In vizor

Cluj Arena se îndreaptă spre insolvență. Pentru recuperarea prejudiciului Emil Boc va trebui să facă plângere penală împotriva Consiliului Județean. Dar e clar că n-o va face

Primăria Cluj-Napoca nu preia Cluj Arena, după ce Consiliul Local a respins proiectul privind solicitarea Consiliului Județean Cluj de primire a stadionului în domeniul public al municipiului. Doar 17 consilieri au votat pentru, consilierii PNL și UDMR, iar pentru a trece acest proiect ar fi avut nevoie de 18 voturi. Consilierii PSD și ALDE s-au abținut de la vot, motivând că nu au existat dezbateri pe acest subiect. Ca urmare a respingerii proiectului, Emil Boc a declarat că PSD a trimis Cluj Arena la groapă. Groapa reprezentând rămânerea stadionului în proprietatea Consiliului Județean. Numai că, Alin Tișe a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că are două soluții în cazul în care stadionul nu va trece în domeniul public al Primăriei: crearea unei direcții interne în cadrul Consiliului Județean sau externalizarea administrării stadionului printr-un privat. Dacă Emil Boc a considerat că respingerea proiectului de preluare a stadionului înseamnă trimiterea acestuia la groapă, înseamnă că Boc este convins că soluțiile lui Tișe reprezintă îngroparea Cluj Arena. 

Înainte de vot, cei de la PSD au afirmat că nu e prima dată când se întâmplă ca în CL să fie introduse proiecte în ultima clipă. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi doar astăzi, fără a apuca să treacă prin comisii. Proiectul a fost susținut de Boc în 5 minute, cu argumente emoționale, iar primarul se aștepta ca forul local să îl voteze. Și aici apare o fractură logică, pentru că, din declarațiile lui Tișe de ieri, reiese că se știa de dinainte de punerea pe ordinea de zi a acestui proiect, totul cu lux de amănunte:

„Primăria are ședință mâine. Primăria solicită mâine, printr-o hotărâre de Consiliu, nu știu dacă ați văzut ordinea de zi, dacă nu, vă spun eu că Primăria îmi solicită să îl predau în domeniul public, își expune dorința de a îl prelua în domeniul public al municipiului și urmează ca noi, după ce primim solicitarea lor, să analizăm chestiunea asta ca primă opțiune, trecerea lui în domeniul public, al județului, doar din public în public poate fi trecut și, dacă vom avea și se va contura o majoritate care să decidă acest lucru, v-am și exprimat că opțiunea mea principală este să treacă în domeniul public care înseamnă practic averea clujenilor. Domeniul public asta înseamnă, nu contează că e la CJ, contează că e în domeniul public al tuturor și, indiferent că e al județului sau la Primărie, tot al clujenilor este. Am discutat cu partidele, până la ședința din august, la final, vor avea și ele conturată o poziție, dacă vom avea conturată deja o majoritate de două treimi, pentru că trebuie două treimi pentru asta. Ca primă opțiune este să îl predăm în domeniul public al municipiului, să fie administrat în comun, împreună cu Sala Polivalentă, într-o formă, spun eu, mult mai performantă, fiind vorba de un complex sportiv care va avea evenimente gândite împreună, coordonate și, sigur, societatea în sine, după ce vom decide, își va urma calea”, a declarat Alin Tișe în cadrul conferinței de presă din 3 august.

Emil Boc a afirmat în ședința de CL de astăzi că până în 2002 Cluj Arena a fost în proprietatea Consiliului Local, apoi a trecut în proprietatea Consiliului Județean și că, dacă ajunge la Primărie, adică la CL, nu o să mai fie nevoie să plătească impozit. Afirmație eronată pentru că, după cum a explicat Claudia Anastase într-un material anterior, și în cazul în care Cluj Arena ar trece în proprietatea Primăriei, ar avea în continuare de plătit impozite, așa cum Primăria face și în momentul de față, în cazul SC Sala Polivalentă, o societate comercială care plătește impozite Primăriei, chiar dacă Primăria este acționar la ea.

În cadrul ședinței de Consiliu Local, cei de la PSD l-au întrebat pe primar dacă bugetul local ar putea să susțină Cluj Arena, cu tot cu datorii, și ce se întâmplă cu datoriile după ce se preia Cluj Arena, la care Boc a răspuns că o să vedem apoi. Apoi consilierii PSD au întrebat cât de mare ar fi presiunea pe buget, la care Boc a răspuns că trebuie să facem o analiză economică, că în momentul de față Clujul are un buget de 250 de milioane de euro, care își permite să țină un stadion. Cei de la PSD au insistat, întrebându-l pe Boc dacă are totuși în minte o sumă, cât ar fi cheltuielile pentru Cluj Arena, iar Boc a răspuns: 

„Am o sumă în minte, dar nu vreau să o spun ca să nu apară discuții în spațiul public!”

Ne întrebăm și noi, de când sumele din bugetul public sunt chestiuni care nu se supun discuțiilor publice, nefiind vorba despre banii privați ai aleșilor locali, ci despre banii noștri, ai tuturor, ai clujenilor plătitori de taxe și impozite.

Cei de la PSD i-au spus lui Boc că practic li se cere să voteze un proiect care nu are nicio fundamentare, iar Boc le-a replicat că el face bugetul și că știe în mare cam care ar fi cheltuielile, așa că ei să voteze acum și se va descurca el după. A apelat la argumente emoționale, de genul că „să poată și copiii să facă sport acolo, să crească calitatea sportului clujean” și, pentru că cei de la PSD tot insistau, a concluzionat că situația este foarte simplă: cei care votează pentru sunt pentru Cluj Arena, cei care votează împotrivă sunt groparii Cluj Arena!

S-a supus la vot, proiectul a fost respins, iar Boc, după ce a văzut rezultatul votului, a reacționat:

„Putem considera că PSD a dus Cluj Arena la groapă!”

Însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, dacă analizăm declarațiile de ieri și de azi, ale președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și ale primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, declarații care se bat cap în cap. Astfel, după ce consilierul local Adrian Mureșan a afirmat că dacă municipalitatea ar prelua stadionul, ar prelua „o gaură neagră”, și după ce l-a întrebat pe Boc care este situația financiară, ținând cont că, din câte cunoaște el situația, Cluj Arena are o pierdere care se ridică la 12 milioane de lei, ceea ce ar însemna că nu numai impozitul pe clădire creează datorii, iar atunci, asumarea stadionului ar însemna asumarea unei găuri negre, nerentabile, Emil Boc a precizat că Primăria va prelua stadionul, nu datoriile:

„Nu preluăm stadionul, nu preluăm datoriile. Nu preluăm societatea. Noi preluăm stadionul care este în proprietatea Consiliului Judeţean. Vom decide ulterior ce facem. Să nu vă imaginaţi că cineva face profit de pe urma sportului într-un oraş. Nu vă imaginaţi că cineva e bogat în urma unui stadion. Stadionul este de utilitate publică, să poată fi folosit în interesul clujenilor. Noi ca autorităţi avem obligaţia să asigurăm infrastructura, investitorul privat vine şi pune banii la echipa sportivă. Dacă nu ar fi această problemă care ţine de impozit, societatea ar putea să meargă şi să-şi continue activitatea şi să reziste pe piaţă. Să ştiţi că Primăria nu urmăreşte să execute Consiliul Judeţean de acei bani. Dacă stadionul intră la Primărie nu se va mai plăti impozitul. Vom gândi care e cea mai bună formulă, nu mai poate dura la infinit această stare de incertitudine, noi ne exprimăm disponibilitatea de a prelua stadionul în proprietatea municipiului, forma de administrare cea mai bună o vom stabili împreună ulterior, astfel încât împreună cu Sala Polivalentă să avem o unitate de decizie şi de cooperare cu evenimentele pe care le vom avea”, a declarat Boc.

Însă, în conferința de presă de ieri, Alin Tișe declara contrariul, că Primăria va prelua și societatea și datoriile:

„Acum nu vă ascund că dacă îl trecem la Primărie noi gândim și o formulă în care să fie și acea societate cu datorii în care și acolo Primăria să se implice odată ce preia stadionul. Într-o anumită formă, să vedem juridic cum se poate ca și acea societate să intre, nu neapărat ea, cu denumirea Cluj Arena, vorbesc de situația financiară și de acțiunile la acea societate. De exemplu, se poate ca cele două societăți să devină una singură, se poate ca această societate care e, în ea să intre acționar Primăria și să preia părțile sociale în totalitate, noi să rămânem cu o parte numai și atunci, automat, și situația datoriilor se schimbă. Acum se discută totul juridic, să fie totul pe lege, se discută inclusiv cu cei de la Curtea de Conturi să fie o chestiune și o procedură clară, transparentă, și vom vedea în final unde ajungem.”

Alin Tișe preciza ieri și care sunt soluțiile pentru cazul în care proiectul de preluare a stadionului de către Primărie nu va trece de Consiliul Local:

„Dacă reintră la Primărie în domeniul public, atunci rămânem fără obiect și practic societatea va intra pe prevederile legale, ce va fi, insolvență, lichidare, ce Dumnezeu vom decide! Dacă Primăria nu își va da votul pentru a-l prelua, atunci va trebui noi să-l păstrăm la noi și să, două chestiuni: fie să externalizăm administrarea lui, fie să creăm o direcție, în Consiliul Județean o direcție proprie care să se ocupe numai de… să dispară societatea. 

Acestea sunt variantele: o preia Primăria sau rămâne la noi. Dacă o preia Primăria, domeniul public, dacă rămâne la noi, două forme:  forma privată, total, sau forma de administrare printr-o direcție pe care trebuie să o înființăm după modelul în care am înființat direcția, am transformat regia de drumuri, am transformat-o în direcție. Și aici va trebui să facem o direcție pentru asta. Însă, primul pas se întâmplă mâine în ședința de Consiliu Local pentru că, în mod normal, inițial trebuie să avem solicitarea celui care vrea să îl preia.”

Alin Tișe a mai precizat, în cadrul aceleiași conferințe de ieri, faptul că stadionul nu are cum să facă profit, că el de la început nu l-a conceput pentru profit și că Cluj Arena este într-o gaură financiară datorită impozitului, gaură financiară care nu are cum să fie acoperită prin banii obținuți prin organizarea de evenimente muzicale sau sportive și prin vânzarea de bilete:

„Rămân la părerea că aceste obiective care sunt destinate sportului, după cum sunt cele destinate culturii, acestea nu sunt obiective care să aducă bani din bilete în bugetul județului sau a municipiului. El aduce bani într-un județ sau într-un municipiu prin prisma evenimentelor în care sunt capacitați foarte mulți oameni. Niciodată din biletele pe care le va încasa pe atletism sau din sportul pe care îl fac liceele sau din concerte sau din meciurile de fotbal, știți prea bine când a fost discuția să nu plătească chirie echipele de fotbal. Ei, din acești bani, din bilete, niciodată un obiectiv sportiv nu va avea profit. A, va avea profit dacă faci 20-30 de evenimente pe an, concerte multiple.

Investițiile publice pe care le facem cu scopul de a crea evenimente, de a aduce meciuri importante, nu neapărat din bilete câștigăm în județ! Și, am văzut o statistică făcută de o firmă de specialitate, doar pentru Untold am înțeles că anul trecut au lăsat în județ și în municipiu în jur de 20 de milioane de euro, adică atâția bani au venit în municipiu și în județ. Aici au fost dezbateri câți bani au venit, cert este că, împreună cu acest eveniment de anul acesta, dacă ar fi să adunăm banii pe care i-am investit în stadion, care e de departe cel mai ieftin din țară… Deci, eu așa văd; dacă noi mâine construim o filarmonică sau un teatru, păi banii pe care îi investim în acea clădire vor fi recuperați poate în 100 de ani prin bilete, sau niciodată. 

Eu așa am gândit și Arena, care e pentru sport; sportul, cultura, învățământul, sănătatea, sunt investiții pe care le faci pentru binele comunității și nu neapărat în ideea de a face, din punct de vedere comercial, economic, imediat profit direct din bilete. De aceea, societatea Cluj Arena, dacă nu avea impozitul, ea era pe zero astăzi. Acel impozit într-adevăr i-a dereglat total, deci practic asta e situația.”

Pe de altă parte, Alin Tișe mai declara și că „taxa pentru chiria pentru Untold nu este foarte mare. La un eveniment așa de mare taxa este ca și la un meci de fotbal. Dacă puneam taxă mare ni se spunea că vrem să sabotăm Untold-ul. Contractul nu îl avem noi, e la societate, dar o să vorbesc cu domnul Rațiu să vedem, să nu îl fi pus la secret prin clauze. Deși, nu văd de ce. În fine…”

Adică, impozitul ne bagă într-o gaură financiară, considerăm că din evenimente nu putem face profit sau nu ne putem permite să ne plătim impozitul, dar, când aveam ocazia ca din evenimentul Untold să câștigăm bani pentru a ne plăti datoriile, ne permitem să nu cerem acești bani pentru a nu se spune despre noi că „sabotăm Untold-ul”. 

Păi, normal că nu putem câștiga bani, dacă oferim stadionul pe sume de nimic, doar pentru a nu se spune despre noi una și alta. Acestea sunt criteriile stabilirii sumelor pe care se închiriază stadionul, ce spune gura lumii? Gura lumii plătește impozitul? Sau, într-un final, tot clujenii?

Printr-un comunicat de presă, astăzi Alin Tișe se lăuda cu faptul că evenimente de genul Untold nu ar fi putut avea loc „dacă în urmă cu câțiva ani nu am fi decis să construim  stadionul Cluj Arena. Este o carte de vizită a Clujului cu care ne mândrim. Aceste evenimente demonstrează faptul că decizia construirii acestui stadion a fost una corectă. Consiliul Județean Cluj, care este proprietarul Cluj Arena, se va implica în acest eveniment prin punerea la dispoziția organizatorilor a infrastructurii stadionului, astfel încât acest eveniment să se desfășoare în cele mai bune condiții.”

Ne mândrim, așadar, cu un stadion cu datorii imense, pe care îl oferim pe sume derizorii organizatorilor de evenimente, pentru a nu se spune despre noi (despre aleșii județeni) că sabotăm aceste evenimente.

„Sigur, nu ne mai întoarcem în trecut, era simplu să prindem în buget, cum  a făcut Bucureștiul, 150 000 de euro pe lună, cum dă la o societate privată Primăria Generală, și nu avea nimeni datorii! Din acei bani de la buzunarul nostru societatea avea salariile și se plătea impozitul și nu mai intram în această discuție. Dar, din moment ce noi nu am dat nici un ban, am optat pentru forma asta tocmai în ideea să nu cheltuim bani, aud teoriile că, domne, a trebuit să faci sinecuri și… păi din 20 de angajați 11 sau aproape 10 sunt paznici și restul sunt 10 oameni care se ocupă efectiv de Arena aia. Care sunt sinecurile? Dacă aș fi dat 150 000 de euro pe lună la firma privată era mai bine?”, a mai declarat Alin Tișe, uitând, intenționat probabil,  de sinecuriștii din Consiliul de Administrație al Cluj Arena.

Așadar, dacă Cluj Arena ar fi trecut în proprietatea Primăriei, problema datoriilor nu ar fi fost rezolvată, pisica ar fi fost doar aruncată din curtea Consiliului Județean în cea a municipalității, municipalitate care ar fi rămas și cu datoriile vechi neplătite și cu impozite de plătit pe viitor. Ar fi scăpat Consiliul Județean de o povară financiară care ar fi revenit Primăriei, lucru care tradus în bani înseamnă, în cele din urmă, o pierdere financiară pentru clujenii care, prin contribuțiile lor, își aduc aportul la bugetul local de care se pare că celor care îl administrează prea puțin le pasă. Dacă Boc chiar vrea să fie corect și să recupereze prejudiciul pentru bugetul Clujului ar trebui să facă plângere penală împotriva Consiliului Județean. Numai că, dată fiind buna înțelegere dintre primar și președintele Consiliului Județean, este puțin probabil că asta se va întâmpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *