CLUJ: 6.000 de euro, daune pentru o mușcătură de câine. Rottweiller-ul era ținut doar în lesă, fără botniță (SENTINȚĂ)

Un clujean a cerut 12.000 de euro daune morale de la proprietarul lui metis Rottweiller care l-a mușcat. Instanța a admis în parte cererea și i-a dat câștig de cauză cu suma de 6.000 de euro pentru suferința la care a fost suspus. În cererea de chemare în judecată, victima povestește cum: „mușcătura a fost foarte puternică, i-a sfâșiat pantalonii și i-a lăsat o plagă deschisă la picior. La momentul incidentului pârâta ținea câinele doar în lesă, fără botniță, aspect care a contribuit în opinia sa la gravitatea atacului. A menționat că s-a deplasat pentru îngrijiri medicale la mai multe clinici din Cluj-Napoca și cu greu a reușit să obțină documente cu privire la starea de sănătate a câinelui, pe care să o poată prezenta medicilor”. 

Victima a explicat pe larg în cuprinsul cererii de chemare în judecată suferințele fizice prin care a trecut, necesitatea de a fi îngrijit și ajutat de către membrii familiei, dar și faptul că viața sa socială s-a schimbat semnificativ și a devenit mult mai temător față de câini. În acest context a relevat și un alt incident, din 9 aprilie 2020, când câinele pârâtei a pătruns în curtea locuinței reclamantului încercând să îl atace, după ce a rupt gardul țarcului în care se afla.

„Reclamantul a explicat pe larg în cuprinsul cererii de chemare în judecată suferințele fizice prin care a trecut, necesitatea de a fi îngrijit și ajutat de către membrii familiei, dar și faptul că viața sa socială s-a schimbat semnificativ și a devenit mult mai temător față de câini. În acest context a relevat și un alt incident, din 9 aprilie 2020, când câinele pârâtei a pătruns în curtea locuinței reclamantului încercând să îl atace, după ce a rupt gardul țarcului în care se afla”, se arată la dosar. 

Proprietara câinelui are de achitat 6.000 de euro - daune morale: 

„Din declarația martorului Tarba L. R. instanța reține că reclamantul este activ profesional și în prezent, chiar dacă este pensionar, și, în pofida vârstei sale respectabile, este o persoană foarte activă social, iar incidentul din 4 octombrie 2019 i-a generat atât traume fizice, cât și psihice. Din punct de vedere estetic, chiar dacă nu este depusă nicio dovadă la dosar, este cât se poate de evident că mușcătura unui câine periculos, cum este cel din rasa metis Rottweiler, lasă urme adânci și cicatrici, aspect care poate crea disconfort vizual pentru orice persoană, indiferent de vârstă sau sex.

În stabilirea cuantumului daunelor morale instanța va ține cont de suferința produsă reclamantului, de urmări – cicatrici ireversibile, de teama pe care reclamantul o va resimți de fiecare dată când se va apropia de un câine periculos sau agresiv, dar în același timp, va avea în vedere ca despăgubirile să aibă un efect descurajant pentru proprietarii acestor animale, care nu își iau toate măsurile de siguranță și protecție atunci când decid să iasă în societate, între oameni, cu astfel de animale periculoase.

Prin urmare, având în vedere considerentele expuse, instanța apreciază că suma de 6000 euro reprezintă o compensație justă raportat la suferința cauzată reclamantului, sumă care în opinia instanței este proporțională, adecvată și suficientă, în raport cu trauma produsă, consecințele fizice, psihice și valorile lezate”, a reținut instanța. 

Adauga comentariu