne dorim sa mearga, macar din cel de-al doilea semestru. Am vorbit deja cu ei, o sa incerce sa ne primeasca. Costa 9 lei pe zi, dar o sa ma descurc. Nu vreau sa se creada despre mine ca nu ma pot descurca. Nu se pune problema sa profit de pe urma copiilor, cum s-a spus despre mine”, spune ea. 

“Am platit 900 de lei garantia, 900 chirie, iar acum mi-a scazut proprietarul la 750 de lei, pentru ca eu fac curatenie in scara. Mai lucrez si la un birou, la o firma de textile, langa fostul CUG, fac acolo curatenie, ma ajuta si Laurentiu, baiatul cel mare. O doamna imi aduce de lucru acasa, cum ar fi diverse maruntisuri de lipit pe borcane. Mi se dau materiale, dimensiunile si eu lucrez ce trebuie. Dupa inceputul anului vor fi martisoare. Mai primim ajutor social, alocatiile copiilor, iar doi dintre ei primesc si un fel de bursa si de la scoala. Ne descurcam cu chiria, cheltuielile nu au venit inca, dar ne-a promis proprietarul ca ne va lasa sa platim in rate. Toti vecinii de aici ne-am plans, suntem ingrijorati sa nu vina o suma prea mare”, a marturisit clujeanca. 

Apartamentul se afla intr-o zona a cladirii fostei fabrici de portelan “Iris”. 

“Aici erau birourile. Eu am facut practica in liceu in fabrica asta, am terminat ca operator-chimist”, a spus ea. 

Copiii nu mai merg la after-school-ul asigurat de Asociatia Something New, insa mama lor spune ca ii ajuta la teme Andrei, unul dintre fostii voluntari de acolo. 

“Ii ajuta la teme, tin legatura cu el, i-a mai scos in oras, ne este prieten. E student la Asistenta Sociala", a precizat Mariana David. 

In urma cu un an, familia Marianei era amenintata cu pierderea chiriei de pe strada I. L. Caragiale, unde locuiau, pentru ca aveau datorii la bloc si nu aveau de unde sa plateasca. In urma articolului publicat de Ziar de Cluj, mai multe persoane au donat bani si i-au salvat, plus ca li s-au daruit multe dulciuri, lucruri de care aveau nevoie si li s-au oferit mese in oras. Chiar inainte de inceperea noului an scolar, un alt necaz a venit peste ei: au fost nevoiti sa isi paraseasca locuinta si sa isi caute rapid alta chirie, in conditiile in care nu aveau bani de garantie. In urma articolului din Ziar de Cluj care atragea atentia asupra situatiei disperate in care se aflau, Mariana David si copiii ei au primit bani, bonuri de masa si mese calde saptamanale. 


Dupa ce si-au petrecut cateva saptamani la rude, separati unii de altii si apoi cu totii intr-un subsol, la niste cunoscuti, cei patru copii si mama lor si-au gasit o locuinta noua, pe strada Oasului. Cei patru copilasi nu au avut o copilarie imbelsugata, nu stiu ce inseamna o familie care sa ii rasfete, un film la cinematograf, hainute noi sau iesiri in afara Clujului. Cu toate acestea, cu totii sunt frumosi, curati si cuminti si au terminat anul scolar trecut cu premii. Si in acest an au note bune, dovada stand dpua lucrari penru care Larisa a primit nota maxima, plus felicitari. 

Mariana david are 40 de ani si o viata plina de sacrificii. Mai are si o lista lunga de meserii pe care le-a deprins de-a lungul timpului. A fost casier-gestionar si a facut un curs de asistent relatii cu publicul si comunicare. Mai face si croitorie acasa. 

Cei care vor sa sa o mai ajute o pot suna la numarul 0753 514 074. 

Adauga comentariu