În Cluj, pe bicicletă sau în mașină? Trei bikeri și un pilot de raliuri au traversat Clujul la o oră de vârf

Ce înseamnă să traversezi Clujul la o oră de trafic intens? În primul rând, nervi întinși la maximum pentru șoferi. Există însă o categorie de participanți la trafic pentru care nu contează foarte mult ora la care vor să ajungă dintr-un capăt în celălalt al orașului: bicicliștii.

Echipa NCN a făcut un experiment: în cât timp traversează orașul, din cartierul Mănăștur în cartierul Mărăști, un șofer  care pleacă exact în același timp cu trei bicicliști. Plecarea a avut loc la ora 8:00 din cartierul Mănăștur. Pilotul de raliuri Dani Ungur a acceptat să participe la experimentul nostru, alături de bikerii Rareș Iordache, Bogdan Lăpăduș și Paul Gocan.

E lesne de înțeles că bicicliștii au ajuns lejer la punctul de sosire, înaintea mașinii. Ce spune un pilot de raliuri despre cum se circulă în Cluj dimineața la ora 8?

Pentru că orașul este din ce în ce mai sufocat de mașini, Dani Ungur este de părere că și Clujul ar trebui să ia modelul altor țări europene și să restricționeze accesul autovehiculelor în anumite zone.

Dacă Dani Ungur a pierdut minute bune la câte un singur semafor, ca și toți șoferii, dealtfel, aflați pe traseu în același interval orar,  bicicliștii au traversat orașul, chiar prin zona centrală, fără dificultăți.

Cei trei bicicliști îndeamnă lumea să folosească cu încredere biciletele în oraș, chiar și în lipsa pistelor. Dar au, totuși, un mesaj pentru autoritățile locale.

„Vrem piste, vrem un traseu fluid care sa lege orasul. Partial, exista, trebuie doar gândit mai bine”, e mesajul biciclistilor.

 

Comentarii

gigi

14.03.2017 12:14

Si cum au trecut? Pe rosu la fiecare semafor, apoi pe trotuar? Pe trecerea de pietoni pe bicicleta? Copie ideea de la Top Gear, dar merge. 

Lol

15.03.2017 10:52

Ce prost ești când arunci cu noroi doar sa te afli-n treabă.

Johnny

15.03.2017 11:00

Crezi că doar dacă trec pe roșu ajung primii în cealaltă parte a orașului? Hahahahahaha

Cineva

14.03.2017 14:27

Speram ca Dani Ungur sa fie de parere ca trebuie facut un tunel, o centura, o strada suspendata, nu ca ar trebui restrictionate anumite zone. Daca si asa e aglomerat si se restrictioneaza anumite zone, Clujul va deveni mai aglomerat.

Mumusor

14.03.2017 18:34

Dacă se reacționează anumite zone, se va fluidiza transportul in comun si lumea va invata să îl folosească

mbr

14.03.2017 20:59

Foarte corect comentariul. Toata lumea vorbeste de restrictii, nimeni nu vorbeste despre ceva de construit, de adugat, de edificat. Doar restrictii si iar restrictii!

Andrei

15.03.2017 02:20

Stimata redactie, nu sunt "hatter", sunt chiar biciclist, dar si sofer. Daca e sa fim corecti:Art. 160 (1) Bicicletele si mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand.(vezi finalul inregistrarii video, inainte de trecerea de pietoni, doi in paralel)Art. 161 (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;(pe Clinicilor se strecoara printre masini cu mult inainte de intersectie)Multumesc pentru impartialitate si corectitudine daca veti aproba afisarea acestui comentariu.

Johnny

15.03.2017 15:36

Din cate cunosc, Clinicilor e sens unic,iar acostamentul e și pe stânga, plus că sunt în apropierea intersecției.

Rares Iordache

16.03.2017 15:49

@Andrei, Sunt unul dintre cei trei biciclisti. Multumim pentru corectura, dar, sa clarificam:1. dublajul celor doi ciclisti s-a facut la punctul terminus al experimentului, special pentru a fi trasi pe camera. din cate se poate obs, era libera zona. 2. Clinicilor> strada cu sens unic, acostament in ambele parti, cum s-a semnalat deja. Incadrarea s-a facut inainte de intersectie intrucat, se stie, in acea zona, cei care se incadreaza pe banda 1 vor vira dreapta la urmatorul semafor. Ne-am incadrat astfel pentru ca noi inaintam, incadrandu-se ulterior pe stanga, dupa semnalizarea in prealabi. Am traversat Napoca pe banda din stanga trecand pe langa un politist in acea intersectie. Ca atare, consider manevra noastra regulamentara, nu am facut slalom inconstient printre masini. Multumesc. 

phantom

23.03.2017 15:46

Danni baga Subaru in priza..:))

Adauga comentariu