Clujana e în insolvență, Tișe ”se piaptănă” deschizând magazine

Alin Tișe, dezvoltatorul imobiliar, a recunoscut imediat potențialul clădirior fabricii Clujana situate într-o zonă a orașului aflată într-o puternică dezvoltare. Astfel că după ce ani de zile a lăsat un brand al Clujului să ajungă în insolvență și foarte aproape de faliment, acum pentru a o ajuta, Consiliul județean a decis să achiziționeze clădirile aflate în Piața 1 Mai, acolo unde a funcționat fabrica în ultimii 100 de ani. În schimb, Clujana se va muta în chirie în TETAROM I. Toate acestea demersuri nu îl împiedică pe Tișe să se laude cu deschiderea unui nou magazin Clujana în Bistrița. 

Consiliul județean a achiziționat anul trecut activele aflate în patrimoniul Clujana, situate pe amplasamentul din Piața 1 Mai. Prin această măsură practic s-a semnat actul prin care mai dispare una dintre fabricile etalon ale Clujului. Consiliul județean va da cu totul altă destinație clădirilor unde s-au confecționat papuci în ultimii 100 de ani.

Clujana avea la dispoziție trei luni pentru a preda imobilele și să își mute activitatea în TETAROM I. Însă a trecut aproape un an, iar Clujana încă funcționează în Piața 1 Mai, iar mutarea sediului este încă la stadiul de negocieri.

Clujana ar vrea să le fie șterse din datorii pentru a putea ieși din insolvență

Clujana încearcă încă de la începutul anului să iasă din insolvență, însă procedura este îngreunată de o serie de dobânzi la datoriile vechi. Directorul fabricii Clujana, Florin Gliga, speră că acestea datorii vor fi șterse pe baza Orodonanței privind amnistia fiscală.

„Vorbim de dobânzi calculate la datorii vechi de dinainte de 2014. Procedura de aministie, acea ordonanță ne permite să obținem anularea lor și practic să ieșim din insolvență pentru că alt impediment nu mai avem. Acum vom avea un alt termen în instanță. Această datorie ne-a apărut după ce s-a aprobat planul de reorganizare, e o decizie a ANAF-ului, dar această obligație va dispărea odată cu intrarea pe această ordonanță. Vom depune notificarea conform normelor și vom solicita anularea lor”, a declarat Florin Gliga, directorul Clujana SA.

Clădirile Clujana au fost achiziționate de Consiliul județean. Fabrica se va muta în TETAROM I

Nouă imobile, terenuri și construcții, deținute de fabrica de încălțăminte, respectiv birouri, spații comerciale, curți și hale de producție, au trecut în proprietatea județului Cluj. Suma achitată de Consiliul Județean pentru cumpărarea acestor active este de 22.072.808 lei.

Chiar dacă termenul pentru predarea clădirilor, stabilit la momentul achiziției în decembrie 2018, era de 90 de zile, fabrica Clujana încă funcționează în Piața 1 Mai. Mutarea în TETAROM I încă se negociază.

Despre mutarea fabricii, vom decide în perioada următoare. Acest lucru nu este doar o dorință, ci o necesitate pentru optimizarea costurilor operaționale”, a precizat Gliga.

În prezent, fabrica deține două showroom-uri în Cluj-Napoca, la sediul din Piața 1 Mai, numărul 4-5 și în Piața Mihai Viteazu, numărul 30, un magazin în Sibiu, precum și în incinta unui hipermarket din Oradea. Totodată, societatea Clujana intenționează să își desfacă produsele nu doar în România, ci și pe piața europeană, în țări precum Germania și Italia.

Clujana funcționează în acest moment cu doar 100 de angajați, față de 300 de angajați câți avea anul trecut. În ciuda acestui fapt fabrica poate să producă suficient papuci pentru a deschide magazine noi. 

Citește și:

TOPUL fabricilor de încălțăminte din Cluj-Napoca. România se află pe locul 14 mondial la export. Clujana este pe butuci și se zbate în insolvență

Adauga comentariu