Reportaj

Cluj, Sibiu si Brasov. Care dintre orase are cel mai frumos Targ de Craciun?

Arata mai bine ca in anii trecuti, insa nici de data aceasta, Targul de Craciun din Cluj-Napoca nu  a reusit sa creeze o atmosfera feerica, la fel ca targurile de Craciun din Sibu si Brasov. Daca Targul de Craciun din Piata Mare a Sibiului este printre cele mai apreciate din tara, cel din Piata Sfatului, din Brasov, are o atmosfera aparte: casute parca desprinse din poveste si un brad batran, de 67 de ani, impodobit cu mult gust. In Piata Unirii din Cluj, bucuria cea mai mare a celor care viziteaza targul este patinoarul.

In ultimii ani, Clujul nu a reusit sa organizeze un Targ de Craciun cu adevarat deosebit. Anul acesta, Piata Unirii a scapat de cortina albastra, iar casutele din lemn sunt asezate cu mai mult bun gust. Totusi, in comparatie cu “fratii” din Sibiu si Brasov, targul de Craciun din Cluj-Napoca este mai fad.

Targul din Piata Unirii s-a deschis in seara de 1 decembrie, iar casutele cu obiecte hand-made, dulciuri, carnuri, imbracaminte si altele vor ocupa Piata Unirii pana la sfarsitul lunii. Devenit deja traditie, targul nu mai aduce nimic nou pentru trecatori.

 

Unii il gasesc saracacios, altii spun ca lucrusoarele sunt dragute, dar n-au nicio legatura cu sarbatorile de iarna, ca nu exista diversitate. La lumina zilei, targul e o aglomerare de casute, la care oamenii se mai opresc din cand in cand.

Majoritatea se uita, cei care cumpara cate ceva iau de la standurile cu dulciuri sau carne. Targul de Craciun e doar un targ cu putine standuri care sa respecte tematica si cu un patinoar, cautat cel mai mult de cei mici.

Obiectele care predomina sunt bijuteriile lucrate si decorate manual. Multe dintre ele sunt imprimate cu diverse personaje din desene animate, altele contin mesaje motivationale. La alte casute se gasesc panglici si brose cu tricolorul. Ceea ce aminteste de Craciun, e cunoscutul staul, asezat in coltul pietei, cu doua oi si cateva manechine reprezentand scena nasterii lui Iisus.

Targul de Craciun din Sibiu este vizitat de turisti din intreaga tara, si nu numai. Este unul dintre cele mai spectaculoase targuri din tara, si pe buna dreptate. Atmosfera este una depoveste, iar cei care doresc sa il viziteze au la indemana toate mijloacele de informare online. Astfel, targul are nu numai pagina de Facebook dedicata, dar il poti privi si online, pe webcam, pe site-ul oficial al targului.

Targul de Craciun din Sibiu este un proiect cultural initiat de Biroul Atasatului Social al Ambasadei Austriei in Romania, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, in parteneriat cu municipalitatea sibiana. Deschis pentru prima data in anul 2007, anul Sibiului in calitate de Capitala Culturala Europeana, Targul de Craciun a ajuns cunoscut la nivelul intregii tari pentru amploarea si traditia creata. Evenimentul este organizat de Asociatia Events For Tourism si cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu.

in Piata Mare din Sibiu, atmosfera este una de poveste: casutele din lemn sunt pline cu delicii de toate felurile, de la prajituri de casa, migdale caramelizate, bomboane, ciocolata traditionala pâaa la mezeluri de casa, mancare gatita si vin fiert. Cei mici au, de asemenea, un spatiu dedicat special pentru ei.


Targul ramane deschis pana pe 3 ianuarie 2016. Pe langa acesta, la Sibiu a fost amplasat, pentru al treilea an consecutiv, tunelul de lumini Sibiu Lights and More, un loc cu adevarat spectaculos.

La poale Tampei intr-una dintre cele mai istorice locatii din orasul Brasov, isi deschide portile Christkindlesmarkt – Targul de Craciun. Cetatea, Bastionul Tesatorilor, aleea care duce spre Tampa constituie un cadru de basm pentru desfasurarea evenimentului.


Si Targul de Craciun din Brasov are site de prezentare. Aici gasesti toate informatiile despre ce producatori ocupa casutele din lemn. Peste 40 de comercianti vand bunataturi in Piata Sfatului din centrul orasului. Casuta cu clatite, Casuta cu zimbri, Casuta cu turta dulce, Casuta din povesti, Casuta cu jucarii, fiecare are o denumire proprie, dupa specific si dupa produsele care se vand aici.


Aici se gasesc produse de patiserie, ca de exemplu cele comercializate de Brutaria bavareza, pana la produse traditionale, ca de exemplu carnati afumati, coaste si ciolane, dar si multe dulciuri.

La mare cautare sunt produsele calde, de la ceai si vin fiert pana la gulas proaspat gatit sau traditionalele sarmale.

Peisajul targului este intregit de bradul de Craciun, impodobit cu mult bun gust. Bradul are si o poveste pe cinste: are 67 de ani si a fost adus din zona lcalitatii Vama Buzaului. Distanta de aproximativ 50 de kilometri dintre Brasov si Vama Buzaului a fost strabatuta in doua zile, deoarece mijlocul de transport pe care a fost asezat bradul s-a deplasat cu viteza mica pentru a nu-l deteriora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *