In vizor

Cluj Arena, istoria unui faliment anuntat inca de la punerea pietrei de temelie

Cel mai important stadion din Romania, dupa National Arena, va intra scurt timp in faliment, cel putin aceasta este la ora actuala singura solutie viabila anuntata de catre actionarul unic. Societatea Cluj Arena, cea care se ocupa de administrarea stadionului, are de mai bine noua luni conturile blocate de catre Primaria Cluj-Napoca pentru o datorie de 14 milioane. Penalitatile de intarziere curg de la o zi la alta. In tot acest timp administratia judeteana, in speta Consiliul Judetean Cluj, actionarul unic al societatii, si-a dovedit impotenta manageriala prin faptul ca in tot acest timp nu a gasit o modalitate prin care sa fie achitat impozitul si penalitatile aferente pentru cladirea stadionului. Cluj Arena S.A , conceputa in forma unei societati pe actiuni tocmai pentru a oferi cateva sinecuri politice, a fost infiintata in 2010 desi era mult mai usor ca administrarea imobilului sa fie facuta de catre o directie subordonata CJ Cluj iar cladirea sa intre in patrimoniul judetului, fapt ce nu ar mai fi dus la impozitatrea imobilului.

Cluj Arena a fost construit in anul 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina. Catalogat un stadion in categoria elite acesta poate sustine competitii de fotbal, rugby si atletism la cele mai inalte nivele internationale. Edificarea  a fost finantata pe de  o parte din fonduri guvernamentale (14 milioane euro) si pe de alta parte din fonduri ale Cosniliului Judetean Cluj (31milioane de euro). Initial costurile de construire au fost evaluate la 27,5 milioane de euro insa pentru omologarea arenei in conformitate cu normativele FIFA au fost necesare realizarea unor lucrari suplimentare in valaore de 8,8 milioane de euro, astfel costurile totale ajungand la 45 de milioane de euro  cu TVA. 

Pentru administrarea caldirii conducerea Consiliului Judetean a gandit o forma juridica, care s-a dovedit in timp a fi una falimentara. Astfel in loc sa fie administrat stadionul de catre o directie subordnata CJ Cluj iar imobilul sa fie in patrimoniul judetean s-a optat pentru infiintarea unei societati comerciale al carui actionar majoritar era CJ Cluj prin intermediul Regiei Autonome de Administrare  a Domeniului Public. 

Dupa receptia lucrarii societatea Cluj Arena a solicitat recuperearea TVA-ului iar banii au ajuns in bugetul judetului Cluj si ulterior cheltuiti pentru alte investitii. Drumul spre faliment a inceput in urma unui controlul efectuat de catre Curtea de Conturi la Cluj Arena, societatea care administreaza noul stadion construit, control in urma caruia s-a stabilit ca aceasta nu a virat la bugetul local impozitul datorat pentru teren si cladire aferent anilor 2011-2014, valoarea datorata la Primaria Cluj-Napoca fiind de aproximativ 14 milioane de lei. Directia de Taxe si Impozite a primariei nu a ezitat sa puna poprire pe conturile societatii, eveniment petrecut in urma cu noua luni, perioada in care conducerea CJ Cluj nu a reusit sa gaseasca o modalitate pentru a evita falimentul.

“Prin desfintarea RAADPP-ului, din cate am fost informat, s-au depus in urma cu doua saptamani actele la Registrul Comertului in vederea schimbarii actionariatului. Consiliul Judetean va deveni astfel actionar unic al societatii iar in ceea ce priveste viitorul Cluj Arena exista doua variante de lucru. Fie gasim o sursa de finantare care sa poata duce in timp la stingerea datoriei catre primarie fie societatea va intra in insoventa sau va fi dizolvata. Acest lucru va depinde de ce va decide judecatorul sindic”, a afirmat Calin Tuluc vicepreseintele CJ Cluj. 

La sfarsitul lunii martie a anului 2000, prin Hotararea de Guvern nr. 229/ 2000, Stadionul Municipal “Ion Moina” era trecut in administrarea Consiliului Local Cluj-Napoca. Gheorghe Funar, aflat in campania electorala pentru cel de al treilea mandat, a refuzat sa semneze la acea vreme  protocolul de preluare al stadionului in patrimoniul orasului, motivand lipsa cartii tehnice a acestuia. Doi ani mai tarziu, sub semnatura premierului Adrian Nastase si a presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara, stadionul Ion Moina a fost trecut din patrimoniul Ministerului Tineretului si Sporturilor in patrimoniul judetului Cluj prin hotararea de Guvern nr.1.546 din 18 decembrie 2002. 

Emil Boc a anuntat in luna august 2015 ca va porni demersurile pentru ca stadionul Cluj Arena sa treca in administrarea Primariei Cluj-Napoca si astfel sa fie salvata de la insolventa societatea care il administreaza. De la promisiunile facute in urma cu noua luni nimic nu s-a schimbat in peisaj doar suma pe care Cluj Arena o datoreaza la bugetul local.

“Urmeaza sa discut si cu cei de la Consiliul Judetean. Stadionul ar reveni la Primarie, acolo unde a fost de altfel, si de unde a fost trecut printr-o hotarare de guvern in proprietatea CJ Cluj. Cred ca este o situatie unica in tara, unde stadionul nu este detinut de municipalitatea orasului”, a afirmat Emil Boc la Realitatea FM.

Noua luni au trecut de cand Cluj Arena functioneaza cu conturile blocate de primarie. Solutia majorarii de capital, dupa modelul adoptat de catre Consiliul Local in cazul Salii Polivalente, nu a fost aprobata de catre Consiliul Concurentei deoarece acesta a considerat ca societatea Cluj Arena ar beneficia de ajutor de stat. In conditiile in care Cluj Arena are nevoie pentru functionare de 45.000 euro lunar, aproximativ aceeasi suma pe care o incaseaza din inchirierea stadionului si a spatiilor comerciale, cel mai probabil ca singura alternativa pentru Cluj Arena este falimentul, in ciuda diverselor declaratiilor “politice” ale oficialitatilor locale si judetene.  

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *