Din oras

Cluj-Napoca – oras ospitalier, dar branza-i pe bani

Se spune ca ardelenii sunt ospitalieri si ca odata ajuns in Cluj, orice turist poate lesne vedea si simti pe propria piele cat de prietenos e ardeleanul neaos. O alta vorba din popor spune: „Frate, frate, dar branza-i pe bani”. Cum imbina proprietarii de hoteluri si pensiuni cele doua zicale in perioada Untold, vedem in cele ce urmeaza.

Pentru cei care au venit de la sute de kilometri in Cluj, in perioada 4-8 august, surprizele s-au tinut lant. De ieri pana azi, preturile la camerele de hotel au crescut simtitor. De exemplu, un calator care nu are nicio treaba cu festivalul, trecut intamplator prin Cluj, ne-a semnalat faptul ca aseara si-a facut o rezervare pentru o noapte la un resort de 3 stele din Cluj, la pretul de 155 de lei. Ulterior, azi-dimineata cand a ajuns la hotel si a dorit sa se cazeze, i s-a spus ca are de platit 250 de lei, pe motiv ca, Untold.

Exemplele, insa, pot continua. Pensiunea Vila Dana de trei stele, oferea in cursul zilei de ieri camere duble pe perioada festivalului la pretul de 1069 Ron. Intre timp, „stocul s-a epuizat”, asa ca am cautat sa vedem cat e pretul normal la cazare pentru 4 nopti, in aceleasi conditii dar in alta perioada si am aflat ca pentru o cazare de 5 zile, in camera dubla, in mod normal pretul e 356 RON. Practic, pentru o cazare de 4 nopti, pensiunea de 3 stele va castiga cate 713 RON pentru fiecare camera dubla. Mai mult, pe site-ul pensiunii la preturi, vedem ca pretul unei camere duble se ridica in mod normal la 90 de lei, deci, 360 de lei pe 4 nopti. E inselatoare sau imorala tehnica hotelierilor si proprietarilor de pensiuni de a salta preturile peste noapte, asa cum ii taie capul?

In momentul de fata, cele mai ieftine cazari in Cluj se gasesc la Hotel Liliacul, Ares Hostel si Hotel Caramell. Toate trei practica preturi preferentiale in perioada Untold. La cat se ridica profitul pentru 4 zile? Pentru o camera dubla, turistii trebuie sa plateasca 802 lei in perioada Untold si 445 de lei in „extra-sezon”, castigand, de pe spatele festivalierilor, nu mai putin de 357 Ron pe fiecare camera inchiriata. Vorbim, desigur despre hotel Liliacul. Mai departe, turistii cazati la Ares Hostel platesc pentru perioada Untold 1.158 RON pentru o camera dubla si 588 RON dupa festival. In cazul de fata avem un profit de 570 RON pe fiecare camera inchiriata.

Hotelurile de fite nu sunt nici ele mai prejos. Pentru o camera dubla, o cazare de 5 zile la City Plaza e 3123 RON, la Golden Tulip e 3190 RON iar la Alex & George Boutique Hotel, pretul pe perioada Untold e de 2970 de lei, in conditiile in care, in mod normal, cazarea pe 5 zile nu ar trebui sa sara de 1450 RON.

Ca si-au dublat profitul pe spatele turistilor, asta se stie de anul trecut, cand hotelierii au aplicat aceeasi tehnica de jecmanire a buzunarelor turistilor. Desigur, pentru clujeni, preturile crescute la modul cel mai nesimtit, e motiv de bucurie. De banii care vor intra in bugetul Consiliului Local, poate mai facem o strada, mai reparam un pod, mai amenajam un parc distrus. Despre moralitate in cazul de fata, insa, nu vorbeste nimeni. De ce sa vorbim cand doar matul conteaza? Sunt clujenii ospitalieri? Putin probabil. Cel putin in cazul de fata, au demonstrat doar ca sunt profitori.

Ca o comparatie, tot in perioada aceasta, in Poiana Brasov sau in Mamaia, la cele mai de fite hoteluri care, fie vorba intre noi, sunt situate in zone cu potential turistic mult mai mare, cazarile au preturi mult mai mici. De exemplu, in Poiana Brasov, cel mai mare pret pentru o cazare in exact aceleasi conditii, nu trece de 2744 RON. Daca in Cluj, la o pensiune de 3 stele vedem preturi ce sar de 1000 de lei, in Poiana Brasov, hotelurile de 4-5 stele au preturi chiar si de 891 de lei, dupa cum putem vedea in cazul Pension Mont Blanc.

Nici in Mamaia lucrurile nu stau mai bine. Hotelierii de pe plaja ar putea acum lejer sa fie invidiosi de profitul Clujului. Pentru o cazare de 2 persoane in buricul targului, turistii scot din buzunar in perioada aceasta in jur de 1.600 de lei. E cazul Regent Apartament care ofera cazare pentru patru persoane la 3283 ron. Desigur, exemplele pot continua. Site-ul Booking.com e plin zilele acestea de oferte „de nerefuzat”, chiar si din partea „particularilor” care si-au pus la bataie apartamentele la preturi astronomice pe perioada Untold. Ca acei „particulari” declara sau nu pe final la Finante castigurile din luna august, ramane de vazut. In orice caz, la nivel de chirii, municipiul Cluj-Napoca e cunoscut ca fiind unul din cele mai scumpe orase din tara. Motivele pentru care preturile chiriilor sunt tot mai mari de la an la an, tine atat de afluxul mare de turisti, cat si de festivalul Untold care a impulsionat proprietarii de apartamente sa creasca preturile asa cum au considerat de necuviinta, pe principiul, „nu e prost cine cere, prost e cine da”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *