În Cluj, tinerii fără experiență nu se mai angajează pe orice sumă. O parte din ei vin instruiți din facultate să ceară salariu mare la primul loc de muncă

Comentarii

mitrutz

25.02.2017 16:41

Treaba asta cu suma de acceptare pentru new-entry are, din pacate, o conotatie pe invers: adica cei care au nevoie mai mult de bani primesc mai putini! Un tanar studios si muncitor, care s-a chinuit financiar in facultate, neavand parinti bine situati sau surse extra de venituri nu poate accepta sa lucreze pe salariul minim dupa absolvire. Tocmai fiindca nevoile lui sunt mai mari, cu atat mai putin ei pot accepta sa fie voluntari sau sa lucreze gratis cum le place exploatatorilor din multinationale (doar cele mai mari profituri vin din sclavie!). Sfatul meu pentru astfel de tineri, daca nu sunt IT-sti sau au alte meserii in care sa castige bine din prima, este sa plece din tara cativa ani sa-si faca o baza materiala, fiindca mai tarziu, mai ales dupa ce au familie, nu vor mai putea sa o faca la fel de usor - apare blazarea, comoditatea, nici strainii nu mai accepta asa usor mai ,,batraiori'', apar copiii etc. Solutia cu sa stai pe salar mic, de 1500-2000 lei, cu apartament cumparat prin banca pe 25 de ani iar nu este o solutie viabila, rata inseamna jumatate salariul iar cu ce-ti ramane nu poti trai decent. Daca vin bani din alta parte sau platesc parintii rata, mai e cum mai e, daca nu, tot strainatatea e mai buna, acolo in 5 ani o pereche, sau 10 ani singur, faci de un apartament in Cluj. Eu asa am facut si imi pare rau ca nu am plecat mai de mult, ci numai pe la vreo 35 de ani !

Gabi Sima

01.01.2018 12:08

Domnul Mitrut. Nu va cunosc, dar cred ca ati aratat cea mai adevarata realitate existenta in societatea existenta in Romania:) 

Zvc

25.02.2017 20:48

In Cluj , tinerii sunt pur si simplu nesimtiti. Noi oferim joburi ok platite in 3 domenii si avem mereu probleme de personal. Indiferent de cat de mult am ridicat nivelul salarial, tinereii care vin la interviu ne spun "in IT iau dublu" chiar daca n au nicio experienta.

Generatia care are acum 20-25 ani e praf, vai mama lor. Si ipocriti pana la cer si inapoi

razvan

26.02.2017 07:44

Poate mare parte din ei chiar pot lua dublu in it ...si de ce nu. Pana la urma tot voi i ati invatat asa...

Sorin

27.02.2017 17:46
Si ce ai vrea ? sa vina sa lucreze pe gratis si sa manance rahat ?

Mihaela Cristea

14.11.2017 06:02

Bătaie de joc dupa ce termini facultatea si nu ai unde sta fiind din provincie nu ti da nici macar un salariu de supraviețuire sa plătești chirie si sa trăiești...deaia am fugit din România ca statul si -a batut joc de noi si tragem ca niste slugi printre străini nici macar 1200 lei nu ii cand termini facultatea , eu am lucrat pe 700 lei , companiile își bat joc de tinerii si încolo sa lucrezi in domeniu lucrezi altceva mai banos...in UK studentul e respectat si are un salariu ce ii permite sa trăiască bine , in Romania studiu mult practica deloc si normal ca sistemul e de vina si cei care ne conduc de permit asa ceva ...

Mihaela

24.06.2017 20:08

Ce să facă un tânăr cu 2500-3000 RON? Un copil care studiază informatica de la 10 ani, este olimpic la științe (fizică, chimie, informatică), visează să ajungă programator, să studieze la Cluj, eventual un master în străinătate, nu este nesimțit. El își dorește un salariu decent 3000-4000 euro. Acesta este salariul pe care îl dorește și îl va obține pentru că il citez ,,sunt bun, sunt inteligent". 

ioan sfarghie

27.02.2017 14:06

eu inteleg, lucru de a pleca in strainatate,dar asa ar trebui sa plecam toti din tara vre-o cativa ani si cei mai multi nu se mai intorc, iar la drept vorbind multi dar multi din cei ce termina facultatea sun la un nivel de experienta practica foarte scazut,si nu stiu ce companie din strainatate vor ingineri sau alte calificari cu experienta zero,din ce vad eu ca sa castigi un salariu decent in strainatate se cere minim  3-5 ani de experienta, Asta e problema multor angajatori de a concura cu salariile din IT si din strainatate,multi angajati au replica ,,mai fac un curs de specializare si ma duc in IT,, eu inteleg ca sunt altfel de contracte cu companiile multinationale de unde vin multi bani ca altfel de unde sa dai salarii mari , va imaginati sa ai 50 de angajati si fiecare sa primeaca in mana aproximativ 3500-4500 de ron in unele cazuri si mai mult ,ganditiva ce salarii au pe cartea de munca si cat trebuie sa plateasca angajatorul dupa ei la stat,insemna ca automat sunt contracte cu multi bani.

Alex

06.03.2017 22:25

In Prahova se poate mult mai rau, am terminat inginerie electrica/ telecomunicatii in 2010  iar azi trag de cabluri pe stalpi, cu scara in spinare zilnic, pentru 1500 RON si bonuri, program cat e ziua de lunga. Cand nu e de lucru facem beton la lopata pentru sefu'. Mama ei de tara...

Mihaela Cristea

18.11.2017 08:11

Eu lucrez in warehouse in UK munca manuală si care cere mult efort fizic.Mi -ar fi placut sa fac cercetare nu sa fiu sluga la străini, dar tara nu mi -a oferit nici macar traiul zilnic dupa ce am facut o facultate cu multe sacrificii.

Raluca

14.01.2018 12:19

Sunt intru totul de acord cu articolul, dar va asigur ca nici situatia unui candidat cu experienta nu este mai roz pe piata muncii in Romania. Deja, cand angajatorul vede ca ai varsta in jur de 40 de ani, este ingrozit ca vei cere un salariu mare (a se intelege 2500-3000 lei, pentru ca in provincie e greu sa ceri mai mult daca nu esti IT-st). Echipa HR isi va da ochii peste cap, eventual iti vor spune ca asteptarile tale salariale sunt mult prea mari, nu esti flexibil). Ei stiu ca deja la aceasta varsta ai macar un credit ipotecar si/sau copii de crescut, deci prefera tineri absolventi pe care sa ii plateasca.... da, cu salariul minim. E un cerc vicios din care nu vad sa iesim prea curand.

A.K.

20.04.2018 01:09

1. Facultatile nu predau materie curenta, si ar trebui sa se faca experienta din scoala, la laboratoare sau firme de specialitate. Eventual cei din finante, sau IT, pot sa se angajeze ori in timpul scolii ori in vacante, sa adune experienta si scrisori de referinta.2. De la inceput articolul ii menit sa convinga cititorul si cel nou pe piata de munca, ca de fapt, el/ea ii de vina, ca are pretentii salariale si mofturi prea mari, si de aceea nu lucreaza si sta acasa.Tot cei care cauzeaza problemele, nu-si vad 'in oglinda' intentiile/pretentiile lor (vorbesc in primul rand de firme, si apoi de studenti), dar pentru ca articolul ii menit sa rusineze studentii, nu pot decat sa dau vina pe firme, si pe firmele de staff-ing care se plang. Ar trebui sa sfatuiasca firmele, sa ridice salariile si sa nu se ieftineasca; daca se va continua asa, Romania va pierde tot mai multi angajati, care vor prefera sa emigreze.  3. Cand vorbim de salariu mic, de ce suma vorbim? In Cluj si de fapt in Romania, cu chirie, transport, mancare si alte costuri, un tanar care a lucrat pe branci in timpul facultatii, si cu facultatea terminata, ar trebui sa primeasca macar un 2000 RON pe luna. Daca atata primeste un angajat cu 5-10 de experienta, e bataie de joc din partea firmei. Ganditi-va, daca un paznic face peste 1.000 RON pe luna, cum reuseste unu' cu 4 ani de facultate, harnic, destept, oricum ambitios, sa nu faca macar 2.000 RON, poate 4.000+ RON. Daca firma respectiva, intr-o tara Europeana, si o piata globala, nu isi permite sa plateasca unui tanar cu facultate macar 1.000 EURO pe luna, firma aia nu merita sa ofere servicii sau produse pe piata.4. Si acuma in final, nu sunt de la Cluj, ci de la Baia Mare, dar plecat din Romania, si stiu situatia ori din stirile citite, ori din experienta de acasa, si imi pare situatia jalnica, cand vezi cum se plang firmele pe Internet ca nu gasesc 'sclavi' pe care sa ii angajeze.5. Cand lumea are bani, ii cheltuieste tot in tara, ca la altceva, nu-s buni banii oricum.'Remember: Money changes hands!'

Adauga comentariu