Cluj-Napoca ajută orașele înfrățite cu bani și primește în schimb statui cu maimuțe

Consilierii locali au aprobat, în ultima ședință, un proiect de hotărâre prin care s-au alocat 100.000 euro pentru construirea unui parc în Ungheni, Republica Moldova, oraș înfrățit cu Cluj-Napoca. Proiectul a fost votat cu unanimitate de voturi, aproape fără obiecții.

Singurul care a avut ceva de comentat a fost  Adrian Mureșan (PSD). El a punctat faptul că municipiul Cluj-Napoca nu are niciun beneficiu de pe urma înfrățirii cu diferite orașe. Noi le dăm altora bani, iar la schimb primim statui cu maimuțe.

“În mod sigur s-a găsit o soluție legală prin care putem să ajutăm Ungheniul. Să nu se înțeleagă că sunt împotrivă, mă bucur, acum nu știu dacă suma respectivă de 100.000 euro e mică, e mare. Știu că proiectul e undeva în valoare de 900.000 euro, inițial s-au cerut 365.000 euro, noi în Consiliul Local bănuiesc că o să le acordăm 100.000 euro. M-aș bucura în primul rând să avem în fiecare cartier parcuri pentru copii, să văd parcurile existente de joacă îngrădite. Eu, ca părinte, am o fetiță de patru ani și de fiecare dată când mă duc în parc, trebuie să mă uit la ea ca nu cumva să ajungă în stradă și să o calce mașina. Cred totuși că ar trebui să avem mai multă responsabilitate, în primul rând, pentru copiii noștri, pentru cetățenii noștri, dar bineînțeles că mă bucur că ajutăm și celelalte orașe înfrățite. Din câte știu, alte orașe cu care suntem noi înfrățiți au venit și ne-au ajutat cu câte o maimuță. Sperăm doar să ne ajute și pe noi altă dată”, a spus Adrian Mureșan.

Nici primarul Emil Boc, nici ceilalți consilieri nu au avut vreun comentariu de făcut pe marginea observației lui Adrian Mureșan, foarte pertinentă și reală de altfel. Cluj-Napoca este înfrățit cu 20 de orașe, fără să aibă vreun beneficiu real de pe urma acestor parteneriate.
Avem totuși ceva – o zonă a orașelor înfrățite, pe malul Someșului. Statuia maimuței Nelson este maximul ridicolului din toată colaborarea municipiului Cluj-Napoca cu orașele înfrățite. Momentul instalării statuii maimuței a fost marcat cu mare fast, cu discursuri, cu Boc purtător de panglică tricoloră și cu dezvelirea statuii.

Mai sunt și alte realizări de tot râsul în urma înfrățirii cu alte orașe. De exemplu, un jurnalist din Be’er Sheva (Israel) a fost în vizită în Cluj-Napoca, în 2009, iar la întoarcere a scris un articol despre orașul de pe Someș. Dar să nu fim totuși cârcotași. În Be’er Sheva a fost inaugurată Piațeta Cluj-Napoca, în aprilie 2007, cu ocazia aniversării a 15 ani de înfrățire.

Și înfrățirea cu orașul chinez Zhengzhou este foarte fructuoasă. Pe lista proiectelor rezultate din colaborarea cu chinezii se află “organizarea unui dialog în direct între primarul municipiului Cluj-Napoca și omologul său din Zhengzhou, în cadrul unei emisiuni a Radio China International, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de relații româno-chineze (septembrie 2009)”.

Municipalitatea clujeană a bifat și alte colaborări la fel de inutile ca și emisiunea în direct la radio, concursul de mărțișoare sau inaugurarea unei statui. Delegații ale Primăriei Cluj-Napoca au fost în vizită în orașele înfrățite, delegații ale „suratelor” în vizită la Zilele Clujului, organizarea de colocvii.

Cu unele orașe (Chacao-Caracas din Venezuela și Makati din Filipine), municipalitatea nu a avut niciun contact, nici măcar banalele vizite ale delegațiilor.  

Așadar, la cât mai multe orașe înfrățite!

Comentarii

Nelu Alunelu

07.09.2017 23:20

Important este ca la urmatoarele alegeri neavand nici un alt contracandidat, sa il votam din nou pe Boc! BOC pana la moarte!!!!

Adauga comentariu