Cluj-Napoca se apropie rapid de o rată de infectare de 3 la mia de locuitori. Abrudean: ”Să facem un lockdown personal, să evităm orice fel de socializare”

Numărul cazurilor de persoane diagnosticate cu COVID-19 din județul Cluj a atins azi un nou record, respectiv 227. În aceste condiții, prefectul județului Cluj a anunțat faptul că vor fi luate o serie de măsuri adoptate deja prin Hotărâre de Guvern, printre care cea mai importantă vizează interzicerea organizării evenimentelor private. Prefectul Mircea Abrudean atrage atenția că municipiul Cluj-Napoca este periculos de aproape de atingă o incidernță a cazurilor de 3 la mia de locuitori, caz în care se poate discuta inclusiv de carantinarea orașului.

”La cum evoluează cifrele vom ajunge în foarte scurt timp și la nivelul municipiului Cluj-Napoca la o rată de infectare de 3 la mia de locuitori. După ce depășim această cifră vom vorbi de alte scenarii, de alte restricții. Putem lua în calcul inclusiv carantinarea localității în anumite condiții ținând cont de mai mulți factori. Este regretabil că trebuie să ne gîndim la învățământul online în Cluj-Napoca, peste 3 la mie asta se va întâmpla, și mulți copii vor trebui să stea casă cu unul dintre părinți. În municipiul Cluj-Napoca ne raportăm la datele de la Evidența Populației, un număr de 327.700 de locuitori. Suntem conștienți că avem un număr foarte mare de studenți care nu intră în calcul la rezidenți, avem și multe alte persoane care nu sunt înregistrate, putem discuta de o cifră mult mai mare când calculăm rata incidenței, dar cu toate acestea lucrurile evoluează într-o direcție de nedorit. Facem toate eforturile să stopăm răspândirea virusului. Ne ajută foarte mult măsurile luate la nivel național prin care se anulează orice tip de eveniment privat. Acestea au generat mare parte din cazurile pe care le avem la nivelul județului Cluj.  

Prefectul Mircea Abrudean recomadă să evităm orice tip de socialiare, inclusiv vizitele private, să apelăm la un lockdown personal timp de două săptămâni.

”Este de dorit să nu trebuiască să ajungi la spital, să evităm orice tip de socializare. Vorbim inclusiv de clasicele vizite private. Sunt foarte multe focare care pornesc de aici, nu este de mirare astfel că ajungem la 226 de persoane pozitive pe zi. Măsurile de relaxare din ultima perioadă au fost înțelese greșit de unii. Putem să facem un lockdown personal, iar două săptămâni să evităm orice fel de socializare, orice fel de vizită și loc aglomerat. Situația este una foarte gravă, iar o situație critică nu este departe”, transmite prefectul Mircea Abrudean.

În județul Cluj numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID-19 a ajuns la 227, dintre care 40% repreztintă teste la cerere. În Cluj-Napoca principalele focare de infecție au fost petrecerile private.

”Din anchetele epidemiologice rezultă foarte clar că oamenii au participat la tot felul de evenimente private, la tot felul de petreceri unde nu au respectat măsurile de protecție, nu au purtat mască, nu s-au dezinfectat. Avem cazuri pozitive de unde apar focare familiale pozitive, în condițiile în care se fac zilnic peste 2100 de teste. 40% dintre acestea sunt testări la cerere”, potrivit prefectului

Adauga comentariu