In vizor

Cluj-Napoca are un buget de 353 de milioane de euro: lista obiectivelor de investiții, copy-paste după cea din 2019

Primarul Emil Boc a prezentat lista proiectelor de investiții aferente anului 2020, proiecte pentru care dispune de un buget de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019. Deloc surprinzător, așa cum ne-a obișnuit deja, multe dintre proiecte s-au regăsit și pe lista de investiții aferente anului 2019. În ciuda unui buget generos, primăria nu a reușit să finalizeze sau măcar să înceapă o serie de obiective pe care și le-a propus anul trecut. Astfel că, proiectele sunt reluate și în lista de investiții aferentă anului 2020.

„Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, a declarat Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte, Boc are exact aceleași priorități și obiective pe care le expune continuu, în special în ultimul mandat. Problemele stringente ale Clujului, traficul și parcările, rămân însă nerezolvate.

Parkinguri

În patru ani de mandat, Boc nu a reușit să realizeze nici măcar un parking, dar își propune să recupereze pe final de mandat, când primăria anunță că va finaliza patru parkinguri.

Finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

Demolarea garajelor a început abia în 2019, chiar dacă promisiuni au existat încă din mandatul trecut. În ceea ce privește amenajare parcărilor, 2019 a fost anul când primăria a desființat o serie de parcări, fără a le înlocui cu altele: Titulescu, Observatorului sau Calea Florești.

Pentru 2020 se reiau proiectele de parking pentru Azuga, Trotușului și Gheorghe Dima, dar nu mai apar parkingurile din Cipariu, de pe strada Rebreanu sau de pe strada Republicii.

Străzi:

În 2020 se reiau proiectele privind reabilitarea zonei pietonale Piața Lucian Blaga/ strada Napoca, strada Emil Isac și strada Republicii, amenajare piste de biciclete dar și creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal, strada Mihail Kogalniceanu, strada Universității. Discuția privind pietonalizarea străzii Kogălniceanu este una veche, reluată de Boc în fiecare an.

Parcuri

Primarul Emil Boc este un mare iubitor de natură, în fiecare an postând pe rețelele de socializare pozele tradiționale cu plantarea de arbori. Amenajarea unor noi parcuri a reprezentat mereu o prioritate, cel puțin la nivel declarativ.

Reabilitarea Parcului Feroviarilor continuă, sau mai bine zis ar trebui să înceapă în 2020.

Amenajarea și extinderea parcului Skatepark Parcul Rozelor 2019 trebuia să înceapă în 2019, fiind bugetați 1,5 milioane de lei, și finalizat în 2020. Acum anunță că lucrările încep în 2020 și vor fi finalizate cel mai probabil în 2021. Suma s-a dublat ajungând la 3,7 milioane de lei.

Alte două parcuri ”de suflet” ale primarului Boc primesc o nouă șansă în 2020, Parcul Tineretului și amenajarea unei zone de recreere în cartierul Între Lacuri.

Pentru 2020, apar proiecte pentru noi parcuri: Parcul Est, unde inițial a fost anunțată construcția unui nou Aquapark, proiect care a dispărut dintre priorități. Un alt parc pe care Boc și-l dorește cu ardoare, este parcul Zorilor. Acesta este blocat de proprietarul terenului care nu este despăgubit la valoarea reală a terenului.

Investițiile anunțate pentru 2020: Finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

Reabilitarea Turnului Pompierilor

Un proiect a cărui finalizare a fost anunțată pentru 2019, șantierul a fost ulterior bandonat de către muncitori., urmând, după spusele primarului că investiția va fi finalizată în acest an.

Creșe, școli, grădinițe

Anual, aproape 1000 de copii clujeni nu reușesc să obțină un loc în creșele de stat. Acest lucru nu îl împiedică pe primarul Emil Boc să considere realizarea a 90 de locuri în creșe în fiecare an drept o mare realizare.

Pentru 2020 obiectivele sunt: finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri).

Începerea lucrărilor la creșa de pe Meziad a fost anunțată și în 2019, poate că acestea vor debuta în sfârșit în 2020, având în vederea cererea foarte mare pentru locuri în creșe

În ceea ce privește grădinițele, pentru 2020 obiectivele sunt: finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Pentru grădinița Floare de Iris modernizarea a fost anunțată și anul trecut, fără niciun rezultat. Astfel că proiectul a fost reluat și în 2020.

În ceea ce privește școlile, proiectele pentru 2020 sunt reluate copy paste din proiectul de buget aferent anului 2019: Supraetajarea Școlii Ion Creanga și a școlii Nicolae Titulescu, Concurs de soluții pentru modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu, extindere corp de clădire Iuliu Hațieganu. De asemenea, vor începe și lucrările pentru reabilitarea sălii de sport de la Liceul Coșbuc, sala închisă în 2018.

Un alt proiect anunțat anul trecut, dar nerealizat este demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. De asemenea, a fost reluată ideea realizării unui concurs de soluţii pentru Muzeul Științei / Science Museum.

Eșecul colectării selective

Colectarea selectivă în Cluj-Napoca este un eșec. Primarul Boc refuză însă să acepte realitate și continuă să investească în platforme subterane, prea mici și care mai mereu sunt pline de gunoaie și în exterior. Colectarea selectivă nu funcționează, iar vina aparține atât clujenilor cât și firmelor de salubritate.

În 2020 continuă lucrările de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Se extinde proiectul pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Se propune instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate, dar și amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice.

Pata Rât

Situația Romilor de la Pata Rât care locuiesc în barăci improvizate nu a fost rezolvată și nici nu sunt soluții reale. Pentru 2020 se preconizează inaugurarea a doar 12 locuințe sociale. Boc anunță continuarea proiectului cartier Sopor, un proeict care nu a fost încă demarat și nici nu există perspective reale pentru demararea unor construcții în acest an.

Continuarea programelor sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.

Bugetare participativa

Un alt proiect eșuat, dar de care Boc se agață în continuare și îl consideră în mare succes este Bugetarea Participativă. De la demararea proiectului în 2017, doar TREI proiecte au fost finalizate.

Boc continuă cu proiectul de digitalizarea activității din Primărie, chiar dacă a dat rateuri exact când clujenii aveau nevoie mai mult, respectiv la depunerea cererilor pentru un loc de parcare. Alte proiecte digitale, sunt sistemul de ticketing din autobuze și achiziția biletelor prin SMS, care dau rateuri mai mereu,

Extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală. Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni.

Alte proiecte reâncălzite în 2020 sunt construirea cimitirului Moș Ioan Roată, modernizarea podului Garibaldi, revitalizarea malurilor Someșului dar și amenajarea de lifturi și scări pentru pasajul subteran din Piața Gării.

Acestor proiecte se adaugă continuarea studiilor pentru centura metropolitană, metrou și tren metropolitan. Acestea sunt marile proiecte de infrastructură ale primarului Emil Boc, proiecte a căror termen de finalizare este incert, totul în timp ce clujenii sunt zilnic blocați în trafic, iar trotuarele și străzile sunt pline de mașini. Anul 2020 este an electoral ceea ce însemană că sunt șanse mari să fie tăiate niște panglici, însă nu va fi destul pentru a uita incompetența și lipsa unro proiecte concrete realizate în ceilalți ani de mandat. 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile în conformitate cu prevederile Legii nr.5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020.

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere în perioada 13 ianuarie – 27 ianuarie 2020 la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier, în atenția Direcției Economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *