Cluj: Buget de 1,5 milioane euro pentru bursele acordate elevilor

Elevii din municipiul Cluj-Napoca vor primi burse de merit, de studiu și sociale mai mari faţă de cuantumul prevăzut de legislaţia adoptată la nivel naţional, iar fondurile necesare vor fi alocate din bugetul local.

1,5 milioane euro pentru bursele elevilor din Cluj-Napoca

Efortul financiar susținut de la bugetul local este de 1,5 milioane de euro pentru asigurarea suplimentelor. 

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe 2022 este de 434 MILIOANE EURO

„Să sperăm că Guvernul îşi va onora promisiunea şi că sumele minimale le va asigura. Am pornit de la premisa aceasta, vom vedea. (…).

Noi bugetar ne bazăm pe 26 de milioane de lei de la bugetul de stat ca să acopere sumele minimale.

Noi mai punem încă 7,5 milioane de lei, cu alte cuvinte 1,5 milioane de euro şi atunci avem un pachet educaţional pentru bursele copiilor care spunem noi că răspunde după posibilităţile acestui oraş la susţinerea climatului de învăţare”, a declarat Emil Boc.

De altfel, în bugetul municipiului vor fi alocaţi peste 400.000 de euro pentru acordarea de vouchere cadrelor didactice din şcolile publice din oraş, pentru cursuri acreditate de aptitudini digitale.

Noile măsuri au fost anunțate de edilul Emil Boc în cadrul unei conferințe de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca 2022.

Astfel, bursele de performanţă, pe care le primesc elevii olimpici şi al căror cuantum este de 500 de lei, vor rămâne la acelaşi nivel.

Însă alte tipuri de burse vor fi majorate de la bugetul local.

Bursa de merit va fi acordată pe două categorii: pe de-o parte elevilor cu media 10, care vor primi 275 de lei, iar pe altă parte elevii care au medii între 9,50 şi 9,99 vor primi 225 de lei.
Bursa de studiu va fi majorată de la 150 la 200 de lei pentru elevii din municipiul Cluj-Napoca.

Decizia Primăriei a fost explicată prin faptul că este vorba despre familii cu venituri mai mici,  context în care bursa de ajutor social va fi majorată de la 200 la 250 de lei.

Impactul bugetar la nivelul municipiului Cluj-Napoca este de 1,5 milioane de euro pentru achitarea suplimentelor la bursele elevilor.

Proiectul urmează să fie aprobat prin Consiliu local, după aprobarea bugetului general 2022, cel mai probabil în februarie.

Vouchere educaționale

Edilul Emil Boc a declarat că susţine o propunere a USR Cluj de acordare a unui „voucher educaţional” pentru profesorii din învăţământul preuniversitar de masă din municipiu.

Astfel, 4.251 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar de masă vor putea să primească vouchere pentru pregătirea digitală în cadrul unor cursuri acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale, respectiv prin Casa Corpului Didactic şi structurile recunoscute de aceasta.

Potrivit datelor prezentate public, în urma discuţiilor cu Inspectoratul Şcolar, un curs de 120 de ore costă 500 de lei, un curs de 60 de ore costă 315 lei, iar preţul unui curs de 30 de ore este de 120 de lei.

„Noi am asigurat susţinere bugetară pentru toţi profesorii ca şi cum fiecare ar opta pentru un curs de 500 de lei şi în consecinţă avem 421.000 de euro puşi în buget pentru a acoperi această nevoie”, a declarat Emil Boc. 

Primarul Emil Boc a prezentat, miercuri, proiectul bugetului local pentru anul 2022. Valoarea bugetului este de 434 milioane euro, ușor mai mare decât bugetul din 2021.

Adauga comentariu