Cluj Arena isi vrea banii inapoi de la Consiliul Judetean. O posibila rectificare negativa a bilantului societatii ar obliga forul judetean sa plateasca impozitul datorat la Primarie

Reprezentantii Cluj Arena, societatea care administreaza stadionul Mircea Luca au trecut la atac. Acestia au indreptat tunurile pe angajatii Consiliului Judetean Cluj care din diferite motive nu au tinut cont de situatia juridica a stadionului pe care l-au intabulat si evaluat cu intarziere. Conducerea Cluj Arena a propus CJ Cluj trei solutii pentru iesirea din criza. Pana la solutionarea problemei exista riscul ca utilitatile la gaz apa si curent de la stadion sa fie taiate. Incasarile din meciurile desfasurate de catre Universitatea Cluj pe Cuj Arena vor fi folosite pentru plata salariilor angajatilor societatii. 

Presedintele Cosiliului de Administratie al Cluj Arena a afirmat azi ca nici Primaria Cluj-Napoca si nici CJ Cluj nu au prevazut in bugetele pe cei trei ani de la inaugurarea stadionului eventualitatea incasarii sau platii unui impozit. Datoria reala a Cluj Arena catre bugetul municipiului este de aproximativ 9 milioane de lei, cu 5 milioane mai mica fata de sumele vehiculate in presa. 

“Nu s-a pus niciodata prolema, nici din punct de vedere a Consiliului de Administratie, nici din punct de vedere a managementului societatii, dupa cum nici al Primariei, care nici macar nu si-a bugetat din 2011 pana in 2014 un astfel de impozit. Ei nu au avut o creanta asupra noastra din punctul asta de vedere, la fel cum CJ Cluj in calitate de proprietar nu a facut niciun demers in a prezenta actele prin care acest stadion s-a facut, nu a intabulat cladirea, nu s-a facut evaluarea asa cum cerea legea. Impozitul despre care se vorbeste nu este de 14 milioane, este de 8,5 milioane inclusiv cel pe 2015. Consideram ca impozitul acesta trebuie platit sau trebuie facute toate demersurile intre aceste doua institutii, CJ Cluj si Primaria Cluj-Napoca, astfel incat societatea sa scape de aceasta poprire impusa de Primarie", a afirmat Radu Sporis, presedintele CA al Cluj Arena.

In raportul Curtii de Conturi nu este specificat nimic cu privire la faptul ca societatea Cluj Area in baza contractului de asociere cu CJ Cluj a virat in conturile judetului aproape 9 milioane de lei, iar din recuperarea TVA-uui a reiesit ca societatea a obtinut un profit din exploatare.

“In raportul Curtii de Conturi, care a generat pana la urma acest impozit, scrie foarte clar ca, datorita faptului ca in 2013 noi am recuperat un TVA in valoare de 14 milioane de lei, noi suntem cei care am obtinut un profit real din exploatarea stadionului, motiv pentru care noi suntem cei care trebuie sa platim impozitul. Ceea ce nu scrie Curtea de Conturi este ca la sfarsitul anului bugetar din 2013, in 2014, Cluj Arena  a dat catre CJ Cluj aproximativ 9 milioane de lei pe baza contractului de asociere in participatiune dintre doua entitati CJ Cluj si Cluj Arena”, a declarat Radu Sporis, presedintele CA.  

Cluj Arena isi va cere banii platiti ca si dividende Consiliului Judetean in 2014. Recuperarea creantelor societatii Cluj Arena insa sta la votul consilierilor judeteni. In cazul intrarii in insolventa a Cluj Arena la masa credala nu va intra cladirea stadionului, iar activele societatii reprezinta un sfert din suma datorata catre Primaria Cluj-Napoca.

"Solutia pe care managementul Cluj Arena o propune este una amiabila, in sensul ca urmeaza sa cerem CJ Cluj printr-o hartie oficiala sa ne returneze banii pe care noi i-am dat in 2014, bani cu care noi o sa reusim sa ne platim tot impozitul. Daca nu va fi o decizie politica in sensul asta, pentru ca va fi nevoie de vot, sedinta de CJ, o sa  facem o rectificare a bilantului pe toti anii din 2011 pana in 2014, o sa vedem ca societatea nu avea profit cat am declarat pentru ca nu stiam ca aveam de platit acest impozit si atunci CJ a primit o plata nedatorata din partea noastra pe care va trebui sa  recuperam cumva; sau o sa gestionam creanta catre Primarie, sa primeasca Primaria banii direct de la CJ. Pe mine ma intereseaza sa deblochez conturile Cluj Arena pentru ca sunt o gramada de cheltuieli de facut, o gramada de incasari de facut, stadionul nu poate sa se intretina singur. Punctul nostru de vedere este ca avem niste bani pe care i-am platit CJ Cluj si trebuie sa ii recuperam, proprietatea stadionului in orice situatie este a CJ. Noi nu detinem proprietatea si in eventualitatea unei insolvete nu intra la masa credala stadionul. Noi avem niste investitii, active, de aproximativ 2 milioane de lei”, a afirmat Radu Sporis.

Directorul Cluj Arena este de parere ca in situatia creata, posibilitatea orgnizarii de evenimente si competitii pe stadion se afla sub semnul intrebarii, iar veniturile din chirii si evenimente merg direct in conturile Primariei Cluj-Napoca pentru plata impozitului pe cladire. 

“Cea mai buna varianta ar fi ca CJ Cluj sa ne returneze banii. A doua varianta ar fi prin rectificarea bugetului si atunci am putea recupera o suma foarte importanta prin care sa ne putem plati impozitul. O alta varianta viabila ar fi, eventual, printr-o Hotarare de Guvern transferul cladirii. Ce mai important este ridicarea popririi care ne aduce mari prejudicii, in sensul in care nu putem face anumite reparatii, vom avea dificultati in a plati utilitatile, iar, mai mult, veniturile noastre sunt afectate prin faptul ca exista aceasta nesiguranta in a organiza evenimente pe Cluj Arena in viitor. Toate veniturile din chirii din evenimentele care sunt pe stadion merg automat, sunt poprite si sunt preluate de catre Primarie. Noi nu putem accesa aceste sume pe care le incasam, inclusiv chiria de la Untold. In prezent suntem inchiriati 100% , toate spatiile sunt inchiriate, toti banii care vin din chirii merg in directia sumei poprit”, a declarat Radu Ratiu, directorul Cluj Arena.

Contractul de participatiune pentru administrarea stadionului a fost facut de catre  reprezentantii CJ Cluj si prevedea ca institutia judeteana are in proprietate imobilul, iar Cluj Arena se ocupa de exploatarea acestuia. Dupa controlul Curtii de Conturi s-a stabilit ca atat Cluj Arena cat si Sala Polivalenta sa plateasca impozit pe cladire. In timp ce la Sala Polivalenta s-a rezolvat problema printr-o majorare de capital, la stadion conturile societatii sunt blocate. In prezent la Cluj Arena sunt angajate 26 de persoane, dintre care jumatate ocupa postul de paznici. 

 

Comentarii

claudiu

18.08.2015 13:55

Reprezentatii citati in articol amesteca mere, pere si pe alocuri si prune. A iesit un lichior numai bun de scos la inaintare si "dat groapa" in fata incompetentei tuturor partilor implicate. Din cunostintele mele una e TVA, alta e profit, impozit etc.TVA-ul recuperat a rezultat in urma platilor facute furnizorilor ce au ridicat stadionul, au montat scaune, etc. Deci acest TVA a fost initial platit de Consiliu sau de Cluj Arena ( aici nu inteleg cine detine ce) furnizorilor, ulterior (in urma unei verificari ANAF - sper), TVA-ul a putut fi dedus si recuperat de la stat.Acel TVA s-o fi intors in conturile cui a facut platile pt constructia stadionului si nu are de-a face cu profitul. Acest TVA de recuperat nu este nici macar un indiciu al existentei unui profit sau a unei pierderi.Legat de impozitul pe constructii in discutie: Sumele , ca e vorba de 14 sau 8 milioane, mi se pare enorme. In primul rand cum s-au stabilit? Cele 14 sunt raportate la valoarea din contabilitate, care inteleg ca nu a fost evaluata dupa 3 ani, motiv pt care impozitul a fost inzecit. Este o presupunere.Conform mfinante.ro la 2014 Cluj Arena SA are o pierdere de 2.6 milioane lei. Profit a fost realizat in 2013 de 6.4 milioane lei. De unde acest profit? Din TVA recuperat? A fost acest TVA donat de cine a platit constructia catre Cluj Arena SA? Pt ca altfel nu imi explic cum s-a inregistrat acest profit.Presupunand ca acel profit este legal si corect inregistrat, de unde a platit Cluj Arena 9 milioane catre Consiliul Judetean? Ca sa plateasca 9 milioane, inseamna ca au fost profituri de 18. Eu nu le gasesc. Cumulat de la infiintare, daca acel profit in 2013 este legal, societatea a obtinut un profit total de 3.2 milioane, deci CJ i-ar fi revenit 1.6 milioane lei. In ceea ce priveste impozitul local, sa raspunda incompetentii care nu si-au dat ok-ul pe efectuarea unei evaluari la 31 decembrie 2014 (presupunand ca stadionul a fost pus in functiune in 2011) sau nu s-au gandit la asta!Acesti presedinti CA, directori generali, executivi etc - ce fac acolo? Isi incaseaza salariile si retributiile pt ce? Cred ca si un copil de liceu poate gestiona inchirierea stadionului deoarece ca la cati clienti se inghesuie nu e nevoie de gestionat relatia cu acestia, oferte etc. Accepti ce vine, si te asiguri ca vinzi in profit.Deci ce au facut anii astia?Sa raspunda toti! Nu conteaza daca au incasat salarii / remuneratii mari sau mici. Este irelevant. Au demonstrat incapacitate de a gestiona un bun public si neprofesionalism. Ar fi bine sa aiba asigurari de risc profesional :).Cred ca in primul rand ar trebui facuta o evaluare pt baza de impozitare si calculat un impozit pe profit de plata pe baza acesteia, nu pe ce era in contabilitate deoarece vorbim de o prostie fara margini. In final banii tot intre autoritati se invart, iar razboiul este pur politic. Nu stiu care din ei o au mai mare. Hai sa le spunem noi: niciunul din voi, ma!. Hai mars acasa, eliberati trotuarul!

Taxmanager

18.08.2015 15:02

Citind declaratiile pacalicilor din "managementul Cluj Arena" orice om de bun simt care are o afacere si plateste impozite si taxe poate trage o concluzie clara. Oamenii astia nu au ce cauta la conducere, locul lor este mai degraba la parnaie. Sa nu ai habar ca primaria nu are de unde sa-si bugeteze un impozit pana nu te declari e imbecilitate crasa. Obligatia reevalaurii revine proprietarului sau detinatorului bunului. Cand a atentionat Cluj Arena pe proprietar ca trebuie sa faca reevaluare ? Problema e simpla si poate fi demonstrata cu acte.1. Care este data la care Cluj Arena sau Consiliul Judetean a declarat constructia ?2. Care este data la care Cluj Arena a solicitat CJ sa faca reevaluarea imobilului ?3. Care este data la care imobilul a fost reevaluat ?4. Care este data la care valoarea rezultata din reevaluare a fost inscrisa in contabilitate ?  

Adauga comentariu