În Cluj, ingredientele pentru Paști se vor distribui în pungi sigilate și le vor prepara oamenii acasă. Slujba de Înviere va avea loc în biserică, fără credincioşi

Anul acesta, Paștile vor fi diferite din cauza stării de urgență. În Cluj, slujba de înviere va avea loc doar în biserică, fără înconjurarea lăcașului de cult și fără credincioşi. Paștile vor fi distribuite în pungi sigilate, cu ajutorul consilierilor parohiali și voluntarilor. Pachetele vor fi lăsate la ușă pentru a evita cât mai mult contactul cu oamenii.

„Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se arată într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Potrivit aceluiași document, „slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <<Veniţi de luaţi lumină!>>, preoţii vor cânta de 3 ori <<Hristos a Înviat>>, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”.

La ora 12.00 vor fi trase clopotele la toate bisericile din orașe și sate, apoi vor fi citite rugăciunile începătoare şi Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de PF Patriarh Daniel.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului transmis, luni, pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia.


 


 

Adauga comentariu