Din oras

Cluj-Napoca, orașul „poleit” cu praf. Cel mai bine se vede primăvara

Aproape în fiecare an la ieșirea din iarnă, orașul este plin de praf și nisip la bordură. Mizeria și praful se mențin până la sosirea iernii, când înghețul și zăpada fac să nu îl mai simțim atât de puternic. Jegul de pe străzile din Cluj-Napoca îl simțim pe propria piele și pe haine. După o tură de mers pe jos, hainele și încălțămintele sunt prăfuite și arată ca după o plimbare pe ulițele celui mai îndepărtat cătun uitat de lume.

Orașul este prăfuit în ciuda faptului că firmele de salubritate fac curățenie la bordură și în timpul verii spală asfaltul cu apă. Ori muncitorii firmelor de salubritate nu își fac treaba corespunzător, ori autoturismele parcate pe carosabil nu permit accesul utilajelor de curățenie până la bordură.
Reprezentanții acestor firme spun că nu au primit reclamații și că intervin exact pe acele străzi care sunt cuprinse în contractul cu Primăria.

„Pe sectorul nostru nu cred că este praf. Reclamații ce avem fac referire la aleile din curțile de bloc, dar acelea nu le avem în program. Dacă nu sunt în programul de salubrizare, noi nu putem interveni. Am face muncă pro bono. Noi intervenim pe străzile date și conform străzilor pe care ni le-a dat Primăria”, a declarat Ioan Zlati, directorul Brantner.

Cu privire la mașinile parcate neregulamentar și care încurcă intervenția mașinilor de curățenie, șeful firmei de salubritate mizează pe concediile care îi vor scoate pe clujeni din oraș și vor pleca cu tot cu mașini.

„Ne încurcă, dar ce putem face noi? Să sperăm că se vor mai ridica dintre ele, oricum mai vine căldura, cetățenii mai merg în week-end, în concediu, ne putem face treaba în week-end, mai mult decât în cursul săptămânii”, a precizat Ioan Zlati.

Recent, Ziar de Cluj a sesizat o situație când în urma utilajului de făcut curățenie pe stradă rămâneau gunoaie. Asta, după ce city managerul Gheorghe Șurubaru se lăuda că a inventat un sistem cu țevi lungi, care pot intra pe sub mașini.

„Am inventat un sistem cu nişte ţevi mai lungi care pot intra mai uşor sub maşini, cu un jet, să scoatem în primă fază această mizerie”, a afirmat Gheorghe Şurubaru.

Tot despre curățenia din oraș, city managerul declara că nu este suficient să dai cu mătura și să speli. Cu toate că este conștient de acest lucru, orașul este la fel de prăfuit ca în anii trecuți.

„Procesul acesta este mai complex, nu este chiar aşa cum credem noi, că vii şi dai cu o mătură şi speli. Dacă vrei să obţii rezultate trebuie să procedezi aşa cum scrie la carte”, a mai spus Şurubaru.

Anul trecut, un clujean îi scria primarului Emil Boc, pe pagina de Facebook, cât este de prăfuit orașul. Declarația cetățeanului respectiv este foarte actuală și în primăvara lui 2017.

“Domnule primar! Vă invit să faceți o plimbare pe străzile Clujului, pe jos sau cu bicicleta. Este o rușine în ce hal arată totul, este murdar și plin de praf, praf și iarăși praf. Praful domnește pe străzile și trotuarele Clujului. Praful terorizează orașul de 5 stele cu care vă laudați domnule primar Emil Boc. Când aveți de gând să ieșiți din hibernare?????? Vă propun să faceți o excursie până la Brașov să vedeți ce înseamnă un oraș curat în care se poate respira și aer nu doar praf”, i-a scris cetățeanul respectiv.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *