Cluj-Napoca - orașul unde gulerele albe în curând își vor sufleca mânecile și vor începe să împartă și pumni

Cluj-Napoca este un oraș care, atunci când îi privești doar sclipiciul, pare unul liniștit. E ca apa lacului de la Iulius Mall (că-i mai adâncă), cu suprafața calmă și frumos scânteietoare-n soare, care nu i-a fost până acum deranjată decât din când în când de câte un scandal de corupție, și aceea economică, ocazie rară când mai vedeam fundul mâlos și plin de răpitori al apei.

Violența, în mediul de corupție clujean, a fost rar întâlnită, gulerele albe preferând să își tranșeze discret afacerile oneroase, prin acte contabile sau administrative, și nu prin amenințări și împărțiri de pumni. 

În momentul în care gulerele albe încep să își suflece mânecile și să treacă la violențe, e un semn sigur că mafia, nederanjată mult timp de către instituțiile de forță ale statului, a ajuns la maturitate, la o încrengătură atât de puternică, încât potentații zilei încep să se simtă invincibili, de neoprit, deasupra legii și a semenilor lor.

Cum și caracatița mafiotă, prin legea firii, se naște, se maturizează, îmbătrânește și moare, mă tem că la Cluj am ajuns în prezent la o nouă fază de maturitate a caracatiței, iar până la bătrânețe și moarte mai avem ceva de așteptat și de îndurat, pentru că persoanele certate cu legea și cu morala au început să fie convinse, după cum putem observa din evenimentele recente, că li se cuvine absolut orice, că li se permite să facă orice, că orașul acesta, unde au adunat pe nemeritate averi importante, le aparține, că vecinii proprietăților lor reprezintă doar niște suboameni a căror voință nu contează, cărora le pot fi călcate în picioare liniștea, siguranța și confortul, pentru confortul și sporul în afaceri al lor și al acoliților lor. 

Conform dicționarului juridic (legeaz.net), criminalitatea gulerelor albe este definită drept „denumire dată totalităţii infracţiunilor săvârşite de persoane care ocupă poziţii înalte în lumea de afaceri şi în aparatul de stat şi care folosesc poziţia şi influenţa lor politică şi economică în scopuri criminale. Se realizează prin ignorarea şi prin interpretarea falsă a legii, făcându-se o confuzie voită între limitele licitului şi ale ilicitului, uneori profitându-se de ambiguitatea unor legi adoptate, parcă în mod voit, în interesul acestei categorii favorizate”.

Ansamblul de infracțiuni specifice „gulerelor albe” sunt comise de către persoane respectabile, cu statut social înalt, în cursul activității lor profesionale, conform criminologului american Edwin Sutherland, care a utilizat pentru prima dată această noțiune, în anul 1939. Conform lui Sutherland, criminalitatea „gulerelor albe” se produce cel mai frecvent prin prezentarea eronată a situației financiare, prin diferite fraude financiare, economice, prin infracțiuni de corupție, escrocherii, sustrageri, prin abuzul de putere, abuzul de încredere, falsul în documentație etc.

Al Capone îi numea pe cei care practică astfel de fapte „racheți legitimi”, în contrast cu interlopii pe care îi cataloga drept „racheți violenți”. 

Se pare că la Cluj „racheții legitimi” au început să devină și „racheți violenți”, gulerele albe, oamenii respectabili, cu poziții economice, sociale sau politice înalte au început să se comporte ca adevărați interlopi, care îi amenință pe oameni pe stradă, atunci când nu le convine că sunt dați în vileag, care îi amenință pe aceiași oameni cu atacuri asupra familiilor lor, atunci când au impresia că victimele lor îi agresează prin dezvăluirea faptelor ilicite pe care le-au săvârșit.

Racheții legitimi de la Cluj au impresia că oamenii simpli sunt proști, ei cred că, prin interpretări sofistice ale legii, prin manipulări ordinare ale diferitelor date și elemente ale realității, reușesc să creeze confuzie și să îi prostească pe oameni că noaptea e zi și ziua e noapte, că ei nu sunt parte din afaceri oneroase, că nici legea nu au încălcat și nici gura nu le pute a minciună. Atunci când realizează că nu ne pot prosti, că mulți mai și gândim, atunci când văd adevărul dezvăluit în mod public, racheții legitimi își ies din minți și devin racheți violenți - gulerele albe devin interlopi de cea mai joasă speță!

Autoritățile statului sunt singurele capabile și obligate să taie tupeul și brațele caracatiței care, lăsată să crească în continuare, ca până acum, riscă să transforme Clujul într-un oraș terorizat de o mână de oameni, într-un loc nesigur, unde cine deschide gura contra mafiei, o pățește! Deja oamenilor de rând a început să le fie frică să vorbească, fac „delațiuni” doar sub protecția anonimatului, de pe mailuri făcute cu un minut înainte, dau telefoane presei cu numere necunoscute, pentru a nu risca să fie agresați de racheții violenți care își permit să facă orice în orașul acesta, care construiesc „fără autorizație” o atmosferă de teroare pe străzile pe care își desfășoară „investițiile”.

Dacă autoritățile statului vor continua să ignore acest fenomen al gulerelor albe cu mânecile suflecate, în cel mult 5 ani, atmosfera din acest oraș camorra, sau comoară, va deveni una irespirabilă, mafia va infiltra atât de puternic toate structurile, încât nimeni nu îi va mai putea ține piept. Acum este momentul ca gulerele albe să fie luate de guler și să fie puse acolo unde le este locul, în sălile de instanță. Acum. Pentru că mai încolo s-ar putea să fie prea târziu.

Comentarii

papuasu'

05.08.2016 08:46

Si cine sa o faca?! Ca in conducerea institutiilor sunt oameni de la partid numiti de ei care le datoreaza pozitii sociale, salarii grase, locuinte sau salarii extra din consilii de administratie sau din lucrul cu fonduri europene! Astia si-au asigurat afacerile si sunt nemilosi cu cei care cracnesc in front. Un procuror sau judecator cu vila la Tarnita si vacante in Dubai nu va risca niciodata cu un puternic al zilei. Singura solutie este decuplarea politicului de la ugerul administratiei statului prin legi adevarate care sa ii puna sa aleaga intre functii la stat sau la partid. Odata vipera taiata in doua ea nu mai are venin!

radu

05.08.2016 17:51

Si cum continua romanul SF? Pana acum fictiunea e buna...

papuasu'

05.08.2016 22:20

Va fi cosmarul vostru, al pedeleprelor: vine Ponta la putere!!!

Marius

05.08.2016 21:40

Nu-I mai supraevalua, noțiunea de guler alb nu înseamnă sluga ajunsa șef ce si-a schimbat camasa (cu guler cu tot)

Adauga comentariu