Din oras

Cluj-Napoca: încă un proiect strălucit. Trecerile de pietoni au fost semaforizate. Intersecția din fața Primăriei, cea mai sigură din oraș

Trecerile de pietoni semaforizate, cu semnal sonor și marcaj tactil, adică accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu dizabilități, reprezintă o realitate în alte orașe ale țarii, bunăoară în Brașov, încadrându-se în ordinea firească a lucrurilor, iar în municipiul Cluj-Napoca par să reprezinte o „invenție” de ultimă oră cu care primarul Emil Boc nu ezită să se laude în spațiul virtual. 

După ce cu mai bine de o lună în urmă Ziar de Cluj semnala cât de nepregătit este Clujul la acest capitol, iar cetățenii au continuat să ne scrie pe acest subiect, edilul clujean anunță încă un proiect reușit, un proiect-pilot: în sfârșit, orașul de pe Someș intră în rândul orașelor preocupate de buna funcționare a spațiului public. 

Revenim cu aceeași rugăminte către municipalitatea ancorată în invențiile 3D:

cei patru, cinci stâlpi de lângă “benzinăria Grigorescu”, plus cei doi stâlpi din dreptul trecerii de pietoni sunt FĂRĂ BECURI. Adică reprezintă un pericol public. 

Și cetățenii din cartierul Grigorescu au dreptul la siguranța în trafic, domnule Boc!

CITEȘTE ȘI: Dragă municipalitate, dacă sunteți amabilă să mai faceți un efort, mai sunt vreo 6 stâlpi de iluminat la care să puneți becuri și se va putea traversa în condiții de siguranță și pe trecerea de pietoni de la “benzinăria” Grigorescu

Mai mult, recent am identificat o serie de treceri de pietoni situate chiar în centrul municipiului, care NU sunt marcate corespunzător. Fie nu sunt semaforizate, fie semnalele sonore sau tactile lipsesc cu desăvârșire: 

strada Regele Ferdinand intersecție cu Emile Zola, zebră fără semnalizare acustică/luminoasă. Între timp, zona a ajuns un imens șantier.

alte două intersecții de pe strada Ferdinand, precum și de la intersecția străzii Barițiu cu Ferdinand, nu sunt dotate cu semnalizare acustică/luminoasă. 

strada George Barițiu intersecție cu Emil Isac: trecere de pietoni fără semnale acustice/luminoase.

trecere de pietoni zona Operei Maghiare/Parcul Mare: nesemaforizată, fără semnale acustice/luminoase.

Iar asta doar în centru, cum ar veni, în buricul târgului…

Mai multe detalii despre dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în Cluj-Napoca, orașul handicapat, găsiți aici:

CITEȘTE ȘI: Cluj-Napoca, orașul handicapat în care accesul persoanelor cu dizabilități este doar o poveste tristă

Dincolo de aceste lipsuri evidente, care transformă orașul într-unul handicapat, Emil Boc își înștiințează admiratorii că un număr de 58 de zebre au fost dotate cu semnal acustic și marcaj tactil. 

Desigur, lista cu aceste zebre nu este afișată. Cel mai probabil, fiind încă în curs de realizare. 

„Astăzi a fost montat cel de al 58-lea sistem de dispozitive acustice pentru nevăzători la trecerea de pietoni din intersecția Piața Unirii cu B-dul Eroilor (în fața sediului Primăriei)”, notează Emil Boc pe pagina sa virtuală de promovare. 

 sursa captură: emilboc/paginapersonaladefacebook

Eheei, semnele unui oraș civilizat se rezumă la „sediul Primăriei”…

Desigur, clujenii l-au sancționat pe primarul realizărilor virtuale

„Bravo! Să nu uităm, in Cluj este încă pericol sa treci strada chiar pe la trecerea de pietoni. Marcaje luminate și suspendate pe calea Turzii. In Bună Ziua e pericol mare. Degeaba colorezi cu galben pe jos, multi șoferi nu acordă prioritate pietonilor”.

„Bravo! În Brasov funcționează de câțiva ani si este foarte bine….”

„Multe din ele nu au inca bordurile coborâte. Sper ca cei cu carucioare de copii si persoane cu handicap au skill-uri de sportivi extremi”.

„Las ca se vor face careva lucrari la trotuare si vor disparea acele marcaje tactile. Trotuarul de la Regionala e cu pavaj, acel marcaj tactil fusese aplicat peste pavaj iar cand s-a lucrat la cablurile de internet, pavajul a fost refacut cum la dus capu pe Gigel si marcajele tactile erau imprastiate peste tot. Ca doar el habar nu are pentru ce erau. Nu doar de design”, au fost unele dintre comentariile clujenilor.

Bine măcar că Emil Boc nu ne-a convins de faptul că municipiul Cluj-Napoca este primul și la acest capitol. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *