Din oras

Cluj-Napoca polueaza vizual si estetic de sarbatori

Beculetele albastre de Craciun de la Cluj sunt nesanatoase si inestetice, sustin specialistii. Cei peste 25 de kilometri din ghirlande luminoase propuse de Primaria Cluj-Napoca pentru a ne infrumuseta Craciunul in 2013 ne pot imbolnavi, sustin specialistii in iluminat public, precum si designerii de la Universitatea de Arta si Design (UAD).

Potrivit Primariei Cluj-Napoca, in 2013, sunt amplasati turturi luminosi pe o portiune de 8,2 km, perdele luminoase pe 642 de metri in centrul orasului, iar sirurile luminoase albastre si albe se intind pe o portiune de 17,2 km. Valoarea totala a contractului pentru iluminatul decorativ de sarbatori, in Cluj-Napoca e de 7. 246.512,14 lei fara TVA pe patru ani. In total, este vorba despre mai bine de 25 de kilometri de beculete si LED-uri albastre care inconjoara tot municipiul. Asta inseamna si costuri duble fata de anul trecut. Iluminatul festiv din acest an ii costa pe clujeni doua milioane de lei.

Combinatia preponderenta a instalatiei alese de specialistii Primariei, alb rece cu albastru, este atat nesanatoasa, cat si inestetica, sustin specialistii. Pe de o parte, designerii UAD spun ca, din punct de vedere cromatic, combinatia intre alb si albastru e obisnuita pentru Europa Centrala si de Est, insa punerea in scena pe arbori si arbusti devine “obsesiva si enervanta”, iar ornarea copacilor cu beculete strica ambientul exterior si e chiar kitschoasa.

“Noroc ca nu tine mult! Prefer copacii cu frunze. Se distruge insasi planta si perceptia despre un ambient. Problematica ambientului exterior trebuie studiata ca lumea. Inginerii stiu una si buna. Cu “palmierii” e foarte greu de stabilit granita intre lucru de calitate si kitsch. Ceea ce unora li se pare extraordinar, altora ar putea sa li se para de prost gust. Noua nu ne-a cerut nimeni parerea despre iluminatul public de sarbatori din oras, pentru ca sunt unii oameni care se pricep la orice”, arata designerul Mihai Nemes, lector la Facultatea de Design din cadrul UAD Cluj.

Specialistii in design de la Cluj arata ca iluminatul alb-albastru se incadreaza in specificul iernii, dar ca ar trebui sa existe o strategie si niste experti in design care sa se ocupe de aceste decoratiuni.

“Cromatica alb-albastru se incadreaza in peisajul de iarna, daca ar fi fost policroma, Clujul ar fi aratat ca un aprozar. E mai bine decat anii trecuti pentru ca iluminatul decorativ a fost restrans ca si gama pe specificul iernii. Imi e aproape indiferent daca sunt ghirlande sau nu. E acelasi lucru ca si anii trecuti si deja lucrurile au devenit obsesive, plictisitoare sau enervante. Ar trebui cerute mai multe pareri in ceea ce priveste ambientul stradal, nu una singura”, a continuat Nemes.

Poluarea luminoasa e acasa la Cluj-Napoca, in 2013. LED-urile albastre sunt cele care polueaza cel mai mult, adauga specialistii in iluminat stradal de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN).

”Poluare luminoasa exista in orice oras si mai ales de sarbatori, cand se foloseste lumina albastra – componenta care mareste efectul de poluare luminoasa. Noi acum incercam sa definim, la UTCN, ceea ce inseamna poluarea luminoasa, insa sunt studii care arata ca pentru oameni, expunerea la lumina albastra se traduce in tulburari de somn. Sunt si alte studii neplacute care arata ca incidenta cancerului de san la femei creste in zonele poluate luminos. (…) Albastru e culoarea care polueaza cel mai tare si deranjeaza ritmul circadian (ritm biologic intern pe o durata de aproximativ 24 de ore al unui organism – n.red.) O lumina cu sodiu sau cu LED-uri care sa nu aiba o componenta albastra prea pronuntata ar fi cea mai buna. Din pacate si LED-urile albe au o componenta albastra. Cu cat ornamentele au mai putin albastru, cu atat  e mai bine pentru sanatatea oamenilor”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, conferentiarul UTCN Dorin Beu, presedintele Comitetului National Roman de Iluminat (CNRI).

Potrivit comunicatului de presa al Primariei, “puterea instalata va scadea fata de anul trecut de la 375 kW la 325 kW, desi s-au suplimentat locatiile, datorita faptului ca toate elementele folosite sunt pe baza de lampi LED, fata de 95% anul trecut”. Cu toate acestea, propunerea CNRI pentru Cluj este ca iluminatul decorativ sa se intrerupa in fiecare seara dupa ora 12, pe model francez.

“Clujul comparativ cu alte orase din tara nu e atat de poluat luminos. Bucurestiul e cel mai poluat. Clujul mai putin, dar pe timpul iernii, de sarbatori se pune foarte mult iluminat decorativ care creste poluarea luminoasa, de aceea ar fi foarte bine ca iluminatul decorativ sa fie stins dupa 12 noaptea, pe model frantuzesc. 350 kilowati pe ora se pierd fara sens, iar tehnic nu e dificil sa-l opresti”, a punctat Beu.

Iluminatul ornamental festiv 2013-2014 contine si 63 de bannere, 420 de figurine pe stalpi, precum si 42 de elemente 3D. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca nu au putut preciza, pana in acest moment, cine a facut parte din echipa care s-a ocupat de proiectul iluminatului festiv din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *